FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Hradecký Majáles otevřel festivalovou sezónu

Hradecký Majáles otevřel festivalovou sezónu
26. 04. 2011   |   Autor: Veru   |   Komentáře (0)
Hradecký Majáles byl první vlaštovkou blížící se festivalové sezóny a zároveň první ze všech letošních Majálesů. Za takového počasí, za které by se nemuselo stydět ani leckteré červencové odpoledne, se 22. dubna v Šimkových sadech v Hradci Králové sešly tisíce mladých lidí oslavit tento studentský svátek jara. Co si organizátoři přichystali na dvou stagích i mimo ně se dozvíte v následujícím reportu.
Hradecký Majáles byl první vlaštovkou blížící se festivalové sezóny a zároveň první ze všech letošních Majálesů. Za takového počasí, za které by se nemuselo stydět ani leckteré červencové odpoledne, se 22. dubna v Šimkových sadech v Hradci Králové sešly tisíce mladých lidí oslavit tento studentský svátek jara. Co si organizátoři přichystali na dvou stagích i mimo ně se dozvíte v následujícím reportu.

Jubilejní pátý a podle organizátorů nejúspěšnější ročník Majálesu v Hradci Králové se letos poprvé pochlubil dvěma scénami. Co nám bylo slíbeno, bylo i dodrženo a festivalový areál byl opravdu téměř dvakrát větší než loni. Hlavní t-music stage obsadily kapely UDG, Tleskač, Vypsaná Fixa, Skyline, Sto zvířat a Chinaski, na G2 stagi zahrály hradecké studentské kapely Memphis a Sweet zone, dále Xindl X, Fast food orchestra, Charlie Straight a Midi Lidi.

Popisovat zde vystoupení všech kapel by bylo nošení dříví do lesa, protože téměř všechna byla standardní jak je u těchto českých kapel zvykem. Každá z nich se rozhodla do svého playlistu zařadit ty největší a nejznámější pecky a to bylo přesně to, co od nich lidé také očekávali. Možná mě nějaký skalní fanoušek té či oné kapely nařkne, ale dalo by se to shrnout jedinou větou: Hráli skvěle, tak jako vždycky. Mám pocit, že koncerty většiny výše zmíněných kapel na českých festivalech se povětšinou nijak neliší. Márdi z Fixy nás jako vždy nařknul z toho, že paříme málo, zpěvačka kapely Skyline Marka Rybin jako vždy vydržela energicky skákat po pódiu po celý koncert a Dr. Kary z Fastfoodů má o 10 centimetrů delší dredy než loni (to je asi jediná změna). Tím ale rozhodně neříkám, že to bylo špatné! Jen to nebylo jiné, což ale většině účastníků evidentně nevadilo a své oblíbené kapely si užili stejně jako každý rok.



Jednoznačně nejsilnější a nejnestandardnější zážitek dne pro mě bylo vystoupení electro undergroundové skupiny Midi Lidi a proto se u něj zastavíme. Možná to bylo tím, že jsem je naživo viděla poprvé, možná geniálně zmixovanými zvuky, možná neskutečnými gesty herce, hudebníka a filmaře Petra Marka. Ať už byl důvod jakýkoliv, jejich hudba mě okamžitě pohltila. Spolu s davem jsme se synchronizovaně vlnili a nevnímali časoprostor. Ten zřejmě nevnímali ani další představitelé této formace Markéta Lisá a Prokop Holoubek. Téměř žádné jejich skladby s výjimkou výborného Bujónu a Lásky, jsem doteď neznala, nicméně píseň Operace „Kindigo!“ a hudebníci energicky pařící v kostýmu duchů se mi navždy vryli do paměti. Ale nebyla to jen show pro publikum, tito Lidé svojí hudbu na podiu žili. A my pod podiem s nimi. Midi Lidi se po dlouhém vyprošování nechali přesvědčit k přídavku a na závěr nám představili několik svých nových skladeb. Jediné co mě u tohoto vystoupení zklamalo, byla chybějící proslulá videoprojekce, která Midi Lidi běžně doprovází.

Kapela Chinaski pak završila celý festivalový den. Publikum, do té doby rozdvojené, se zkoncentrovalo u hlavní stage a vyslechlo si sérii nejznámějších radiových hitů. Nemohly chybět skladby jako Vedoucí, Vrchlabí, Dobrák od kosti, 1970 nebo už zlidovělá 1. Signální a bylo dokonáno. Studenti se rozprchli do svých, většinou přechodných, domovů a troufám si tvrdit, že většina z nich litovala, že koncert netrval aspoň o chvilku déle.

Celkově musím organizaci festivalu pochválit, oproti loňskému roku je vidět obrovské zlepšení a mnohem profesionálnější přístup. Na záchody se fronty téměř nestály, stánků s pivem byl dostatek, stejně jako nejrůznějších atrakcí. Když vás zrovna nebavila kapela a měli jste dost odvahy, mohli jste si vyzkoušet lezení po obrovské nafukovací plechovce Gambrinus, rodeo na o trochu menší plechovce, sumo zápas nebo třeba svatbu na jeden den. Chválím také krok směrem k jiným žánrům. Midi lidi byli opravdu příjemnou změnou v jinak klasickém line-upu. Pokud bude mít i v dalších letech organizace Majálesu takto stoupající tendenci, doufám, že se dočkáme i třeba nějakého zahraničního jména nebo náznaku dalších žánrů, které osvěží až do teď čím dál stejný seznam interpretů.

HRADECKÝ MAJÁLES

Pátek 22. 4. 2011
Vystupují:
Skyline, Midi Lidi, Tleskač, Sto Zvířat, Vypsaná Fixa, UDG, Fast Food Orchestra, Chinaski, Charlie Straight
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |