Maestro Yann-Fanch Kemener v klubu Jazz Time

Maestro Yann-Fanch Kemener v klubu Jazz Time

10. 04. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Návrat bretaňské hudby, který před 40 lety spustil Alan Stivell, inspiroval generace následníků. Mezi zpěváky jednoznačně vede Yann-Fañch Kemener, nejen díky hlasovým kvalitám, ale i svojí expresivitou.
Tradiční bretaňská hudba totiž znala jen dvě navzájem oddělené formy: zpívanou a instrumentální. Zpěv starých balad probíhal bez doprovodu, kdo chce v Bretani obstát, musí posluchače zaujmout jen hlasem a expresí. Právě touto tvrdou školou prošel Yann-Fañch Kemener, jeho projev má intenzitu i hypnotickou sílu srovnatelnou s americkým blues. Staré balady gwerz probudil k novému životu nikoli elektrickou kytarou, ale spojením s violoncellem, na které hraje neméně talentovaný Aldo Ripoche.

Středem Kemenerovy pozornosti je bretaňský styl kan ha diskan, založený podobně jako americké černošské zpěvy na zvolání a odpovědi. Ve Francii je Kemener prvořadou kulturní ikonou, v Bretani získal řád Ordre de l'Hermine, natočil 24 alb, a i když se drží kořenů a tradice, věnuje se také crossoverům - přes jazzové či orchestrální experimenty a výlety do vážné hudby až k beatboxovým fúzím.



www.rachot.cz

Dodal: Lenka Bergmanová, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: YANN-FANCH KEMENER

Čtvrtek 19. 4. 2012
Vstup: 200 Kč / 250 Kč
Vystupují:
Yann-Fañch Kemener
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika