Jaké je album Cut Copy - Zonoscope?

Jaké je album Cut Copy - Zonoscope?

22. 06. 2011  |  Autor: Veru  |  Komentáře (2)
Již za týden se ve smíchovském MeetFactory předvedou australští electro-popoví kouzelníci Cut Copy. Skoro posvátně jsem vložila CD nosič do přehrávače a usadila se s počítačem na pohovce. Během následujících 61 minut a 25 sekund se Vám pokusím přiblížit, jak zní jejich třetí a zároveň nejnovější deska Zonoscope.
Kdo znáte jejich předchozí album In Ghost Colours, které vyšlo v roce 2008, nebo alespoň skladbu Lights & Music, vsadím se, že jste se už z prvního poslechu taky posadili na zadek. A pokud ne zrovna vy, tak tisíce jiných lidí ano, tohle album se v Austrálii i v Americe okamžitě po vydání stalo nadnárodní senzací a vyhrávalo jednu mainstreamovou hitparádu za druhou.

Takové sice nové album není, ale to snad ani nikdo nečekal. Cut Copy ubrali na líbivosti a přidali na rafinovanosti a já jim to povětšinou nezazlívám. Zonoscope není jen tak nějaká diskotéka, je to retro jak má být. Charismatický zpěvák a kytarista Dan Whitford s příjemným (a taky dost sexy) hlasem často vzdychá „ooooh“, šlapavý rytmus doplňují syntetické plochy a trochu „spejs“ zvuky, přesně jako z osmdesátek.

Nemůžu se udržet, abych si aspoň nepokyvovala hlavou do rytmu. To si ovšem můžete vyzkoušet i vy sami:



Tahle čtyřka z Melbourne se nedrží jenom elektro-popu, ale začíná se ubírat i směrem k dalším žánrům a psychedeličnu. Například skladba Take Me Over (mimochodem z celého alba asi moje nejoblíbenější) obsahuje vyloženě reggae riffy. Basák Ben Browning dostal mnohem více prostoru se pořádně předvést, což byl krok správným směrem. V jiných skladbách se dostává do popředí Danova kytara a celkově je album mnohem rozmanitější.

Jediné, co mě mrzí je, že na desce chybí nějaká taková dominantní pecka, jako byla na té minulé již zmiňovaná Lights & Music nebo Hearts on Fire. Zonoscope se poslouchá opravdu dobře, ale nějaká ta vlezlá melodie mi tu trochu chybí.

Cut copy mají fakt dobře našlápnuto a těším se, čeho všeho se od nich ještě dočkáme. Zonoscope vyšlo už 7. února 2011, Cut Copy nám ho ale přijíždí představit až teď. Neznám je sice dlouho, ale okamžitě si mě dost získali a do MeetFactory se těším jako málo na co.

30. 6. 21:00 MeetFactory
450 Kč v předprodeji / 550 Kč na místě
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: CUT COPY

Čtvrtek 30. 6. 2011
Vstup: 450 Kč
Vystupují:
Cut Copy
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
ladik
26. 06. 2011 | 10:28:21
+0 | -0

recenze?

spíš mi to přijde jako povídání s kámoškou...
m.key
24. 06. 2011 | 11:35:10
+0 | -0
!!!výborné!!!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika