Sly & Robbie feat. Junior Reid v Lucerně

Sly & Robbie feat. Junior Reid v Lucerně

17. 07. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ač léto patří především festivalům, nespí ani dramaturgové pražských klubů a na 9.srpna si v Lucerna Music Baru přichystali těžký kalibr. Na pódium nastoupí ‘Rhytm Twins‘ z Jamajky, Sly Dunbar a Robbie Shakespeare. A jako třešničku na dort si s sebou přivezou i bývalého zpěváka Black Uhuru Juniora Reida.
Bubeník Lowell ‘Sly‘ Dunbar a baskytarista Robbie Shakespeare spolu hrají již pomalu čtyřicet let. Doma na Jamajce se postupně vypracovali v nejžádanější studiové hudebníky a do své doprovodné kapely si je vybral i věhlasný Peter Tosh. Na sklonku sedmdesátých let se umělecky osamostatnili a založili si vlastní label Taxi. Pod vlastními křídly se mohli konečně hudebně naplno rozlétnout. Nesmírně úspěšná spolupráce s jamajským vokálním triem Black Uhuru je přivedla na pódia v Glastonbury a Wembley a jejich inovativní způsob hry, zejména Dunbarovy rytmické experimenty, předběhly dobu. Své největší fanoušky nalezli v Micku Jaggerovi a Keithu Richardsovi, kteří si Black Uhuru s ‘Rytmickými Dvojčaty‘ za zády zvolili jako doprovodnou kapelu na turné Rolling Stones. Záhy byli Sly a Robbie doslova na roztrhání, jelikož s nimi chtěl nahrávat každý od Boba Dylana přes Serge Gainsbourgha po Herbie Hancocka.

Vedle spolupráce s velkými světovými jmény se Dunbar se Shakespearem vždy snažili posouvat jamajskou hudbu k novým polohám. Jejich radikální dubové remixy předznamenaly nástup elektronické klubové scény. Sly a Robbie však vždy dokázali přicházet i se soundem, který úspěšně skóroval v popových hitparádách. Světu tak představili například Ini Kamoze či zkraje devadesátých let i u nás populární duo Chaka Demus & Pliers.

sly robbie

Ani dnes, kdy jim šedesátka klepe na dveře, nepřestávají ve zběsilém pracovním tempu, který z nich činí jedny z nejaktivnějších hudebníků všech dob a žánrů (objevili se na desítkách tisíc nahrávek!). Jejich postavení ikon světové hudby jim umožňuje přizvat ke spolupráci jen ty nejlepší z nejlepších. Kromě ceněné práce ve studiu (vedle jiných trofejí mají ve sbírce i cenu Grammy za album Friends) koncertují po celém světě.

Prahu již navštívili před sedmy lety a během nezapomenutelného koncertu s nimi vytoupil i zpěvák kapely Third World Bunny Rugs. Letos je však podpoří patrně ještě zajímavější jméno-Junior Reid. Zpěvák, který svou kariéru zahájil ve třinácti letech, si první dózy popularity i spolupráce s Dunbarem a Shakespearem vychutnal jako frontman Black Uhuru. Po odchodu na sólovou dráhu natočil řadu úspěšných alb a jeho singl One Blood se stal neoficiální hymnou Jamajky. Reid si vytvořil pozici jednoho z nejvyhledávanějších reggae zpěváků a často spolupracuje s těmi nejvěhlasnějšími jmény v hip hopu a r’n’b. Namátkou jmenujme Wu Tang Clan, Alici Keys, The Game či Fabolous. Jednoduše řečeno, 9.srpna se máme v Lucerně na co těšit.

www.musicbar.cz

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SLY & ROBBIE FEAT. JUNIOR REID

Úterý 9. 8. 2011
Vystupují:
Sly & Robbie feat. Junior Reid
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika