Vokální groove Bauchklang uchvátil Flédu

Vokální groove Bauchklang uchvátil Flédu

20. 04. 2011  |  Autor: Tchunia  |  Komentáře (0)
Program sobotní Flédy předznamenával hudebně kvalitní večer. Laureát letošních Andělů v žánru hip hop Bonus, stále lepší a známější DVA i rakouská beatboxová senzace Bauchklang na jednom místě, to už něco znamená. Když k tomu připočtete ještě skvělé brněnské publikum, máte poměrně výbušnou směs a o zábavu postaráno.
V sobotu jsem se těšil hlavně na Bonuse, to přiznám. Jeho poslední brněnský koncert byl poznamenán tragickým zvukem, takže jsem doufal v reparát. Bohužel se tak nestalo. Důvod je až tragikomický, Fléda není schopna vyvěsit před akcí lineup. Ani na web, ani na sociální sítě, o samotném prostoru klubu nebo informovanosti pracovníků u vstupu ani nemluvě. Pak se lehce stane, že přijdete na prázdnou Flédu v devět a nic nenasvědčuje začátku akce, a když se pak vrátíte o 45 minut později, tak si Bonus už sklízí aparaturu. Příště bych prosil mimo proma i nějaké praktické informace před akcí.

Nicméně klub je solidně zaplněný. Bonus mrzí, ale čekají nás ještě DVA a headlineři Bauchklang. V září vyšlo duu Kratochvílových (DVA) druhé studiové album HU, které jen potvrdilo jejich mimořádnost a kvalitu minimálně v kontextu české hudební scény. Snová a melancholická nálada alba je naživo vystřídána mnohem údernějším a tanečnějším aranžmá. Hned úvodní „Nunovó tango“ rozproudí krev v žilách všem přítomným, DVA nepotřebují žádné zahřívání, z 0 na 100˚C se dostávají během pár sekund. On se stará o podklady a kytaru, Ona zpívá, tančí, hraje na saxofon a klarinet. Plynule se přechází na přestavení posledního alba, tempo nepolevuje. Nadšení publika je přiživováno bizarností Jejího smyšleného jazyka, kterým zpívá, i Jejími šílenými tanečními kreacemi. Vše vrcholí zběsilým ruským elektrem, jehož podklad je tvořen šuměním a šustěním dvou jacků. DVA během koncertu s nonšalantní elegancí mění tvar své hudby, která i v klubu funguje na sto procent. To potvrzuje i publikum, které požaduje přídavek. Zařazení hudební a vokální hravosti DVA mezi rap Bonuse a orální ekvilibristiku Bauchklangu byl dramaturgicky mimořádně povedený tah.

dva

Vše musí z pódia. Jestliže si DVA vystačili s minimem nástrojů, této rakouské pětici stačí pouze stejný počet mikrofonů. Bauchklang mají na kontě sice jen tři alba (Jamzero (2001), Many People (2006) a Signs (2010)), jejich věhlas je mnohem větší. Formace kolem hlavního vokalisty Andrease Fränzla, která vznikla náhodou v roce 1996 jako vedlejší produkt muzikálu „Jesus Christ Superstar“, patří právem mezi nejlepší vokální projekty současnosti. Nemá cenu nějak mlžit, samozřejmě to potvrdili i při své brněnské premiéře.

bauchklang

Koncert začal téměř přesně s jedenáctou hodinou hutným beatem skladby „Create“ a v publiku se ihned probudilo to pravé party šílenství. Bauchklang dupli na plyn a bylo jasné, že je jen tak nepůjde zastavit. Postupně se během koncertu probeatovali poslední deskou „Signs“ i přehršlem hudebních stylů od drum and bassu, dubu, dubstepu a reagge po hip hop nebo electro. Gradaci „plivání“ do publika jim Fléda oplácela ještě větším potleskem a křikem. Takto strhující atmosféru jsem již dlouho nezažil. Asi v půlce si navíc kapela vytáhla na pódium jednoho odvážlivce z davu, který si mohl chvíli zajamovat. Ve finální fázi koncertu pak zazněl například i velice povedený a zajímavý remake „You´ve got the love“ od Florence and The Machine. Končilo se povinnými a velice žádanými přídavky, po kterých dobrá půlka publika zůstala stát na místě, a všem chvíli trvalo, než se probudili z hypnózy. Tak moc byl premiérový brněnský koncert legendárních Bauchklang uhrančivým zážitkem.

bauchklang

Produkční kiks s line upem naštěstí nedokázal převážit vynikající kapely a atmosférou nasáklé publikum. Sobotní večer na Flédě tak patřil určitě k nejlepším hudebním akcím letošního roku.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: BAUCHKLANG (AT)

Sobota 16. 4. 2011
Vstup: 200/250
Vystupují:
bauchklang (at), čokovoko
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika