The Cardigans v Abatonu

The Cardigans v Abatonu

16. 02. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
D Smack U Promotion a Abaton Production přiváží do Prahy jednu z největších hvězd pražského hudebního jara – The Cardigans s jejich Extra Super Gravity Tour!
Jestliže předchozí album The Cardigans bylo vznešené a zralé, "Super Extra Gravity" je nezkrotné a velkolepé album. Skupina úspěšně použila vše, co bylo dobré na předchozím albu ”Long Gone Before Daylight”, současně se však proti němu bouří. Super Extra Gravity je zkrátka SUPER! Super extra bude ale i jejich koncert v neděli 30.dubna v pražském Abatonu, kterým zakončí své letošní evropské tour!


The Cardigans
Kytarista Peter Svensson a basista Magnus Sveningsson se setkali jako teenageři v malém švédském městečku Jonkoping, jehož jediný charakteristický rys je jeho padesát dva kostelů. Prostě ohromná nuda...V říjnu 1992, spojeni vzájemnou láskou k rockové hudbě, založili Cardigans. Jejich rodné město nebylo žádnou Mekkou hudebního průmyslu, proto se skupina přestěhovala do třetího největšího švédského města Malmö, kde se rozhodla zkusit štěstí.. Sestavu doplnili bubeník Bengt Lagerberg, kytarista a klávesák v jedné osobě Lasse Johansson a jejich spolužačka, která do té doby vůbec profesionálně nezpívala, Nina Persson. Peter skládal většinu hudby a skupina k ní společně psala texty.

Kapela nezahálela a začátkem roku 1993 si pronajala malý byt a začala nahrávat demo, které poslala na posouzení producentovi Tore Johanssonovi. Jelikož se mu líbilo, co slyšel, pozval Cardigans do svého studia v Malmö, aby tam nahráli něco, co by se dalo předhodit lačným masám. Debutové album "Emmerdale" vyšlo v roce 1994, tedy přesně dvacet let po té, co ABBA uchvátili publikum Ceny Eurovize skladbou "Waterloo", aby pak dosáhli hvězdné kariéry a upozornili na Švédsko jako na zemi s velmi talentovanými muzikanty. Zabodoval i pilotní singl Cardigans - "Rise & Shine". Zatím pouze ve Švédsku, ale zato doslova královsky. Stal se nejhranější skladbou v rádiích a posluchači zvolili v nejedné anketě album "Emmerdale" albem roku. Přelomová deska "Life" vyšla o necelý rok později. Byla to bomba. Prodalo se ho téměř dva milióny kopií a překvapivě zabodovalo také na v Japonsku, kde si vydobylo platinový statut. Album obsahovalo hity "Carneval" a znovu přetočený „Rise & Shine", a znamenalo jejich první mezinárodní úspěch v hitparádách.

The Cardigans


Před dalším albem First Band On The Moon září 1996, Cardigans uvolnili singl "Lovefool". Ačkoli první reakce byly velmi pozitivní a singl se usadil v TOP40, v žádném případě nikdo neočekával úspěch, který se objevil na jaře. V roce 1997 byly Cardigans poprvé katapultováni mezi mezinárodní hvězdy. Zařazení "Lovefool" na soundtrack úspěšného filmu Romeo & Julie dodalo Cardigans zasloužený úspěch. Singl se stal čílem 1 v hitparádách v UK i v USA kde zůstal na vrcholu pět týdnů. Alba se prodalo celkem víc než 2,5 milionu kusů celosvětově, v USA a Japonsku získalo platinovou desku, zlatou v UK. Promo aktivity podporující celosvětový úspěch z "Lovefool" a First Band On The Moon neměly konce. Skupina absolvovala nejen roční celosvětové tour a nespočet rozhlasových, televizních a tiskových rozhovorů ale stala se též hosty seriálu Beverly Hills 90210 a show Davida Lettermana. Od té doby se stala skupina slavnou.

Další album přišlo v roce 1998 a dostalo název podle jejich oblíbené videohry Gran Turismo a bylo už na něm znát výrazné ovlivnění elektronickou scénou. "Ano, elektronika náš určitě ovlivnila" přiznal v dobovém rozhovoru klávesák Johansson. "Gran Turismo je z našeho pohledu velmi odlišné oproti předcházejícím nahrávkám, které si byli velmi podobné. Najednou nás to všechno začalo pěkně štvát, chtěli jsme se posunout zase někam jinam." Pilotní singl "My Favourite Game" se stal obrovským hitem a kontroverzní videoklip, který měl pět (!) verzí, dokola omílala hudební stanice MTV. Alba Gran Tourismo se prodalo celosvětově přes 2,5 milionu kusů!

Předposledním albem je album "Long Gone Before Daylight", na které si fanouškové museli počkat dlouhých pět let. V přestávce si Nina i Magnus stihli nahrát sólovou desku. Kritici soudí, že na novém albu Cardigans jde především o lásku, většinou nešťastnou, Nina si obarvila vlasy načerno a pokud jde o hudbu, kapela se přiklání k čemusi, co by se nejlépe dalo charakterizovat jako "alternativní popové písničkářství". Cardigans si ale celkově zachovávají odstup od jakéhokoliv hudebního stylu a vytrvale prosazují jen svůj vlastní nezaměnitelný cardigans pop.
V loňském roce natočili Cardigans poslední své album "Super Extra Gravity" o kterém Nina Person říká: „Chtěli jsme udělat album které by bylo zvláštní, jiné ale hlavně dobré. Idea byla že každá píseň by měla obsahovat současně něco zvráceného a zároveň velkolepého“. Nina a Peter, nezávisle jeden na druhém zmiňují The Pixies jako inspiraci. „Bez velkého překvapení ale určitě nezníme jako oni“, usmívá se Peter.

THE CARDIGANS
Nina Persson - vocals
Peter Svensson - guitar
Bengt Lagerberg - drums
Magnus Sveningsson - bass
Lasse Johansson - keyboard, acoustic guitar


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika