Drop in – Nikdy není pozdě

Drop in – Nikdy není pozdě

15. 04. 2012  |  Autor: Misha  |  Komentáře (0)
V pražském Lucerna Music Baru se v neděli večer konal rockový koncert na podporu nadace pro prevenci a léčbu drogových závislostí. Do LMB přišlo vyjádřit svoji podporu bez nároku na honorář na dvě desítky českých umělců.
Role moderátora se zhostil zpěvák Dan Bárta, který nám shrnul historii této nadace. Nadace Drop In vznikla v Praze v roce 1991 ve snaze zřídit systém komplexní prevence a péče o uživatele nelegálních drog a jejich rodinné příslušníky. Jejími zakladateli jsou MUDr. Jiří Presl a PhDr. Ivan Douda. V roce 1999 se z nadace Drop In stalo Středisko prevence a léčby drogových závislostí – DROP IN o.p.s. – nebo-li nestátní zdravotnické zařízení, které působí i na osvětu naší společnosti.

Nadace Drop In vzbuzovala pozornost i v zahraničí, protože ne ve všech zemích je prevence a léčba drogových závislostí tolik podporována. Ovšem ani u nás podpora netrvala věčně. Drop In obdržel v září 2011 od radnice Prahy 1 výpověď ke dni 1. 5. 2012. A již 2 roky Praha 1 neposkytuje nadaci Drop In žádné dotace, protože údajně není vhodné umístění ordinace metadonové substituce v centru města, přestože v ulici, kde středisko sídlí, je velké množství veřejných domů.

Proto se i nadace rozhodla uspořádat benefiční koncert na pomoc získat náhradní prostory. Na jednom pódiu se tak postupně vystřídali všichni umělci, kteří nesouhlasí s radnicí Prahy 1. Celou benefici zahájila kapela The Colourblinds, za kterou následovala legenda pražské klubové scény Abraxas s notoricky známým hitem Karel drogy nebere. V tu dobu byl už klub naplněný a s nadšením na pódiu přivítal kapelu Support Lesbiens, která si pro tento večer pozvala zpěvačku Tonyu Graves. Zajímavý hudební zážitek nám poskytli David Koller a Honza Křížek v podobě písničky Na mě zapomeň. A písničku Purple Rain v podání Ondřeje Brouska, Matěje Rupperta a Terezy Černochové si zpívali snad úplně všichni přítomní diváci. Nechyběla ani další legendární kapela a to Jasná páka s hitem No sex no drugs.

O další hudební kousky se pak postaraly kapely MIG21, Republic of Two nebo Dan Bárta s Ilustratosphere.

Mimo hudebních umělců svou podporu přišly, alespoň slovně, vyslovit herečky Aňa Geislerová, která se vyjádřila slovy: „Nepodporuju drogy, protože mi nechutnají.“ a Táňa Vilhelmová. Dále se na pódiu vystřídali herec Pavel Liška, básník Lumír Tuček, skikrosař Tomáš Kraus nebo režisér Vladimír Michálek. V závěru koncertu se na pódiu objevili také zakladatelé Drop In MUDr. Jiří Presl a PhDr. Ivan Douda, aby všem poděkovali za podporu a upozornili na skutečnost, že následky uzavření střediska by byly katastrofální, znamenalo by to narušení funkčnosti Drop In, došlo by k propouštění pacientů střediska Ve Smečkách, kterých je v současnosti 130. Řešení Drop In vidí v přemístění střediska do jiné lokality v centru Prahy.

Koncert byl velmi vydařený a nejen proto, že byl pro dobrou věc. Osobně doufám, že se podaří nadaci Drop In získat náhradní prostory pro ordinaci substituční terapie.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DROP IN - NIKDY NENÍ POZDĚ

Neděle 15. 4. 2012
Vystupují:
Dan Bárta, David Koller, Jiří Macháček, Viktor Dyk, Tereza Černochová, MIG 21, Abraxas, Jasná Páka a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika