Quantic a karibské rytmy v Lucerna Music Baru

Quantic a karibské rytmy v Lucerna Music Baru

24. 05. 2012  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Pestrou směs prosluněných latinskoamerických, a nejen těch, rytmů, přivezl do Prahy elektronikou políbený, leč karibskými rytmy lapený, Will Holland aka Quantic. S sebou vzal svou dlouholetou kolegyni s famózním hlasem Alici Russell a svůj Combo Bárbaro band.
Jít na tenhle koncert pro mě nebyla žádná sázka na jistou. Inklinujíc, i přes široký záběr, spíše k temnějším, melancholičtějším a psychedeličtějším žánrům, funky, soul a podobně barevné, uvolněné a veselé přístavy na hudebním moři příliš nevyhledávám. Faktem ale je, že Conference mě ještě nikdy nezklamala a Quantic je jméno, které má až příliš přesahů, na to abych jej ignoroval. Ostatně týpek co pověsí na hřebík synťáky, vzdá se života v jedné z hudebních metropolí, totiž Londýna, a přestěhuje se do Kolumbie, aby zde žil svůj sen o živém hraní rytmů, které mu tolik učarovaly, vzbuzuje zvědavost, jež žádala ukojení. Připočtěme zajímavý hlas neo-soulové divy Alice Russell a své předsudky házím za hlavu a s úsměvem na rtech, jsem vyrazil do útrob Lucerna Music Baru.

A jak už to tak bývá, tak pozdě. Když jsem scházel po schodech a ze sálu slyšel zpěv Alice, na vteřinu jsem váhal, zda na pódiu nebude stát místo ní korpulentní černoška. Síla jejího hlasu byla ohromná. Nutno dodat, že místy až moc. Přesto byla celkově takřka bezchybná a zejména ve starších kouscích, které měly o krok více blíž k soulu, přímo excelentní. Quantic s Alici spolupracuje už poměrně dlouho, a to i ve svém předchozím projektu Quantic Soul Orchestra, z jehož tvorby pár skladeb zaznělo i ve středu večer. Třeba taková Pushin' On. Rámec turné dávala aktuální deska Look Around the Corner, jejíž titulní stejnojmennou skladbu si můžete pustit v našem videu.



Důležitým článkem krom samotného Quantica, který se nijak zvlášť neupřednostňoval a Alice Russell, je doprovodná kapela Combo Bárbaro. Velice mi imponovalo hráčské umění klávesisty Alfredita Linarese, které dodávalo skladbám, zvláště těm vyloženě karibským, patřičný šmrnc. Nepřehlédnutelný byl rovněž perkusionista Fredy Colorado, který dokázal svými vstupy postupně publikum vyhecovat k větší aktivitě. Okamžik, kdy vylezl na svoje bonga byl úchvatný, zejména svou reakcí v publiku, které mi přišlo zvláště v první části dost chladné. I přes fakt velmi pozvolného startu v podobě úvodní Una Tarde En Mariquita. První pokusy roztleskat lidi, v podání Alice, vyšel naprázdno a teprve v druhé půli se uvolněnost, s jakou kapela hrála, přenesla i na přítomné a koncert dostal atmosféru, jakou si zasloužil. Škoda jen absentující projekce, která by se k těmto rytmům více než hodila a parádně by dokreslila atmosféru pohupující se latinskoamerických rytmech.

Zajímavým momentem byl cover skladby Goldenbrown od The Stranglers, ve kterém se více blýsknul samotný Quantic a to díky hře na akordeon. Podobně jako ve většině ostatních skladeb Mike Simmonds s housličkami. Co mi trochu vadilo, byly zvukově ztracené bicí. A byla to škoda, protože za nimi seděl Malcolm Cato. Drobné chyby by se tedy našly a je otázkou jak moc vadily. Celkově totiž koncert vyzněl na výbornou, čemuž velmi napomohla především uvolněnost samotných hráčů, která jim zůstala i po koncertě uzavřeném songy Here Again a End Of The Road, a jali se s ní si užívat setu dje Mikuláše přímo v davu, který nutno říci dost prořídl, přesto vytvořil příjemný after dojezd.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONFERENCE

Středa 23. 5. 2012
Vystupují:
Quantic
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika