Sayko: Reality show naprosto odsuzuji

Sayko: Reality show naprosto odsuzuji

03. 04. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Sayko a Soldik jsou dlouholetí kamarádi, spojují je začátky v djingu a patří k pionýrům a vůbec prvním drum´n´bassovým djům u nás. 20. dubna odehrají společný set na brněnské party BassInfection, přišlo nám proto záhodno s nimi udělat rozhovor formou dotazníku, na který každý odpovídal zvlášť.
1) Fléda nebo Favál?
Sayko: Za mě Fléda, to je jasné, no ne.
Soldik: Na oba kluby mám jen dobré vzpomínky, ať už to byly Break 4 Beats a pondělky na Fléďe, nebo Bassinfection a DNB DNA na Favále. Určitě by se daly v obou klubech jisté věci vylepšit, ale to je spíš už jen moje profesionální deformace, než nějaká nutnost revize.

2) Kdo je podle vás nejpřeceňovanější DJ současnosti? (vysvětlit proč)
Sayko: Popravdě, moc jsem o tom nikdy nepřemýšlel… Jediné, co mě napadá, je humbuk kolem Matúše (B-Complex). To je ale producent. Jeho dj schopnosti jsou dle mých kritérií dost na nízké úrovni… Ale jak povídám, je to hlavně slušný producent.

Soldik: Z profesionálního hlediska bych měl držet pec, ale jelikož se snažím, aby se fanoušci zajímali o tu hudbu trošku víc do hloubky a aby ji pochopili, stejně jako DJing, tak si neodpustím „kauzu“ našeho slovenského brata. Kdo ví, ví, kdo ne, jeho štěstí. V současnosti už má všechny tracky na stejném BPM a je to fajn, že na to přišel, že si z hraní nemůže dělat prdel a víceméně tak celá „kauza“ skončila dobře.

sayko

3) Na "odborných" internetových diskusích vře již několik let flame - měl by být DJ především bavič (ten, který primárně předává zábavu) nebo umělec (ten, který piluje vkus svých posluchačů)?

Sayko: Pokud se budeme bavit o dj v naší dnb scéně, tak můj názor je, že by měl být samozřejmě obojí, ale ne jukebox. Pokud se bavíme o cdj Frantovi Vosádkovi z Neumětel, který hraje v místní sokolovně písničky na přání, tak je naprosto pochopitelné, že je především bavič, i kdyby čert na koze jel.

Soldik: Tak třeba Martin stíhá oboje a je to fajn ho sledovat. Já osobně jsem většinou rád, že tu akci přežiji ve zdraví. Ale když je konstelace hvězd nakloněna na mou stranu, tak si dovolím taky párkrát drsňácky zahrozit a poskočit. Víc než na pogování se ale soustředím na mixy a selekci, to je pro mě přednější.

4) Přece jen nejste na scéně žádní nováčci. Jak se stavíte ke dnešní generaci mladých DJs? Podporujete je nebo vnímáte naopak jako konkurenci či něco negativního?

Sayko: No hele, když přijede pseudo dj, vytáhne komp, k tomu kontroler a přivede si kamaráda, který mu to zapojí, protože on neumí ani nastavit zvukovku a pak tam začne sázet ty největší dnb odrhovačky, tracky kdoví odkud stáhnuté v nevalné kvalitě, míchané způsobem, za který bych se styděl, tak s takovým přístupem já teda nesouhlasím (co popisuju, se stává v poslední době často).

Soldik: Když se podívám na line-upy akcí, kde zrovna hraji, nebo jen na plakáty jiných akcí, tak vídám dokola se opakující jména a zřídka někoho nového. Z toho jsem nabyl dojmu, že mladých buď teda moc není, nebo se jim nedostává pozornosti. Osobně bych to tipl na možnost číslo 2, protože moje donedávna fungující rubrika na Drumandbass.cz „Promo mix CZ“ byla plná pro mě neznámých a celkem šikovných DJů. Snažím se podporovat mladé DJe i producenty různými soutěžemi a možnostmi prezentace jejich prací / dovedností jak na Drumandbass.cz, tak i na mnou pořádaných akcích. Na to, kolik akcí se v celé republice týdně odehrává je DJů pořád málo. Jako konkurenci je můžeš vnímat jen tehdy, když si sám nevěříš, nebo je necháš si myslet, že jsou víc než ty.

5) Co vás na drumnbassu baví? Přece jen je to styl, který vznikl někdy před dvaceti lety.

Sayko: No právě ten styl mě baví, je jedno kdy vzniknul, ale jsem rád, že vzniknul…

Soldik: Drum & Bassu je sotva 15 let, ale přesně tuším co máš na mysli. Jak odpovědět, aby to neznělo jako klišé, hm. Jako spousta mých vrstevníků, tak i já jsem se k drum & bassu dostal tak, že jsme měli tu čest být u jeho zrodu, když se začal formovat z jungle, potažmo z rave / hardcore scény v letech, kdy jsme ještě ani neměli občanky a vše co jsme o té hudbě tehdy věděli bylo to, že je to hustější než Jožo Čuráš (Jožo Ráž – skupina Elán), Peter „trvalá za tři padesát“ Naggy, nebo skupina bosých hlava aka Orlík. Jak čas plynul a já se od Experience (The Prodigy) dostával k Timeless (Goldie), Knowledge (M-Beat) až k New Forms (Reprazent), tak jsem už začal pomalu chápat a vnímat tu hudbu jinak, než jen že je to hustý nářez. Baví mě na tom ta různorodost, že ta hudba do sebe dovede absorbovat vlivy ze všech ostatních žánrů a stala se tak jakýmsi hybridem všeho, co Tě hudebně obklopuje, ale přitom si v ní můžeš najít jen to, na co máš zrovna chuť, se základem, který je pořád stejný a tvoří hlavní pilíř tohoto žánru a tím jsou bicí a basa.

soldik

6) Jaké jste měli pocity, případně, co jste si mysleli, když jste poprvé slyšeli dubstep?

Sayko: Sakra, tohle má být jako co? ...a v podstatě mně to zůstalo do teď.

Soldik: Dubstep poprvé? Hm, to už nevím, to je možná 17 let nazpět a tenkrát jsem se o ty, mnou vnímané, pomalejší věci nezajímal. Dnes, oproti Martinovi, dubstep a tomu podobné věci vnímám kladně. Dubstep dnes, respektive poslední 3-4 roky, zní úplně jinak, zajímavěji, má spoustu pod-škatulek a víc vlivů z jiných stylů atp. Jestli ale myslíš ten poprask kolem toho a že se jeho jisté podoby dostávají do mainstreamu a jsou nedílnou součástí i drum & bass scény, tak na to můžu, ač s nelibostí, odpovědět jenom tak, že je to prostě vývoj, ať se to někomu líbí nebo ne.

7) Díváte se na televizi? Je v ní něco, co byste doporučili vašim čtenárům, posluchačům? Je v ní naopak nějaký pořad, za nějž by měl být autor stíhán ve smyslu zločinu proti lidskosti?

Sayko: Ano, občas sleduju, když si potřebuju odpočinout od skládání. Dávám hlavně komediální a kriminální seriály (mám jen základní nabídku programů a to mně bohatě stačí). Co naprosto odsuzuju, jsou reality show typu Hotel Pornodise či různé pěvecké soutěže.

Soldik: Těžko budu doporučovat CT24 náctiletým. Každá televize, respektive jejich pořady, jsou zaměřeny na nějakou skupinu lidí, a protože jsme každý jiný, tak nemůžu někomu zakazovat Hlas, Hotel Paradise, nebo sebetupější seriály a filmy s pseudo-herci. Osobně se bavím téměř každou neděli s Jirkou Babicou a jeho antigurmánskými výtvory. Na jednu stranu by toho člověka měli zavřít (stejně jako celou televizi), ale když to nevnímám jako člověk od fochu, ale jako zábavu k večeři, tak proč ne. Dozvědět se totiž, že měkký játro je lepší než tvrdý játro je na Nobelovku!

8) Který je váš nejoblíbenější track od Black Sun Empire?
Sayko: No, já jich mám povícero. Ale např. The Rat (Kemal remix). Jinak celkově se mně líbí produkce BSE.
Soldik: Don´t You?!

9) Letošní rok by se dal nazvat rokem revolty. Protestuje se všude, proti všemu možnému. Protestujete proti něčemu vy? Co by se muselo stát, abyste vyšli s transparentem do ulic? Co ACTA?

Sayko: Můžeme o tom vést dlouhé debaty, můžeme i protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat. Sami jsme si to udělali svým dřívějším laxním přístupem k věcem. Využíváme všech dostupných digitálních technologií, chováme se jako ovce, kupujeme všechno, co je nové, i když to nepotřebujeme. Ovládají nás média a jen malá část obyvatel této planety si to uvědomuje a snaží se něco změnit. Holt, víc už nás nebude. Opouštíme zaběhlé standardy a vrháme se bezhlavě do nových technologií, které nám vše jakoby usnadňují a přitom se chytáme do pasti. …možná to zní vše až moc konspiračně, že?

Soldik: Fuj, nerad se bavím o politice, ale když jinak nedáš. Asi takto; vystřílet vládu do posledního kreténa je sice pěkný nápad, ale co pak, stejně je nahradí jiný kretén / zloděj… Navíc, lidi jsou stádo a věří pomalu všemu, co je napsané na internetu, nebo v super vychytaných plátcích (víme jakých). Nezajímají se o věci do hloubky a toho využívá každé volební období jedna z opozičních stran a další vykukové. Je to složité v daleko vyspělejších zemích, ne tak v naší komunisty postižené republice. A ACTA? Já se zeptám jinak. Myslíš, že by něco jako ACTA bylo zapotřebí, kdyby lidi všeobecně, ne jen ti v prohnilé matičce, nebyli tak rozežraní a ofrklí, že se ukradené dávalo doslova na oči všem a skrze celý internet? ACTA je prošpikovaná svinstvem, o tom žádná, ale stěžovat si primárně na to, že nechceme být trestaní za krádež je mimo. Řešení nemám a bojím se, že se žádné k uspokojení všech nikdy nenajde. Nutno říct, že hovno padá shora a ryba smrdí od hlavy.

sayko

10) Oba patříte již k minoritní skupince DJs, hrajících prakticky jen z vinylů. Který jste si koupili naposled?

Sayko: Poslední desky přišly v pondělí: Bangta Rights - Sleeperz (C4C remix) a Optiv + Btk - Zero hour.

Soldik: Zrovna nedávno jsem "plakal" že vychází zpropadeně málo desek, co bych si koupil a hrál. Ale když teď projíždím bag, tak je tam docela pěkná sbírka novinek :) Rregulovo nové album The Barramundi Experiment, Optiv & BTK - Zero Hour a Insight EP, Gridlok & Jamal - Tuscen Raider, The Sect - Equinox a na cestě jsou Klute & Silent Witness - Friendless, Jade - Lazer Tag EP a hromada dalších…

11) Myslíte, že by se mohl najít důvod, pro který byste opustili vinylové hraní a přešli na digitál?

Sayko: Nemám nic proti hraní z DVS systémů, ale jak už psal – nebudu opouštět své zaběhnuté standardy v DJingu. Občas si zahraju své tracky z CD, a to mně momentálně stačí.

Soldik: Osobně si s touto představou pohrávám už nějakou dobu. Výhod to má několik. Doba, kdy se hráli vinyl ripy co zněly jak z prdele, je ta tam. Oproti vinylu je mp3 o poznání levnější, skladnější - tudíž se nemusíš tahat s báglem a pravidelně utrácet část výplaty. Neřešíš rozjebaný gramec s přenoskama od bláta na akci a podobně. Ale mp3 není tak sexy jako vinyl. Takže asi proto mám rád vinyl, protože je sexy, můžeš si ho ohmatat a těšit se z obalu. Ano, je to takový můj fetiš.

12) Ačkoli sociální sítě představují v dnešní době dominantní médium, ani v té největší – Facebooku, se nesnažíte nějakým způsobem prezentovat. Jednoduchá otázka. Proč?
Sayko: Nevím jak Roman, ale já fejkbůk nemám. A proč??? Nejsem ovce.

Soldik: Tak u mě to už neplatí. Začátkem března jsem si ten shit pořídil taky a to z důvodu, kterým nebudu čtenářům zatěžovat hlavu :) Nemám z toho vůbec radost, spíš naopak, ale bohužel to byla nutnost spojená s odchodem z Drumandbass.cz a následné nutnosti selfproma. Uvidím, jak dlouho mi to vydrží, než ho smažu :-D

13) Jaká je nejvíce kladná stránka ať už hudební či lidské osobnosti toho druhého?
Sayko: Každý jsme nějaký, máme své klady i zápory. Roman je hodný kluk, zapálený do dnb, i když se může zdát, že je s ním někdy těžké vyjít… holt, každý jsme nějaký.

Soldik: Nevím jak Martin a je mi to už léta záhadou, proč se se mnou baví :-D Já naopak teda vím přesně proč - Martin je veselá kopa a já kolem sebe přesně takové lidi potřebuji! Navíc má fešácké auto a přítelkyni, takže je to jasné! Olé.

14) Bude na chystané Bassinfection někdo hrát lépe než vy?
Sayko: Nic není nemožné.

Soldik: Hodně se těším na Ollieho (Cern)! Vloni jsme spolu hráli v Crossu, ale stihl jsem jen konec jeho setu, i tak to byl set, co měl hlavu a patu a byl doprdele taneční! S Martinem dáme set ze starých šlágrů alá Kemal, BSE, Stakka & Skynet, Gridlok, Bad Company atp. To my tuze rádi a Ollie jakbysmet :) Určitě se těším i na Coppu s BSE. Coppa je super MC a ví co a jak, která páčka!

Vypracoval: Parabot


Dodal: DJ Kotlyk
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BASSINFECTION

Pátek 20. 4. 2012
Vstup: do 22 hod. za 330,- Kč // po 22 hod. za 380,- Kč
Vystupují:
Black Sun Empire (NL) & MC Coppa (UK), Hallucinator (IT), Donny (UK), Cern (NZ), Sayko b2b Soldik, Vaczech b2b Mercur, Helmut, MC Blackout Ja (JAM / UK), Riddim Tuffa Sound (UK), Fyah Sound, 4021, Liquid A, Wicked Sound, NTKZ, Gramod, Bam Bam
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
kukac
04. 04. 2012 | 12:20:43
+0 | -0

8) Nejoblíbenější track od BSE

"Sayko: ...např. The Rat (Kemal remix)..."



..som myslel, že keď niekto zremixuje track, tak je to jeho prerábka (v tomto prípade Kemal-ov počin)...teda za odpoveď som čakal čisto dielo zo stajne BSE (nezremixované)
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika