Majestátní drone ambientní folk od Mountains

Majestátní drone ambientní folk od Mountains

05. 05. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Květnové pokračování Music Infinity představí americký projekt Mountains patřící ke špičce současné experimentální hudby. Dvojice Brendon Anderegg a Koen Holtkamp věří na sílu momentu a svoje zvukové gobelíny tkají ze zvuků akustických kytar a efektovacích mašinek jako volné koncertní improvizace.
Výsledkem jsou osobité kompozice rozkročené mezi folkem, post-rockem, drone-ambientem a hudební avantgardou - uhrančivé a krásné zároveň. Mountains také založili koncem 90.let svůj vlastní label Apestaartje, avšak nyní už vydávají na proslavené značce Thrill Jockey a novináři je často srovnávají s Brianem Eno nebo Fenneszem. Skupinu Mountains doplní také vystoupení domácího audiovizuálního projektu Oddi.

Mountains - Hory mají uši
Experimentální hudba je posledních několik desetiletí skoro výhradně spojována s elektronickými hudebními nástroji. I „obyčejná“ akustická kytara ale může být zdrojem neobvyklých zvuků. Přesvědčit se nás o tom snaží chicagská dvojice Mountains momentálně usazená v Brooklynu, která se vydala opačnou cestou než většina jejich kolegů z avantgardní scény a ve své hudbě hledají nový smír mezi dřevními nástroji a moderní technologií. Na zvuk akustických kytar a terénních nahrávek aplikují Mountains efekty z mašinek a vytváří úchvatné zvukové krajiny, které zvou k poslechu plnému dobrodružství. Své koncerty berou Brendon Anderegg a Koen Holtkamp jako příležitostí k volné improvizaci, při níž svůj futuristický folk křížený s post-rockem a drone ambientními náladami proměňují každý večer do nových a dosud neslyšených podob.

Anderegg a Holtkamp se seznámili už na střední škole ve Chicagu a v roce 1998 založili label Apestaartje, kolem kterého se utvořila komunita hudebních experimentátorů. Každý z dvojice měl svůj vlastní projekt - první vystupoval pod vlastním příjmením, zatímco druhý byl známý jako Aero a společný projekt zrealizovali teprve v okamžiku, kdy začali přemýšlet o tom, jak přenést svoji hudbu na pódium. V roce 2005 proto vznikli Mountains. Své bezejmenné debutové album (a též všechny následující) natočili jako improvizaci, v níž v reálném čase proměňují akustické nástroje a terénní nahrávky ve vyklidněné zvukové skulptury. Album si vysloužilo srovnání s ambientními klasiky jako jsou Brian Eno, Popol Vuh nebo Fennesz. Jejich druhé album Sewn i vinylová deska Mountains Mountains Mountains pomohly dvojici získat na experimentální scéně jméno, zásadní průlom ale přišel až s albem Chorals, které Mountains vydali v roce 2009 na proslulé chicagské značce Thrill Jockey. Tam také nyní v květnu vychází jejich nové album Air Museum, které tentokrát experimentuje s ranými analogovými zvuky. Za zmíňku stojí také vynikající sólové album Holtkampa s názvem Field Rituals, které vyšlo v roce 2008 na britské prestižní značce Type.

„Kombinace akustických a elektronických elementů nám dovoluje vytvořit mnohem reálnější pocit vřelosti než čistě digitální nebo dokonce pouze elektronické nástroje,“ vysvětluje Koen Holtkamp filosofii Mountains. Jejich majestátné i delikátně krásné zvukové skulptury bude moci český posluchač poprvé na vlastní oči i uši obdivovat v úterý 17. května v Paláci Akropolis, kde americká dvojice zahraje na pozvání série Music Infinity.

Více informací a audio ukázky:
http://www.myspace.com/apestaartjemountains

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Úterý 17. 5. 2011
Vstup: 210,- / 249,-
Vystupují:
the mountains (usa)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika