Justin Adams v Akropoli

Justin Adams v Akropoli

16. 10. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Už třemi alby prověřené spojení nejvýbušnějšího z britských kytaristů Justina Adamse (ex-Robert Plant) s Juldeh Camarou, zpěvákem z Gambie a hráčem na africké housle ritti vstupuje do hvězdné etapy.
"Transovní rytmy Afriky spojené s Led Zeppelin, Doors a The Prodigy," píše britský tisk. Své třetí album natáčela skupina ve studiích Real World z jedné vody naživo, koncertní energie se naplno otiskla do nahrávky, která je zas skvělým dokumentem, jak zní skupina na podiu. JuJu, donedávna vystupující jen jako trio, vyměnili bubeníka a přibrali basistu, plnější zvuk zároveň dává vyniknout Adamsově sólové kytaře, která je zkratem nejen mezi Afrikou a Led Zeppelinskou jiskrou, ale i psychedelií v tom nejlepším smyslu.

Justin Adams má renomé jednoho z nejvíce originálních a inovativních kytaristů Anglie. Jeho dráha sahá od punkových kořenů k pouštnímu blues Tinariwen, jejichž alba spoluvytvářel jako producent, i k Robertu Plantovi, Peter Gabrielovi a Jah Wobble, s nimiž hrál.

Juldeh Camara, zpěvák gambijských eposů, příslušník elitní muzikantské kasty označované slovem griot, žije už léta v Anglii, kde spolupracuje se špičkovými jazzmany i rockery. Mistr houslí ritti, na které se naučil od svého slepého otce, jehož učitelé byli prý afričtí džinové.

Basista Billy Fuller spolupracoval s Massive Attack, triphoppery Malachai i Robertem Plantem a jeho Strange Sensation (v nichž Justin Adams hraje sólovou kytaru), dále je členem kultovních indie industrialistů Beak (spolu s Geoffem Barrowem z Portishead).

Dave Smith je jeden z nejlepších a nejvšestrannějších mladých bubeníků v Británii. Ovlivněn jak rytmy Západní Afriky tak i jazzovou technikou, díky explosivnímu stylu a muzikální citlivosti získal spoustu respektu v mnoha žánrech.. Jakožto jeden z vedoucích Outhouse, skupiny vzniklé pod záštitou londýnského Loop Collective, spolupracoval Smith s plejádou experimentátorů z celého světa. Jeho skupina Outhouse Ruhabi, kterou založil v Gambii s pěti hráči na obrovské bubny sabar, mapuje paralely mezi jazzovou improvizací a tradiční hudbou Západní Afriky.

Více na www.rachot.cz

Dodal: Marketa Svecova, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
juju- justin adams & juldeh camara & band /uk,gambie/
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika