Legenda z Velvet Underground v Brně

Legenda z Velvet Underground v Brně

07. 03. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ve středu 8.3. se uskuteční dlouho očekáváný koncert legendy světové hudby Johna Calea, asi nějvětší legendy, která po Rolling Stones do prázdnin v Brně vystoupí. Lístky jestě k dostání jsou a budou minimálně v počtu 100 ks i na místě. John Cale vystoupí společně se čtyřčlenným bandem.
John Cale zanechává své stopy v hudební historii už 35 let. Od dob The Velvet Underground až k poslednímu letošnímu albu je jméno Cale spolehlivou značkou kvality.John Cale se narodil v roce 1942 v Garnantu v Jižním Walesu v Anglii. Od dětských let prokazoval mimořádné hudební nadání, hrál na violu a na klavír. Jeho talent ho přivedl na Goldsmith College London a později i do Bostonu a New Yorku. V té době se začal naplno projevovat jeho skladatelský talent. Začal psát první kompozice a ve dvojici s podobně naladěným tvůrcem LaMonte Youngem i provádět avandgardní skladby pro posluchače jen těžko stravitelné. Caleovo zrání probíhalo rychle. Již v té době chtěl psát písně, ale potřeboval někoho, kdo by uměl pracovat se slovy. Bylo to jistě řízení Boží když v roce 1964 potkal Lou Reeda. V následujících letech se spolu s The Velvet Underground, Nico a Andy Warholem podílel na vzniku uměleckého výrazu a prostředků, které nebudou nikdy zapomenuty.V roce 1970 vstupuje Cale na sólovou dráhu.

John Cale

Kromě vlastní tvorby v níž v průběhu dekád osciloval mezi vážnou hudbou, avandgardními kompozicemi, komorními skladbami pro klavír i rockovými nářezy se zabýval i prací producenta. Spolupracoval s řadou vyjímečných umělců: Nico, Iggy Pop, Patti Smith, Happy Mondays, David Byrne, Manic Street Preachers a spoustou dalších.Letos na podzim, přesně 6.10. vychází nové album s názvem "HoboSapiens" (u nás v distribuci EMI-Monitor). My jsme v uplynulých letech měli příležitost setkat se s Johnem Calem v pěti jeho podobách. V roce 1992 jsme byli svědky strhujícího "klavírního" koncertu. 1993 přijel s Velvet Underground. 1994 v projektu s Bobem Neuwirthem , v témže roce otevíral spolu s Minem Tanakou divadlo Archa a v roce 1997 jsme ho viděli s rockovou kapelou. Také jeho chystaný koncert bude mít rockovou atmosféru. John Cale neumí zklamat: je pokaždé nový a vždy skvělý. Jeho nevyčerpatelná kreativita mu zajistila místo v historii, ale již dnes můžeme tušit jeho stopy v budoucnosti.

Start: 21.00 - Vstupné: 450 / 550

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika