Co přináší nový Bbarak?

Co přináší nový Bbarak?

20. 02. 2006  |  Autor: George  |  Komentáře (0)
Únor a osmačtyřicáté číslo BBARÁKu znamená po kratší odmlce opět velké hlavní téma z domácího rapového světa. Z titulní stránky na vás totiž skrz své sluneční brejle čučí Brněnský DJ Opia.
Jako název pro svu desku snad nemohl vybrat výstižnější, než který nakonec dal – CUTalogue. Listuje na ní katalogem všech produkčních stylů, které ho baví a pozval si k tomu hosty podle svého gusta – Pezet, Foreign Beggars nebo Esoteric. Máme tedy tu čest s nejlepším českým producentským albem, které nás posouvá na další level? Čtěte rozhovor s Opiou a recenzi na jeho novou desku a posuďte sami.

Je teprve polovina února, ale v anglii už mají venku desku, na kterou se v roce ’06 čekalo asi nejvíce – oficiální debut This Is My Demo od Sway Dasafo. Po koncertě v Roxy jsme ho vyzpovídali a na třech stranách se můžete přesvědčit, že Swayovi nenarostl nos nahoru, ani nepřišel o smysl pro humor. Navíc jen u nás můžete najít i recenzi na jeho novou desku. Dostali jsme jedinou její kopii mimo hranice Londýna!

A aby těch ostrovních témat nebylo málo, můžete se těšit i na rozhovor s oblíbeným beatboxerem, označovaným za nejlepšího ve svém oboru na světě – Killa Kela. I on měl v Praze koncik, i on vydává novou desku a i když reakce na ní jsou spíše opačné než u Swaye, rozhovor, kde Kela vysvětluje svůj tvůrčí posun a důvody, proč už ho nebaví být jen „beat machine“ patří určitě k těm nejzajímavějším a nejupřímnějším.

Jestli jsme se minule otáčeli přes rameno a rekapitulovali právě uplynulý rok ’05, nyní se u nás dozvíte, od koho čekáme největší věci v rozjíždějícím se roce ’06. Jsou to jména jak ze světa hiphopu, tak ze světa soulu. Zapomeňte na suché statistiky - u nás se dozvíte nejen KDO, ale hlavně důvody PROČ se podle nás letos prosadí právě tyhle pojmy hiphopové scény od A-Traka po Sa-Ra Creative Partners, Platinum Pied Pipers a Cool & Dre…

Byli jsme prvním časopisem u nás, který vám seznámil s pojmem grime a DJ Tuco nezklame ani tentokrát. Na své misy za nejzajímavější muzikou městských klubů se tentokrát vydal až do Brazilského Ria, kde je stylem číslo jedna Baile Funk. Přečtěte si jeho článek a bude vám jasnější, o čem to lidi jako Diplo pořád melou jak v tropické horečce.

Podobně jako se minule vydal Dan7Ape po stopách spojitostí hiphopu a drum and bassu, dal si tentokrát dýmku míru, natáhl na sebe zvony, zahodil boty, za ucho píchnul kopretinu, ukazováček s prostředníkem mu drží v křeči do tvaru písmena V… S kým tedy hledá spojistosti tentokrát? Hip hop a hippies… A světe div se, Dan nejen hledá, ale i nachází. Uvidíte v jeho článku sami.

Dalšího pokračování se dočkal seriál o významných beefech, které se zapsali do hiphopové historie. Vedle těch nejznámějších – LL Cool J vs Canibus a Jay-Z vs Nas ale tentokrát Mikro připomíná i několik těch méně známých, ale o nic méně zajímavých z časů dávno minulých, o kterých nenajdete info na každém webu. Doplňujte znalosti.

Opiou ale domácí témata BBR#48 nekončí – jednak nám tu pokračuje seriál Mapa, který se tentokrát se špendlíkem zastaví kousek za Brnem, přesněji ve Vyškově. S humorem jako Nasty se ale na svou rodnou výsku dosud nikdo nekouknul. Zajímavé věci se dozvíte i od dalšího zástupce slovenských beatmakerů. Tenhle si říká Konko, je z Trnavy a vysvětlí vám spoustu svých pohledů od zlatých zubů Lil Jona až po zklamání ze slabých desek co na Slovensku loni vyšli.

Bez povšimnutí ale samozřejmě nencháváme ani kolébku rapu – Ameriku. V New Yorku mají prý na ulicích jasno – tady vládnou Dipset Gangstaz. Jak se to povedlo purpurovému gangu, ze kterého vlastně nikdo neumí pořádně rapovat? Výdrž, štěstím náhoda? Mikro těch důvodů, které dostali Cam’Rona, Juelz Santanu, Jim Jonese a spol na vrchol napočítal osm, počítejte s ním.

Představíme si i dvojici hitparádových jmen – jednak smutného a osamělého Akona a za druhé mladého rapového milionáře od Cash Money jménem Lil Wayne. Přesný opak hudebního spektra nezůstane bez pozornosti jakbysmet. Seznamte se s revolučním světem NMS, projektu Bigg Juse z Company Flow a Orko The Sykotic Aliena.

Chybět nemůžou ani tradiční evropské rubriky. Němka Sabrina Setlur se snaží přesvědčit, že krásná tvář a tělo modelky není jediným, co může posluchačům nabídnout. Ještě lépe na tom ale jsou Hocus Pocus z Francie. Takhle hudební parta, která to nejen dobře myslí, ale taky moc dobře dělá, to tu nebylo opravdu dlouho.

„Na své si přijdou i…“ může znít jako fráze, pro kluky za koly z oceli to ale zase jednou bude platit beze zbytku. Dokážete si představit, že by neocenili rozhovory s pojmem domácí scény jako je DJ Richard a loňským trojnásobným světovým šampionem z Německa jménem Pro-Zeiko? Já ne. Zajímá vás, kde se Pro-Zeiko najednou vzal, že toho dokázal „odnikud“ tolik vyhrát? Jak to zvládnul natrénovat? Jak to dělá, že je při battlech jak bez nervů? Věřím, že máte otázky a věřte, že my pro vás máme odpovědi.

Co najdete na stránkách graffiti? Jednak je to jeden mimo pražský rozhovor, v němž na Bobbyho dotazy od fotbalu po graff odpovídal Sham / SCTX a zkouknout můžete i nějaké ty akutální fotky od našich polských sousedů.

V breaku nám tahle partička z Plzně, která už roky patří k absolutní domácí špičce dlouho unikala… Ale neunikla, takže kontroluj BBR#48 a dozvíš se jak to mají Disko Satelit.

Pokud jste si oblíbili koutek v „hávu zelenýho dýmu“ a rádi mezi bafáním Boba Marleyho hlásíte „bombaklat „ nepochybně zceníte článek o masérovi jménem Daddy Freddy. Lidí, co se dostali do Guinessovi knihy rekordů jako nejrychlejší rappeři na světě, těch moc není, ne?

Kurevsky natlakovaná je ale i naše stylová sekce – nechte padnout brady z retro custom sad od Adidas, na který jsme se vyrazili podívat do Berlína, kde je firma prvně představila koncem Ledna. A usilovně cpát prachy do prasátka tě dost možná nechá i dokončení Sneaker Addict dílu o řadě Nike Air Max, zakončené novýma 360. Tomu se říká chodit po vzduchu.

Ve městě by už člověk možná scenil léto, ale když je na Mísečkách ke dvěma metrům sněhu, taky to má něco do sebe, stejně jako článek o novém Represent snowparku.

Pokud jste ale přeci jen raději v tom městě a tím městem je zrovna Praha, máme pro vás jeden zajímavý tip. Vedle všech těch klubů, co vypadají jako nějaký jiný, většinou slavnější klub zahraniční nebo hafo dalších místních tuctovek, je tu minimálně jeden, který nevypadá jako asi nic nikde na světě. Jmenuje se Cross, najdete ho v Holešovicích a více se dozvíte na našich stránkách, kde je krom fotek i rozhovor s tvůrcem onoho lehce kyberpunkového zdobení.

K tomu blok recenzí na alba (Sway, Hocus Pocus, Noisy Stylus, Cypress Hill, Beastie Boys, Necro, …), singly (Floetry, Common, Mikey T, …), dema, filmy a DVD. Plakát Method Man / Sway, novinky, živáče, párty pics,…

Zkrátka 80 stran plných hiphopu v čechách a na slovensku vychází měsíc co měsíc už šestým rokem pod jediným jménem – BBARÁK. Číslo 48 s CD DJ Opia: CUTalogue doráží právě dnes na pulty trafik a vybraných shopů.


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika