Subsist: Hlavou v oblacích a nohama na Zemi

Subsist: Hlavou v oblacích a nohama na Zemi

20. 03. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pátek 23. března přichází první jarní díl klubovky Minimal people. Pozvání přijali djs Beda, TGT, slovenský Yacube a rezidentka Sonja. Dále vystoupí minimalový Subsist. Ve své průkopnické éře si na vlastní kůži okusil, jaké to je, prezentovat muziku, která na svůj zájem ze strany publika teprve čeká. Jaké byly jeho začátky a na čem pracuje nyní se dozvíte z následujícího rozhovoru.
Ahoj Petře. Jsem moc rád, že jsi přijal mé pozvání na Minimal People. Jak se ti vede?
Ahoj Karle, předně děkuji za pozvání, moc se těším. A samozřejmě děkuji za optání, daří se mi bezvadně, na nic si nestěžuji.

V poslední době ses stáhl jako DJ spíše do ústraní. Co tě k tomu vedlo?
Impulzů bylo vícero. I když slovo ústraní může reflektovat stav stagnace, já to vnímám jako svůj osobní velký posun. Za poslední dva roky se v mém životě mnohé změnilo a já osobně jsem velmi významně přehodnotil svůj hodnotový žebříček. Jsme dnes tam, kde mám být a to niterně vím.

subsist

Jaký je tvůj názor na nynější elektronickou scénu v ČR?
Karle, budu upřímný, téměř ji nesleduji. A vím, že to pro mě má blahodárný vliv, neboť si tím nevytvářím žádná očekávání. Díky tomu vím, že party u Vás i kdekoli jinde bude v mých očích báječná, právě proto, že nebudu zatížen představou dokonalosti:-) Zní to možná bohémsky, ale jednoduše se tím odprostím od řešení, jestli je na party příliš mnoho mladých, nebo neznalých lidí, jestli je zvuk dokonalý, jestli to či ono by mohlo být jinak. Prostě bude to tak, jak to má být a jsem vděčný za to, že jsem k tomu dospěl.

Co si myslíš o nové generaci českých partypeople?
NIC. A pramení to z mé předchozí odpovědi. Neznamená to, že bych byl bez názoru. Ale ať stará či nová generace, všichni jdou na akci za svým prožitkem a ten nás v podstatě dostává do souladu. To, že někdo posuzuje, jestli ten tam jde za drogama, ten se opít, ten tančit, ten hodnotit a kritizovat, ten hrát, ten fotit, ten vydělávat, ten na skok, ten na celý večer až do rozbřesku...to vše je vlastně úplně jedno. Stále to vše je o tom, co party představuje. Jestliže někoho něco z toho štve, nebo nostalgicky vzpomíná na staré časy, to je jen jeho vnitřní problém, který za něj nikdo jiný, než on sám, nezpracuje.

Co říkáš na hraní z počítače a neschopnost u některých lidí odehrát set i na obyčejných CD playerech? Je takový kluk pro tebe hodnotný DJ?
Hraji čtrnáct let. Zhruba osm let jsem hrál, jako pomalu všichni, z gramofónů a dodnes jsem rád, že jsem tuto dekádu prošel. Druhá dekáda už inklinovala k digitálnímu djingu. Nejprve Final Scratch, Serato a pak konzole. Dnes používám Traktor Kontrol S4 a maximálně mi vyhovuje. To že dnes mlaďáci neumí mixovat, neboť jim to všechny softwary synchronizují, to jim vlastně ani nemůžeme mít za zlé. Je to poplatné době, oni v tom vyrostli a my jim vlastně nemůžeme mít za zlé, že jsme to měli v uvozovkách těžší, jelikož jsme si museli sehnat drahou techniku a kupovat drahé vinyly, kde se nám leckdy líbila jen jedna skladba. Musíme to chápat jako vývoj, který prostě sebou vždy ponese něco, s čím starší generace nebude ztotožněna, ovšem to není problém těch mladých, ale problém především náš, že se neumíme odpoutat od našich starých představ, které chápeme jako ideál. Každý, kdo chce něco ve svém životě zkusit nebo změnit, vytváří hodnoty, které jsou zpočátku přínosem pro jeho osobnost a čase více či méně i pro společnost. Záleží jen na společnosti, na kolik a na co je připravena. I případný neúspěch či nezdar je přeci přínosem.

subsist

Popiš mi svoje první hraní a také svoje nejlepší hraní v tvém životě. Jaké byly pocity?
Byl srpen 1998, bylo mi 18 let a já se zrovna vrátil z krásné prosluněné dovolené. Věděl jsem, že mě čeká mé první vystoupení a byl jsem hrozně nervózní a velmi vnitřně vzrušený, co mě čeká. I když už jsem tehdy půl roku na gramofonech trénoval u svého kamaráda a tehdy mého djského guru, brněnského dje Mzee-ho, nepodařilo se mi na večer sehnat gramofony, takže jsme vše odehráli z CD, která byla tehdy dostupná. Doma jsme si jen odpočítali BPM, napsali na papírky a večer to mixovali tak možná na prvních 16 úderů. To ovšem bylo všem jedno, neboť do klubu Bristol v Letohradu tehdy po dlouhých měsících prázdna přišlo přes 300 lidí, takže to byl prostě totální nářez. Všichni se potili, skoro se nedalo dýchat, ale všichni se smáli. Byl to ohrmoný pocit, na který rád vzpomínám. Od té chvíle jsem získal v Bristolu rezidentní měsíční akce, kam jsem za dva roky pozval v té době spousty méně či více známých osobností jako Tráva, Agent, Sidecar, Kaisersoze, IM Cyber, Touchwood, Mzee, Bidlo, Daho a Ginger, Pietro, Miguel, Andrea Fiorino, Loutka, německý Luke Sun a mnoho dalších. V té době jsem ještě hrával techno. Když jsme po dvou letech v Bristolu skončil a rozjel svoji noc Experience (Xprnc), velmi záhy jsem díky mým návštěvám u pražského dje Pietra objevil MINIMAL. Petrovi v tomto vděčím z to, že jsem mu stál za to, aby mě do této muziky zasvětil. O další posun se u mě postaral Jirka Kořínek aka Kaisersoze, kterému dodnes za mnohé děkuji.

Co nějaké veselé historky z hraní?
Jeee to by bylo na knihu:-) Bylo toho skutečně velmi mnoho. Velmi rád vzpomínám ná má první hraní na Orion Hall či na Summer of Love atd. Jsou hluboké zážitky. Nejvíce srandy jsme asi zažili s djem Alou ve společném projektu KLIKA („od dveří světa minimalu“). Vytvořili jsme si krásný vztah, který nás po celou dobu provázel a díky tomu jsme spolu táhli za jeden provaz, díky tomu jsme mohli uspořádat okolo 40 dílů Kliky a procestovat republiku. Za tu dobu jsme mnohokrát brečeli smíchy. Jeden ze společných nejmocnějších zážitků považuji, když jsme s Alou otevírali hlavní stage na Summer of Love, kde tehdy hráli Stereo Mcs. Byli jsme jak urvaní a po zbytek noci jak Neználci ve snu.

Charakterizuj nám svůj aktuální sound?
Necharakterizovatelný. Prostě můj vlastní. Jediné, co jsme ze scény zaznamenal, že se vytvořilo asi dalších tiscí názvů pro styly a to není nic pro mě. Myslím, že do určité míry stále hraji jako Subsist dříve. Mám rád, když je set trochu rozmanitý. Mám rád, když to šlape, když jsou tam deepové ambientní plochy, ale i také když je tam trochu funku. V hraní vždy zrcadlím vnitřní pocit, který mě samozřejmě ovlivňuje i nálada v klubu. Takže pokud budou v klubu úsměvy, bude to i na mém hraní znát.

Je o tobě známo, že se zajímáš o zenovou filozofii a východní alternativní medicínu. Jak si se k tomu dostal a co konkrétně tě na tom uhranulo?
Díky za dotaz. No to už dnes tak není. Musím aktualizovat svou biografii:-) Už to nemám tak okleštěné do nějakých směrů. Co mě však vedlo k hledání a poznávání jiného pojetí života bylo samozřejmě vnitřní pnutí a nespokojenost do té doby se sebou samým. A protože jsem od osmnácti miloval kulturu pití zeleného čaje a veškeré rituály, které ze Zenu či Taosimu vychází, tak jsem samozřejmě hledal na Východě a našel...

subsist

Jaký je vlastně DJ Subsist v normálním životě mimo parties?
Dost obdobný. Rád se předvádí, rád komunikuje, rád hovoří o neobyčejných věcech a miluje život.

Cestuješ rád? Kam do zahraničí jsi naposledy vyjel jen tak na dovolenou?
No jéje...cestování je úžasné, ale pokud očekáváš, že mám zcestovalou Ameriku, studijní pobyt ve Španělsku, jezdím na rybolov do Norska a jezdím poznávat poutní místa Indie, tak to ne. Samozřejmě by to bylo moc pěkné, ale já rád cestuji i po České kotlině a užívám si to plnými doušky. Dokonce i jízdu na kole beru trochu jako cestování. Na dovolené v zahraničí jsem byl naposledy vloni, ovšem po několika letech. Byl to Dubrovník a určitě to neberu jako „jen“ Chorvatsko, protože tamní krajina je naprosto úchvatná. Moc všem doporučuji.

Rok 2012 a konec světa?
Dnes velmi diskutované téma a já říkám „NE“ tak, jak je to všemožnými plátky a příšernými bulváry předkládáno. Konec světa do určité míry skutečně nastane, ale já jsem toho názoru a přesvědčení, že nastane konec starého pojetí světa a pomalu se přesuneme do nové citlivější úrovně chápání světa. Lidstvo se pomalu očistí od všech starých vzorů, na kterých dnes společnost funguje. Jen si povšimněme, všudypřítomný strach, obavy, předsudky k situacím i k druhým, skepse, velmi často a rádi soudíme druhé, stále jen něco vlastnit, bojovat, soutěžit a chtít vládnout nad druhými. Jsem rád, že tenhle starý model se pomalu hroutí a mnoho lidí se již probouzí do duchovnější podstaty. Mnoho lidí již přešlo na cestu dosažení jednoty a odpoutání se od duálního pojetí světa. Je nádherné sledovat, kolik lidí je dnes činných v různých energetických cvičeních, meditacích, hledají a poznávají sami sebe. Je před námi samozřejmě velký kus cesty a záleží na každém, kdo nadcházejícím změnám bude otevřený a procesem změny vědomí projde snáze a kdo se bude zuby nehty bránit a držet starého pojetí, kde je nutno vlastnit a ovládat. Nikdo se se těmto transformačním energiím nevyhneme. Jsou a budou všudypřítomné a nám nezbude než je přijmout. I to je určitá forma učení, naučit se přijímat situace, lidi okolo nás a vše, co nám do cesty přijde. Přijímat to tak, jak to k nám přijde a nechat to plynout. Pak jedině jsme schopni porozumět moci přítomného okamžiku a žít skutečně tady a teď. Věř, že nás to bude činit skutečně šťastnými, protože to bude trvalé, nikoli jen na okamžik, kdy dosáhneme něčeho přes boj a konflikt. Je to téma na dlouhé hodiny povídání a já se netajím tím, že to miluji. Někdo to se mnou rád sdílí, někdo se mi možná díky tomu vyhýbá, někoho s tím možná hodně štvu, ale upřímně, nijak mě to netrápí. Naprosto akceptuji to, že řada lidí kope proto, že toto pojetí světa v nich vyvolává vnitřní konflikt, ale ne proto, že by se jim nelíbila představa mírumilovného a láskyplného světa, ale proto, že tomu předchází cesta čištění našich srdcí, vztahů, v kterých žijeme a bloků, které si v mysli neseme – což je prostě leckdy bolestný proces. Pokud bych to měl nějak jednoduše shrnout, jsme na nejlepší cestě k tomu, abychom tu žili v harmonii, narovanali mezilidské vztahy a zjistili, co je to mít sámi sebe rádi takoví, jací jsme.

Klub Touster právě prožívá svůj velký boom a akcím se tam velmi daří. Proč myslíš, že tomu tak je?
Nikdy jsem tam nebyl, takže neumím říci, ale odhaduji, že tam musí být skvělé vedení, ještě lepší produkční, křišťálový zvuk, působivé prostředí a mysteriózní atmosféra. Takže to je jasná rovnice pro úspěch.

Co nám plánuješ 23. března v klubu Touster předvést?
Hudbu, která mě baví. Playlist žádný nachystaný nemám.

Nějaký vzkaz pro partypeople?
Buďte hlavou v oblacích a nohama na Zemi.

Facebook event

Dodal: Karel Pražák alias Monty, Minimal People
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MINIMAL PEOPLE

Pátek 23. 3. 2012
Vstup: 50 Kč
Vystupují:
Yacube, Sonja, TGT, Subsist, Béďa
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika