Americká scéna - dj Whatt

Americká scéna - dj Whatt

05. 03. 2006  |  Autor: Jirka  |  Komentáře (2)
Naskytla se nám unikátní příležitost vyzpovídat jednoho z předních představitelů new yorské breakbeatové scény - Franklin Gomez alias dj Whatt. Stalo se tak v podstatě jen díky Vám, dj Whatt si všiml, že nemalé procento Evropanů, stahujících jeho sety, je z České Republiky a přichází přes Poslouchej.net. Takže pokud se chcete o tomto interpretovi a o elektronické hudbě v Severní Americe dozvědět více, popřípadě toužíte po jeho nových mp3 setech čtěte zde.
Takže na začátek taková neobvyklá otázka – jak se máš a co zrovna děláš?

Ahoj, mám se dobře, sice je teď tady u nás v New Yorku trochu zima, ale tohle město bych za žádné jiné určitě neměnil. Miluju to tu, právě sedím ve své oblíbené restauraci, čekám na oběd a odpovídám na Vaše otázky.


Jak bys popsal situaci elektronické hudby v Americe a Kanadě? Jaké jsou momentálně převažující styly a jaké jsou naopak na ústupu.

Situace je pro mě momentálně bezvadná, to se bohužel nedá říci i o ostatních DJs, hlavně o těch, kteří hrají house. Zájem o tento styl už není tak velký a oni velmi často ani nedostanou zaplaceno za svá vystoupení a to teď nemluvím o začínajících DJs, ale o poměrně známých umělcích. V Severní Americe pořád dominuje Trance, ale opravdu obrovský boom teď zažívá Breakbeat, hraje se čím dál víc v klubech i na venkovních rave parties. O všech ostatních stylech by se dalo říci, že se stahují pod střechy klubů. Většina lidí navštěvuje klubové akce, ale je tu stále i nemalá komunita skalních raverů se svými venkovními mejdany.

Hollywood



Všiml jsem si, že hraješ i v Evropě, plánuješ tento rok nějaké další vystoupení v EU?

Samozřejmě, zrovna to plánujeme, momentálně jednáme s několika kluby a festivaly, hlavně v západní Evropě, ale ještě nemáme přesný rozpis a je dost možné, že se objevím i v Čechách :-)


Do jaké míry si myslíš, že je americká elektronická hudba ovlivněna evropskou?

Nemyslím si, že by byla až tak moc ovlivněná evropskou, hraju často v Evropě i v Anglii a každá z těchto scén má svůj osobitý nádech a samozřejmě sdílí základní atributy, nejzákladnější je aby se líbila lidem a ti se bavili.


Jací jsou momentálně nejoblíbenější evropští DJs v Americe?

Je jich spousta ve všech stylech elektronické hudby – v breakbeatu třeba Staton Warriors a Evil Nine. Trance hlavně Paul van Dyk, Tiesto a v drum and bassu třeba Andy C, Goldie ale to je jen zlomek, je jich moc.

Co víš o České Republice, případně Slovensku, Československu…?

Abych se přiznal tak ne moc, nikdy jsem u Vás nebyl, jediné co si mohu odvodit je, že asi taky máte rádi breakbeat, protože čvrtý nejvyšší počet evropských surfařů, stahujících mé sety, je z Čech, což je pozoruhodné na tak malou zemi.

Máš nějakého oblíbeného DJe, nebo kapelu?

Možná to vyzní trochu špatně, protože tohle říká spousta umělců, ale opravdu nemám žádné hudební vzory, každý hraje jinak a jeho styl je v něčem lepší, v něčem horší, jediní které opravdu obdivuji jsou ryze techničtí DJs, ti co se zajímají spíš o programování – příklad je třeba dj Dan.
Kapely ani rádia také moc neposlouchám a je to asi dobře, protože jimi nejsem vůbec ovlivněn, když dělám svou vlastní hudbu jsem ovlivněn pouze ryze oldschoolovým breakbeatem jako je „Apache“ a „The Mexican“, což je breakbeat ze začátku 90. let.


Teď trochu politiky, co si myslíš o válce v Iráku a o prezidentovi Bushovi?

Bezvadná otázka, už jsem si říkal kdy přijde. Odpovím ti asi takhle – hodně cestuju a lidé z Evropy často zapomínají na to, že USA je rozlohou obrovský stát. Pro mě dostat se z New Yorku do Los Angeles znamená 5 a půl hodiny letu, mezi velkými městy je hodně prostoru, menších měst a vesnic, kde žijí převážně voliči našeho idiotského prezidenta Bushe. Čím větší město, tím víc jsou jeho obyvatelé informovanější a svobodomyslnější. Takže kdykoliv příště budeš chtít vědět názor Američana na G.W.Bushe zeptej se ho odkud pochází a budeš mít jasno.


Jaký je tvůj názor na drogy a na posluchače elektronické hudby, kteří je užívají. Jak moc je zámořská scéna spojena s drogami?

Tak na tuhle otázku jsem asi ta nejhorší osoba, nemám o tom přehled a opravdu nevím co na ní odpovědět. Nikdy jsem žádné drogy neužíval, teda kromě trávy což nepovažuj za drogu. Mou oblíbenou party drogou zůstává nadále kořalka :)

Chceš něco vzkázat našim čtenářům?

Chtěl bych je všechny pozdravovat, doufám že si v létě při našem turné po Evropě najdeme čas navštívit také Českou Republiku. Jsem rád, že stahujete a líbí se Vám mé sety. Pro případ, že by jste chtěli více informací navštivte www.djwhatt.com a www.myspace.com/djwhatt


2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Adam
16. 03. 2006 | 22:58:58
+0 | -0
Czech - Jaromir Jagr rules!!!!
lorD
14. 03. 2006 | 18:07:28
+0 | -0
wtf language is that ? :-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika