Stimul festival s příchutí šampusu

Stimul festival s příchutí šampusu

06. 10. 2011  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
První říjnový den se v Divadle Archa pod záštitou Radia Wave konal Stimul festival. Line-up sliboval neotřelou podívanou všech možných žánrů od klasické hudby přes rock a hip hop až ke kontroverzní Peaches, která se postarala o bohužel poněkud odsunutý vrchol večera.
Všechno to začalo docela vážně. Islandská cellistka Hildur Gudnadóttir uhodila na tu správnou strunu a větrný, studený a nehostinný sever na nás dýchnul již s prvním táhlým tónem. Tato výjimečná skladatelka, která je zapojena do mnoha alternativních projektů, na sebe vrstvila tóny a vytvářela tak podivnou hudební mozaiku plnou zběsilých emocí. Korunu tomu všemu nasadila svým éterickým zpěvem anebo spíše broukáním.

Po kratší pauze nám dánští The City Kill přišli předvést čistou psychedelii, oficiálně post punk/noise. V únoru letošního roku jim vyšlo druhé album, kterým si zřejmě velmi výrazně vyšlápli cestičku do světa. The City Kill charakterizuje výrazná basová linka, která se line z rukou krásné zpěvačky Signe Elin Gram.

Festivalovou štafetu převzali Emeralds, kteří nás přenesli tentokrát do atmosféry nespoutané přírody. Tomu výrazně napomáhala zajímavě sestavená projekce za zády tří maniaků. Na tyto americké zástupce tzv. hypnagogického popu jsem byla opravdu zvědavá. Možná ale byla moje očekávání zbytečně vysoká a proto jsem se trochu zklamala. Tato snová až halucinační hudba by se hodila spíše na dojezd po šílené noci, uprostřed rozjetého večera mě spíše uspávala a - nebudu se bát toho slova – trochu i nudila.

S příchodem Shabazz Palaces noc konečně začala nabírat na obrátkách. Hip hop není zrovna můj šálek kávy, ale v tomto provedení s příměsí jazzu, dubstepu a triphopu a se špetkou tribalových perkusí z kuchyně Ishmaela „Butterfly“ Butlera mi do žil vléval ztracenou energii.

A že té energie bylo potřeba ještě hodně na obrnění se trpělivostí. Po téměř třičtvrtěhodinových technických potížích Peaches už jsme všichni měli sto chutí odejít a někteří tak zřejmě i učinili, sál znatelně prořídl. Exhibicionistka Peaches se to brilantní komunikací s publikem snažila všemožně zachránit a částečně se jí to snad i podařilo. Vlastně i její trpělivost je obdivuhodná. Všech svých slibů naštěstí dostála, a proto stálo za to si chvíli počkat.

peaches

Tato vulgární Kanaďanka Merill Nisker se na Stimulu ukázala v roce 2009, tentokrát se ale postavila za DJský pult a v natřískaném DJ setu dostala celé publikum do varu. Tancovalo se i na podiu, Peaches dokonce i na pultu. Nadávala nám, házela po nás hrozny, vystříkala na nás skoro desítku lahví sektu a stejně jsme ji milovali. Pro svůj senzační výkon by si zasloužila početnější publikum a jenom tato zásadní technická chyba pořadatelů způsobila, že do konce párty vydrželo už jenom pár desítek nadšenců. Naštěstí se to nijak neodrazilo na atmosféře a my, co jsme zůstali, jsme do jednoho odcházeli naprosto nadšeni.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RADIO WAVE STIMUL FESTIVAL

Sobota 1. 10. 2011
Vstup: 250/350
Vystupují:
Hildur Gudnadóttir, The City Kill, Emeralds, Shabazz Palaces, Peaches , DJs Radia Wave (Karel Veselý, Jan Bárta, Blue Black, Jiří Špičák)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika