FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Festival Primavera za dveřmi

Festival Primavera za dveřmi
25. 03. 2012   |   Autor: Lukáš Pokorný   |   Komentáře (0)
San Miguel Primavera Festival, barcelonský hudební svátek, letos proběhne první červnový víkend (30. 5. – 2. 6.). Během tří hlavních dnů se na 8 pódiích v areálu stadiónu Parc del Fórum s rozlohou 78 000 m² představí víc než 250 kapel – a podle potvrzených jmen to bude i letos velká paráda.
Primavera: a la Ciutat a Pro
Primavera ovšem nejsou jen koncerty, každoročně přináší komplexní festivalový zážitek: vedle hudby přizpůsobené dětským uším („Minimúsica“) a prostoru pro akustické koncerty („Ray-Ban Unplugged“) je tak letošní žhavou novinkou prodejní výstava koncertních posterů (www.gigposters.com), které jsou už dávno v hledáčku movitějších fanoušků hudby. Navíc, kapely, které by chtěly na Primaveře hrát, se mohou organizátorům přihlásit skrze www.sonicbids.com.

Rok 2012 přináší i další inovaci: stejně jako český festival Colours of Ostrava, i Primavera se dlouhodobě snaží rozšířit záběr festivalu na „obyčejné“ Barceloňany a přinést muziku přímo do centra města („Primavera a la Ciutat“). Letos na zadarmo přístupných koncertech vystoupí na Plaza del Arco Triunfo Yann Tiersen, Saint Ettiene nebo Jeremy Jay. Primavera ovšem myslí také na profíky: v rámci „PrimaveraPro 2012“, platformy pro promotéry, distributory, novináře a kulturní instituce, jejímž HQ je letos Hotel Zero, bude probíhat intenzivní networking, ale také spousta konferencí a seminářů.

Música de puta madre
A teď to nejdůležitější. Hudba. Primaveru v minulém roce navštívilo něco přes 120 000 fanoušků (strmý nárůst od prvního ročníků Primavera 2001, kdy se jich dostavilo „jen“ 7 700 – s přesunem do daleko většího prostoru Parc del Fórum v r. 2005 znamenal roční nárůst v průměru 20 000 návštěvníků). A i letos se line-up může pochválit hodně zvučnými jmény: Björk, Wilco, The XX (+ Jamie XX), SBTRKT, M83, Justice, The Weeknd, Black Lips, Kings of Convenience, Sleigh Bells, Grimes, Rufus Weinwrigt atd. Vedle nich se ovšem představí také srdcovky mnoha hudebních fanoušků…včetně toho mého:

Čtvrtek 31. 5.
(Top: Franz Ferdinand, Wilco, Erol Alkan, Rustie, Iceage, Grimes, I Break Horses…)

Death Cab for Cutie – Home Is A Fire (Codes and Keys)
Ach dobrý Bože. Death Cab for Cutie – partička kolem zpěváka s úchvatným hlasem Bena Gibbarda nedávno natočila desku, která mi nějakou dobu hodně motala hlavu. Je těžké vybírat nejlepší skladbu, protože ty se prostě dají přehazovat na desce Codes and Keys vidlema. Nakonec jsem zvolil otvírací Home Is A Fire – jako úvodní seznámení s jemnou, ale o to silnější deskou funguje prostě nejlíp.

Beirut – The Rip Tide (The Rip Tide)
Zach Condon, kouzelník, v jehož rukou se mění harmonika a akustická kytara ve vypravěče epických příběhů, vydal minulý rok skvělou desku Rip Tide. Nebyl jsem nějak zapálený příznivec jeho lo-fi folktroniky á la Gulag Orkestrar, ale The Rip Tide mě rozsekal. Stejně jako mě rozflákal stejnojmenný track začínající neuvěřitelně silným sólem pro všechny hůlky, které Zach ke svému kouzlení používá.



Thee Oh Sees – Chem Farmer (Carrion Crawler/The Dream)
Ze San Francisca přiveze do Barcelony svou psychedelii John Dwyer – od prvních desek Sucks Blood a Help se Thee Oh Sees posunuli směrem k tvrdším riffům a zemitějšímu zvuku. Jejich poslední výplod s názvem Carrion Crawler/The Dream je toho skvělou ukázkou – rozjíždí se pomalu, ale když u třetího tracku nabere rychlost, začíná to být docela zábava, které vévodí hlas Johna a rozvazbené kytary. Chem Farmer začíná retardovaným klávesovým motivem, ale spodní proudy naznačují, že se brzy bude dít něco velkého!

Pátek 1. 6.
(Top: The Cure, M83, Wavves, SBTRKT, The War On Drugs, The Drums…)

The Men – Night Landing (Leave Home)
Nicka Chierirozziho jsem vynášel do nebes v době jejich první „velké“ desky Leave Home (předtím totiž natočili x pásků). Venku je několik týdnů jejich novinka Open Your Heart, která mě tedy vůbec nechytla, takže jsem se musel vrátit zpátky a vybrat něco reprezentativního. Volba padla na track Night Landing, což je zástupce druhé, jemnější půlky desky Leave Home, která snad vyhřezla z Nickyho vnitřností. Pokud se vám bude líbit, pak si pomalu a s obezřetností pusťte třeba Ladoch. Takže v pátek 1. 6. – podávat se budou nadívaní hipsteři!



Girls – Laura (Album) / Vomit (Father, Son, Holy Ghost)
Ěterický Chris Owens amerických Girls je jedním z nejotevřenějších a nejkreativnějších frontmanů současnosti. Poprvé jsem na něj narazil na desce Album plné jednoduchých, ale hrozně chytlavých písní. Něco jako bodláky, které když se vám vpletou do vlasů, už jen těžko z hlavy dostanete. Laura je zpověď o nepodařené lásce, Vomit vlastně o tom samém, jen v daleko temnějším tónu. Chris se rád trápí a my máme to štěstí, že můžem být u toho.

Death In Vegas – Black Hole (Trans-Love Energies)
Tenhle projekt Richarda Fearlesse, fungující už od pozdních devadesátek, se vytasil v minulém roce se skvělou deskou Trans-Love Energies. Zvuk se za víc než deset let hodně pročistil, ale DIV se pořád dívají dopředu a mají co nabídnout. Hypnotický úvod v podobě Silver Time Machine vrcholí v následující skladbě „Black Hole“, která připomíná rané psychedelické žánrové mixy á la Primal Scream.

Sobota 2. 6.
(Top: Björk, The Weeknd, Justice Live, Wild Beasts, Yo La Tengo, Atlas Sound, Neon Indian, Scuba…)

Washed Out – Eyes Be Closed (Within And Without)
Vynikající zasněná deska Ernesta Greena alias Washed Out vyšla minulý rok a okamžitě si získala své neoblomné příznivce. Zamlžené melodie, prošpikované podivně rozsekaným echem a zvuky syntezátorů, silně evokují sladké osmdesátky – a díky Ernestově hlasu znějí báječně. Název mého oblíbeného tracku z této desky se hodí také jako návod, jak ji poslouchat. V klidu a se zavřenýma očima.



Milagres – Gentle Beast (Glowing Mouth)
Kopce, hory, velehory. Věčná inspirace. Kyle Wilson, frontman brooklynské partičky Milagres, ji využívá, kde může. Naposledy při nahrávání desky Seven Summits – pak sice následoval pád a těžké zranění. Několikaměsíční lazarství ale Wilsona nezlomila. Naopak. Se svými kumpány nahrál výbornou desku Glowing Mouth: není to sice nic nového (poslouchá se to skoro jako Arcade Fire), ale třeba kvůli Gentle Beast, vernonovsky krásné rockové modlitbě, si myslím, že o Milagres ještě hodně uslyšíme.

Lee Ranaldo – Waiting on A Dream (Between The Times & The Tides)
Už otvírací skladba Waiting On A Dream na Ranalda prozradí skoro úplně všechno. Jo, ten riff znáte jako staré boty a spoustu podobných najdete taky na desce Psychic Hearts Thurstona Moora. Lee Ranaldo, spoluzakladatel Sonic Youth, přišel před pár týdny s deskou Between The Times & The Tides – jsou to vlastně docela obyčejné písničky, ale nechá se tam najít několik skvostů: Waiting On A Dream mezi ně určitě patří (a taky Xtina As I Knew Her a Angels).
PRIMAVERA SOUND (ESP)

PRIMAVERA SOUND (ESP)

Středa 30. 5. 2012 až Sobota 2. 6. 2012
Vystupují:
Bjork, Black Lips, Beirut, Death Cab for Cutie, Death in Vegas, Cure, Franz Ferdinand, Girls, Mudhoney, Neon Indians, Japandroids, SBTRKT Wilco, Yann Tiersen, The XX a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |