Jaká byla 15. Divadelní Flóra?

Jaká byla 15. Divadelní Flóra?

26. 05. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Taneční inscenace Affordance renomované skupiny 420PEOPLE v pátek 20. května slavnostně zakončila patnáctý ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Nesoutěžní přehlídka nabídla během devíti dnů na sedmi scénách pět desítek divadelních, hudebních i filmových produkcí, které navštívilo okolo sedmi tisíc diváků.
„Většina divadelních představení byla vyprodána a divácký zájem o řadu titulů enormní. Myslím, že jsme festivalové patnáctiny oslavili důstojně,“ prohlásil na jevišti spolupořadatelského Moravského divadla ředitel festivalu Petr Nerušil.

Divadelní Flora kromě aktuálního elitního výběru českých činoherních inscenací prezentovala rovněž současnou taneční scénu. Diváci se tak dočkali hned dvou světových premiér. Lucie Petrušová, Fionn Gill a Jarn van Ese na Floře poprvé prezentovali choreografii Britky Karly Shacklock s názvem Beyond, velkého ohlasu se pak dostalo česko-švédské koprodukci Found and Lost – v choreografii Švédky Charlotty Öfverholm se představily tanečnice Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová ze skupiny VerTeDance.

„Projekt Found and Lost považuji za jednu z nejzdařilejších tanečních inscenací uplynulé sezóny a jakožto koproducenti projektu se budeme podílet na tom, aby se představení vydalo také na zahraniční turné,“ doplňuje dramaturg festivalu Jan Žůrek.

divadelni flora

O činoherní premiéry se postaraly domácí soubory Moravského divadla (Markéta Lazarová v režii Michaela Taranta) a Divadla na cucky (Groteska v režii Jiřího Jelínka).

Drtivá většina festivalových produkcí se odehrála v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého – v tzv. Konviktu. Diváci zde mohli navštívit také filmové projekce, celou řadu koncertů a zhlédnout bohatý off program – včetně dětských představení.

O výrazný vizuál letošní Divadelní Flory se zasloužili grafik Vladimír Vaca společně s fotografem Ondřejem Hruškou, městské exteriéry i vnitřní prostory festivalových scén oživili architekti Tomáš Pejpek, Szymon Rozwalka a Petr Jakšík či VJs Rots.

„Potěšilo mne, jak moc byla letošní Flora vidět a také fakt, že rok od roku stoupá její renomé mezi odbornou veřejností a obecně mezi lidmi z divadelní branže – u nás i v zahraničí,“ říká Petr Nerušil a dodává: „Tahle skutečnost je pro nás výzvou k tomu, abychom i příští rok připravili reprezentativní a atraktivní program a pokračovali v nastaveném trendu.“

15. Divadelní Floru uspořádalo Divadlo Konvikt, o.s. ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc – za finanční podpory Olomouckého kraje, statutárního města Olomouc a Ministerstva kultury ČR. Hlavním mediálním partnerem DF byla letos poprvé Česká televize. Více informací o festivalu na www.divadelniflora.cz

Dodal: Zdeněk Vévoda, Divadlo Konvikt
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika