Outlook festival launch party v Crossu

Outlook festival launch party v Crossu

06. 06. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Držte si klobouky, jedeme downhill. Na červen tu totiž máme událost, kterou jen tak nikdo neočekával. Byli jsme osloveni, abychom uspořádali oficiální warm up party v Praze pro stále větší a věhlasnější festival Outlook, který se v současnosti stává jednou ze zásadních událostí bassové a soundsystémové kultury v Evropě.
Místo, kde se setkává tradiční přístup původní UK roots scény fungující již od 80. let s nejnovějšími formami, které se aktuálně na poli taneční a experimentální hudby dějí. Nejinak tomu bude i na pražské launch party v klubu Cross, kde se ukáže sestava rozhodně různorodá. Kromě Jacka Sparrowa, kterého jsme měli tu čest přivítat už předloni a kterému letos vyšlo výborné album Circadian, se nám představí u nás dlouho očekávaný mistr nad mistry, Brit indického původu - Kromestar, kterého podpoří jeho dvorní mc Sun of Selah. K tomu všemu dvě patra s extra posíleným zvukem a nabitým lineupem dalšími zahraničními i domácími hosty. Takže datum 11. června si rozhodně nezapomeňte zaznamenat do svých party kalendářů!

Outlook. Outlook? Outlook! Pokud jste o tomhle festivalu až doteď neslyšeli, pak věřte, že se jedná o naprosto ojedinělou událost. Festival se koná na Istrijském poloostrově u chorvatského přístavního města Pula ve výjimečném prostředí opuštěné pevnosti Fort Punta Christo z 19. století. Původně ostřelovací tvrz stojí na skalním útesu obklopena mořem, plážemi a divokou přírodou. Uvnitř pevnosti jsou jednotlivé arény, do kterých jsou usazeny monstrózní sound systémy se skvělým, extra nabassovaným zvukem. Vně pevnosti, včetně nedaleké pláže, jsou pak i další neutichající PA systémy, ze kterých se rovněž line pořádná dávka hutných hlubokých frekvencí. Velkou zajímavostí jsou i pravidelné výpravy lodí, z nichž dunění rozčeřuje i mořskou hladinu. Všude je možno slyšet tu nejlepší selekci nepřeberného množství stylů od dubstepu, dubu, reggae, hip hopu, jungle d`n`b a rave až po garage, bassline, grime či experimentální elektroniku v rámci neuvěřitelně našlapaného lineupu. Jde prostě o pestrou přehlídku toho nejlepšího, co se za poslední dekády v téhle hudební oblasti událo. Je to jako jedna ohromná nepřestávající hudební smršť a zároveň velké setkání fandů veškeré bassové muziky.

To se musí zažít! Alespoň kousek téhle pestré atmosféry chceme pro tento večer přenést i do naší pražské základny, klubu Cross. Dost řečí, mrkněte na line up, i ten stojí opravdu za to!

Kromestar
je solidní mašina z velké části na velmi solidní hudbu, navíc to z něj padá tak často, že člověk občas nechápe. Svými singly většinou drtí parket, na albech je naopak spousta prostoru pro poslechovější atmosférické kousky. Umí zkrátka oboje, kdo zapátrá v historii, zjistí, že toho (stylově) umí ještě mnohem víc a k tomu zvládá solidně sázet za mixem! Jeho hudebnímu rozpětí odpovídá i rozsah labelů: Dubstar, Southside Dubstars, Deep Medi, Ringo, GetDarker, … S jeho premiérou v ČR je to celkem trefa, před několika dny vyšlo jeho zbrusu nové LP Colourful Vibrations a v Crossu na pódiu bude jeho posilou mc Sun of Selah. Nebudeme si nic nalhávat, skutečně jde o jedno z největších jmen současné dubstepové scény!

Jack Sparrow je pro změnu spíš pachatel, vracející se na místo činu zhruba po roce a půl, kdy s úsměvem na rtech nakopnul BassTrap jak v klubu, tak i o den dříve ve studiu R1 (http://www.subbass.cz/bass-trap/bass-trap-38-22-10-2009 ). Od té doby urazil panáček solidní štreku: dlouhohrající debut na respektovaném Pinchově Tectonicu, mix u Mary Anne Hobbs, tour po jihovýchodní Asii, atd… Stejně jako Kromestar je i Sparrow oficiálním rezidentním djem samotného Outlook festivalu.

To máme dva dubstepové headlinery, ale pro eklektickou hudební pestrost zastoupenou i na festivale jsme pozvali dva prominentní hosty ze Slovenska. Karaoke Tundra dělá a vydává výbornou taneční i netaneční elektroniku. Můžete ho znát jako instrumentalistu Peťo Tázoka, výrobce podivných rytmů, různých glitchů a pazvuků čitelného vlastního rukopisu, rád také experimentuje s často různě provařenými vokály a rozsah BPM jeho živých vystoupení je těžké odhadnout. To u producentské dvojky Blue Motion, kterou přijede reprezentovat dj DirrrtyB, je to s tempem poměrně jasné. Před nějakou dobou je to začalo táhnout ke zvuku, který je abstraktnější a minimalistickou, často melodickou směsí d`n`b, ambientu, dubstepu nebo techna. Díky věrozvěstům dBridgovi, Instra:Mental a spol. dnes tento styl nazýváme autonomic sound a servíruje se tak na 170 bpm.

A co z Čech? Slovo „autonomní“ - tentokrát ne v hudebním slova smyslu parádně sedí na šedou eminenci producenta a dje Yukimuru. Za BassTrap s ním bude tlačit basu dolů exMachineFuncker a hlavní uspávač hadů Abu. Za VeryForeignAffairs přijde zahrát naše spojka s londýnským jádrem – uslyšíte original dubstep – pure gutter od dje jménem Priapus. Posledním zástupcem bude pětihlavá saň autonomic soundu u nás, uskupení Volnej Průběh neboli djs Stanzim, Nitrous, Rade, Touchwood a Ahonz.

Spodní stage bude v režii United Forces of Dub, seskupení kolem Roots & Future sound systému, které již několik let udává tempo dubových akcí na domácí scéně. Zároveň vede vlastní label vydávající muziku místních i zahraničních umělců. Na nedávném Showcase v Londýně prezentovali po boku mnoha hostů svou dosavadní produkci. Protentokrát představí své zahraniční i lokální hosty v domácím prostředí. Vystoupí v plné sestavě, posíleni o zásadního vokalistu Rickyho Sai Sai z Francie.

Ricky Sai Sai patří k základním kamenům francouzské reggae scény. Svůj první a nejznámější projekt Saï Saï, duo s parťákem Ramsesem, dal oficiálně dohromady už v roce 1985, kdy bylo oběma 15 let. V té době, očarováni jamajskou hudbou a její soundsystémovou kulturou, začali nadšenci v Paříži stavět své první zvukové aparatury. Ricky, který se v Londýně narodil, měl vždy silné konexe na britskou metropoli. Podle vzorů ve Velké Británii se jako první selektoři rozhodli roztáčet své placky nakoupené převážně v Londýně, kde také začali vystupovat po boku zavedených deejays se svými rýmy před tamním publikem. Ricky již několikrát Prahu přesvědčil o svých univerzálních vokálních kvalitách.

Ze sousedního Polska k nám dorazí Roots Defender Sound Kolektyw se základnou v Lublini, ale působící téměř po celém území Polska i mimo něj. Jde o starou partu selektorů a vokalistů propagující na polské sceně roots reggae, dub ale i afrobeat již dlouhou řadu let. Je to také polská spojka United Forces of Dub šířící dosavadní produkci labelu.

Místní barvy budou dále reprezentovat Studio Ajar Sound se svým dubovým live actem, podpořený vokálem a živou basou. Kvalitní selekci doplní Petr Mikovec s Jakubem „Joshuou“ Johánkem a pozvání přijal i dj Extatic z Vrchlabí.

Kapacita Outlook festivalu je svým umístěním omezena. I přesto, že se letos značně rozšiřovala, jsou už nyní jsou lístky beznadějně vyprodány. Lístky na příští rok se začínají prodávat v polovině září 2011.

Dodal: abu | machine funck
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
kromestar feat. sun of selah /uk/ jack sparrow /uk/ karaoke tundra /sk/ blue motion /sk/ abu & yukimura volnej prubeh priapus united forces of dub feat. ricky sai sai /fr/ roots defender sound /pl/ studio ajar sound petr mikovec extatic
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika