Vkusný a inteligentní pop Olivera & Fran

Vkusný a inteligentní pop Olivera & Fran

26. 04. 2011  |  Autor: stolda  |  Komentáře (0)
Po dlouhé době se matička stověžatá alespoň nakrátko stala centrem kvalitní hudby. Dvě slibně vyhlížející hudební akce v jeden den se zde jen tak neopakují a problémy s večerním harmonogramem řeší každý jistě rád. Níže sepsané řádky se budou týkat té klubovější - Flow v Roxy.
Mnoho příležitostí jsem nezdvořile promarnil a jakékoliv vystoupení Olivera, celé skupiny The Koletzkis či partnerského "duetu" Oliho a Fran, ponechal v historii bez povšimnutí. Zmíněný harmonogram byl sestaven velmi šibeničně, ovšem cíl byl jednoznačný. Sperm, taxi, Roxy a žádný tón berlínské dvojky nesmí přijít vniveč.

Dějství I. - příprava
Vrátím-li se ještě pár hodin do odpoledního času, kdy jsem byl nucen podstoupit trochu cestování, zjistím velmi důležitou věc. Na vystoupení Olivera a Fran jsem se během cest důkladně připravil. Materiálem mi stálo jejich společné vystoupení na loňském Rave on Snow v rakouském Saalbachu. Sice se tehdá hrálo na sněhu, ale celý set sedí spíše do velikonočního počasí roku 2011. Set si stihnu přehrát tam i zpět a ještě dvakrát stejným způsobem (bohužel se mi povedlo do iPodu uložit pouze tento kousek) a přiznávám, že se některé skladby dostávají pod kůži.

Dost silně mi tempo, kompozice a výběr vokálních tracků připomíná sety belgických Aeroplane nebo německého kolegy Tensnake. Tedy naprosto ideální volba k vodě (ale mohl bych jej pojmenovat i výstižněji, předpokládám však, že všichni nebudou číst report po 22. hodině). Ve všech reprodukovaných písních se vyskytuje basový riff tak chytlavý, že jsem se osobně chytil jako včela na bonbon. A ještě lepivější nádech dává volkálním partům hlas Fran, fajn, proč ne, je krásně, jdu do toho...

Dějství II. - akce
"Proč proboha popisuješ 3/4 článku úplný off-topic?". Tak úplně mimo to není. Věřte mi. Ještě chvíli vydržte. První kroky do prázdného předsálí mě ujistí, že se předpoklady vyplnily. Klesající trend posledních Flow se opakuje, to není vůbec dobře. Chyba! Všichni už jsou na place. Na plném place! Jaká příjemná změna vidět zase zaplněnou Roxy. Červeným křížkem odškrtávám neúspěšné splnění cíle - promarněny zhruba 3 minuty vystoupení.
Koho by ještě zajímalo, jak to v Roxy vypadá. Světla svítí (střídavě), projekce projektuje (velmi pěkně), dekorativní disco koule disco koulují (třpytivě), lidé tancují (zpoceně), zábava zábavuje (evidentně) a zvuk zvukuje (bez příslovce). A jakže tedy první dějství - příprava souvisí s celým reportem? Asi tak, že je celé vystoupení téměř totožné s tím na Rave on Snow 2010, naneštěstí i s velmi podobnou kvalitou zvuku. Možná je to naší školáckou chybou výběru místa - v předních řadách v rohu přímo pod reproduktorem, ale v některých vokálových pasážích nerozumím téměř slovu. A rozhodně to není tím, že bych nevládl německému jazyku (U-Bahn).

Ať už se zvuk linoucí z reproduktorů líbí nebo ne, jedno je jisté. Při nejmenším se na ně dobře kouká. Oliver zabran do "tlačítko-hry" na svých mašinkách zřídka pohlédne do publika a o trochu častěji poupraví svou dlouhou patku. Pohledná Fran když zpívá, kromě mikrofónu si pohrává s hnědými korály na svém krku. Nejsem znalcem produkce Olivera, ale některé tracky se mi do hlavy, díky důkladné přípravě, dostaly. Proto bych poprosil o shovívavost. Ke slyšení byly následující kousky: Echoes, Arrow and Bow, krátká příprava obecenstva refrénem Hypnotized, U-Bahn, Smile a kompletní Hypnotized.

Dějství III. - (re)akce
Druhou část svého vystoupení si pod své dlouhé paže vzal osamocený Oliver Koletzki. Přesedlal na sound, který mu k pleti sekne rozhodně lépe. Je to přesně ten klubový zvuk, který jsme zvyklí slýchat od producentů z hlavního německého města. Vsadil bych klobouk, že valná většina druhé části byla poskládána produkcí přímo z Oliverovy kuchyně. Pokud mě uši nešálily, více než jsem si představoval. Nebo jsem je nepromíchal s tvorbou v první polovině, zaslechl jsem alespoň samply z tracků jako: Technica Salsa, Mückenschwarm, Kusskompatibel. Bohužel i já jsem se nechal unést strhující atmosférou panující ten večer v Roxy a začal jsem mít problémy se ztrátou signálu. Proto prosím omluvte zhoršenou kvalitu obrazu, která nebyla rozhodně způsobena na vašem přijímači.

Velmi příjemný večer strávený pod taktovkou svěřenců stáje Stil vor Talent, mi do žil znovu nalil téměř ztracený optimismus, alespoň co se návštěvnosti a atmosféry Flow týče (bohužel návrat do reality mě očekával následný den v Meet Factory). Také se velmi pozitivně usmívá představa, že pokud by se do mainstreamové produkce pustili správní lidé, lze tvořit i vkusně a inteligentně (osobně bych si však přál, aby ti správní lidé svůj talent soustředili starým, zaběhlým směrem). A pokud Fran doma nezpívá, je to škoda. Měla by to zkusit v českých domácnostech, rozhodně by udělala více užitku, než všechny zpěvačky středního proudu dohromady!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FLOW

Pátek 22. 4. 2011
Vstup: do 23hod 100,- poté 200,-
Vystupují:
Oliver Koletzki & Fran, (DE) Roman Rai, Fatty M
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika