Jazzoví avantgardisté Led Bib v Jazz Docku

Jazzoví avantgardisté Led Bib v Jazz Docku

09. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Led Bib, jedna z nejvýraznějších mladých kapel současné britské jazzové scény, se po dvou letech vrací do Prahy, aby 23. listopadu odehrála exkluzivní koncert v klubu Jazz Dock.
Jejich poslední album bylo v roce 2009 nominováno jako jedno z alb roku v rámci britských hudebních cen Mercury Price Awards a do České republiky se vrací těsně před vydáním nového alba Bring Your Own. Jako support se představí domácí formace Fiordmoss.

Britskou moderně-jazzovou kapelu Led Bib zformoval v roce 2003 bubeník a skladatel Mark Holub a už první album Arboretum sklidilo na domácí půdě v jazzových kruzích značný ohlas. Pětičlenná skupina, jejíž sound určují dva altsaxofony, ovšem zatím nejvýše sáhla letos, kdy byla za čtvrté album Sensible Shoes nominována na nejprestižnější britskou hudební cenu Mercury Prize za rok 2009. Není divu, i slovutné The Times označily nahrávku za „budoucnost jazzu“.

Kritika zdůrazňuje u Led Bib mladickou odvázanost improvizace a pro kapelu dokonce vytvořila novou stylovou škatulku „avant-jazz-euphoric-rock", která symbolizuje energičnost rocku, obalenou hráčskou techničností jazzových hudebníků a radostné hledačství, související s jejich věkem.

„Sposlouchanost" zúčastněných muzikantů avantgardní scénou newyorského „downtownu" i produkcí rockových hvězd zpřístupňuje tvůrčí proces Led Bib jak specializovaným posluchačům, tak publiku, které moderní jazz jako nestravitelnou intelektuální hru uzavřeného ghetta odmítá.

Fiordmoss tvoří dva studenti brněnské FaVU Petra Hermanová a Roman Přikryl. Využívají především kontrastů svých hudebních vkladů a přemlouvají je k symbióze – něha a ospalost kytarových písní (Petra) jsou každou chvíli přerývány promyšlenou zvukosmrští a sem tam se vynoří jen neúprosný synťák doprovázen vokálem a několika analogovými prskanci (Roman). V roce 2010 koncertovali po celém Česku i Slovensku, především jako předkapela Midi lidi. V prosinci téhož roku vyšlo jejich první EP Gliese, nejdřív jako digitální release a o něco později pak také jako CD. Na jeho nahrávání se podílel Martin E. Kyšperský z kapely Květy. V letošním roce vystoupili v rámci Klubové noci United Islands.

Dodal: Barbora Šubrtová, United Islands
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LED BIB

Středa 23. 11. 2011
Vstup: 350Kč / 280Kč
Vystupují:
Led Bib
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika