Ba Cissoko v Paláci Akropolis

Ba Cissoko v Paláci Akropolis

08. 03. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
23.3. Vás Respectmusic.cz zve na exkluzivní koncert africkeho umělce Ba Cissoko. Africky Jimi Hendrix? Ve svych 38 letech je Ba Cissoko tim nejradikálnějším muzikantem kontinentu.
Respectmusic: Africký Jimi Hendrix? Ve svých 38 letech je Ba Cissoko tím nejradikálnějším muzikantem kontinentu. Hraje na harfě podobnou koru, zatímco jeho o 20 let mladší kolega používá její elektrickou verzi, a hráč na basovou loutnu se na koncertech převtěluje v maniaka-tanečníka. Skupina byla senzací veletrhu Womex v roce 2004, kdy byla také nominována na cenu BBC, absolvovala rozsáhlé evropské turné včetně prestižních festivalů Womad a Angouleme a umístila se ve finále soutěže francouzského rozhlasu RFI. Energie a originalita jejích koncertů je unikátní nejen v africkém, ale i světovém měřítku.

x

Kora je hudebním symbolem Afriky. Původně nástroj lidových kronikářů a vypravěčů se v posledních 30 letech proměnil v koncertní instrument, rovnocenný nástrojům evropské klasiky. Zvukem připomíná 21strunná kora evropskou harfu, dobře zní s akustickými a elektrickými nástroji, a virtuozové i učitelé hry patří k nejžádanějším africkým exportním artiklům.

Ba Cisssoko se narodil severně od guinejského hlavního města Conakry, jeho otec byl zakladatelem legendárního afrického baletu Djoliba. Když měl Ba 14 let, přijel rodinu navštívit strýc M`Baty Kouyaté, považovaný v celé západní Africe za absolutního virtuoza na koru - a se svým talentovaným synovcem vyjel na africké turné. Ve svých 25 letech získal Cissoko své první žáky, mezi nimi i mladého Francouze, s nímž v následujících letech vystupoval ve Francii a Guineji. Když koncem 90. let Cissoko založil spolu s dvěma syny maestra Kouyatého skupinu, získal pozvání na festival Thé_tre des Réalités v malijském hlavním městě Bamaku. Cestou se v taxíku seznámili s bubeníkem, který se stal čtvrtým členem skupiny, pojmenované podle svého zakladatale: Ba Cissoko.

Na svoji životní příležitost ale čekal Ba Cissoko až do svých 37 let. Roku 2004 účinkoval spolu s dalšímí 36 přísně vybranými kapelami z celého světa na hudebním veletrhu Womex. Díky energií nabitému koncertu, který napjatě sledovali hudební agenti světových festivalů se Cissoko stal senzací roku a dnes patří k nejžádanějším africkým hudebníkům.

SESTAVA
Ba Cissoko - kora
Sekou Kouyate - kora, africké loutny
Kourou Kouyaté - bolon
Ibrahim Bah - bicí

DISKOGRAFIE
Sabolan (Marabi, 2003)

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika