Sleep zahrají v pátek v Praze

Sleep zahrají v pátek v Praze

06. 05. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Sleep jsou legendou, která v 90. letech definovala stoner rock, a jejich album z roku 1993 Holy Mountain je vlajkovou lodí žánrů doom a stoner metal. Na konci dekády oznámilo trio rozpad a členové se vydali vlastními cestami: Matt Pike založil High on Fire, Al Cisneros a Chris Hakius OM. Uplynulo 10 let, fénix se zvedl z popela a plní sen všech metalových fanoušků: vyraží na turné, v jehož rámci poctí také Prahu.
V pátek 11. května zahrají v Lucerna Music Baru, kde je podpoří americká formace A Storm of Light. Pozor na brzký začátek koncertu v 18:00! Vstupenky za cenu 490 Kč klze koupit v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketstream, Ticketportal a na pokladně Lucerna Music Baru (bez poplatků).

Sleep založili v kalifornském San José basák Al Cisneros a bubeník Chris Hakius (oba z Asbestosdeath) a kytarista Matt Pike, velmi krátce se v počátcích (singlů Unclean a Dejection) vystřídali kytaristé Tom Choi a Justin Marler. Marler se po vydání nahrávky Volume One (1991) stává mnichem a Sleep zůstávají trojicí. Volume Two vychází jako EP o rok později a Sleep se už v té době těší přízni fanoušků.



Vydavatelství Earache slyší jako první dema z příprav Holy Mountain a kapelu okamžitě podepisuje. Nahrávka se stává jednou z nejzásadnějších desek stoner metalu, milníkem a ukazatelem směru. Retro, vlivy sedmdesátek a okouzlení Black Sabbath (na jejichž tribute album ve stejné době přispěli Sleep předělávkou Snowblind): zvuk kapely byl v metalových vodách doslova revolucí. Další deska Dopesmoker měla vyjít u nadšeného vydavatelství London Records. Jakmile label zjistil, že se jedná o hodinu dlouhou skladbu, vydání odmítl; Sleep se vrátili do studia, album přejmenovali na Jerusalem, přepsali pár textů a zkrátili na 52 minut, což se London Records stále nelíbilo. Konflikt vyústil v úplný rozpad kapely. Obě nahrávky „posmrtně“ vyšly jinde, ale už bylo pozdě.

Poprvé po více než deseti letech hráli Sleep na exkluzivní pozvání festivalu All Tomorrow’s Parties v květnu 2009, kde mj. představili nikdy nevydanou skladbu Antarcticans Thawed, a ještě ten rok potvrdili krátké americké turné. Hakiuse za bicími nahradil Jason Roeder z Neurosis, v rámci festivalu ATP zahráli v New Yorku kompletní desku Holy Mountain. Sleep byli slyšet mj. ve snímcích Gummo nebo Broken Flowers Jima Jarmusche; teď přichází čas ověřit si všechny mýty na vlastní oči a uši. Je to příležitost, která už se nemusí opakovat.

www.musicbar.cz

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: SLEEP / USA

Pátek 11. 5. 2012
Vstup: 490 Kč
Vystupují:
SLEEP / USA
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika