Afro Celt Sound System v Lucerně

Afro Celt Sound System v Lucerně

14. 05. 2012  |  Autor: J.N.  |  Komentáře (0)
Afro Celt Sound System (dále ACSS) je kapela, která už svým názvem tak trochu napovídá, kudy to hudebně valí. To je stejný, jako když se kapela jmenuje Ožralý křeček, taky hned víte, že vás čeká tlačenkovitý, okresní punk marinovaný ve zvětralém DIA pivu.
Takže pro nikoho nemůže být překvapením, když se na koncertech kapely, která má ve svém názvu Afro a Celt, na podiu vedle sebe zjeví zrzavý dudák, tři černoši, cosi jako sikhský punker a nakynutá verze Radima Hladíka. A to všechno pod taktovkou týpka obsluhujícího synťáky a samplery plus irskou flétnu.

ACSS je kapela, která je známá svým vysoce energickým koncertním nasazením, což byl pro mne hlavní důvod si je vychutnat. Ze stejného důvodu pravděpodobně nadchli kdysi i Petera Gabriela, takže se s nimi rozhodl uzavřít smlouvu a vydat všechno, co z nich vypadne, i kdyby to mělo být zaražený prdy.

Že to pro něj nebylo tak nevýhodné, dokázali v následujících letech několika nominacemi na nejrůznějších awards v kategoriích World Music a výbornými prodeji. Svou podmanivě barvitou fůzí etnických stylů a taneční hudby si dokázali vytvořit zapálenou posluchačskou základnu, která s nimi radostně objíždí festivaly a bourá sály.

Poprvé v ČR svou odvázanou energii předvedli na Colours of Ostrava 2010. Podruhé jsme to mohli zažít ve středu 9.5. v pražském Lucerna Music Baru.

Kapela nastoupila na podium kolem deváté před dopředu natěšený dav. Na projekčním plátnu se zjevil kotouč slunce stoupající pomalu nad nekonečným mořským obzorem doprovázený magickou flétnou, postupně se přidávaly další nástroje, bubny, kytara, samply a za chvíli už celý sál klusal svižným techno duc duc tempem. Projekční plátno ovládly fraktály, zbloudilé z psytrance.

Největší síla kapely je v komunikaci s diváky, která je zcela na bedrech squadry černošských frontmanů. V jednu chvíli jsem měl pocit, že jsou dva, pak zase tři. Prostě jsem je nedokázal spočítat. Rozleskávání jim šlo od rukou lépe, než národní reprezentaci cheerleaders. Dokonale ovládli show. Neustále někde poskakovali a vystavovali své zářivě bílé úsměvy. Zvedali ruce nad hlavu a tleskali, což okamžitě strhávalo laviny potlesků z druhé strany.

Kdyby ale zůstalo jen u toho, bylo by to dost smutné. Kromě toho, že se bylo na co dívat, bylo toho taky hodně k slyšení. Za zmínku stojí sóla na nejrůznější typy nástrojů, od zvláštní africké kytary ve tvaru tykve s osmdesáti miliony strun, přes obrovitý buben ovládaný sikhským válečníkem, akusticko-elektrickou kytaru kapelníka Simona Emmersona nebo irské dudy Emera Mayocka. Celé dohromady skvěle promazaná hudební mašina, která se nám převalila přes hlavy. Africké rytmy, keltské ozvuky, techno a trip-hopové rytmy. Tahle fůze fakt funguje!

Publikum to dokázalo ocenit rozjuchaným tancem, skákáním a divokými potlesky. Na konci si vynutilo dva přídavky.

Pak už se projekčním plátnem nesla luna a utichaly poslední tóny a lidem se nechtělo domů, ale museli, tak aspoň cestou k tramvaji tančili...

Vynikající párty.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AFRO CELT SOUND SYSTEM (INTL)

Středa 9. 5. 2012
Vstup: 690 Kč
Vystupují:
Afro celt sound system
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika