dEUS vystoupí v Abatonu

dEUS vystoupí v Abatonu

30. 03. 2006  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (0)
Belgická art rocková kapela, která hýří hudebními nápady a jejichž jedinou nevýhodou je snad fakt, ze nepocházejí z britských ostrovů se vydává na své evropské turné při kterém navštíví ve středu 10. května také pražský Abaton.
Všechno to začalo už v roce 1994 v Antverpách. Relativně malá leč vydatná hudební scéna, kde se znal a hrál každý s každým, vygenerovala nečekaně akceschopnou pětici muzikantů. Dalších šest let se pak neslo ve znamení občas chameleónského hledání té nejlepší společné řeči, což ve výsledku nechalo vzniknout nejen evropsky úspěšnému fenoménu jménem dEUS.

Punkem ovlivněný debut Worst Case Scenario a velice sugestivní koncerty odstartovaly cestu za hranice Belgie, a zejména tradičně nafrněná Británie řekla jásavé ano. Koncetní mlýnice vyhnala původního kytaristu a do belgické party se dostal Skot Craig Ward.

deus

Druhé album In A Bar Under The Sea produkoval Eric Feldman, muž z okruhu Cpt. Beefhearta, ale také PJ Harvey či Pixies. Vznikla skvostně eklektická nahrávka s vůní úchylného danceflooru i sixties, vytvořila se pověst koncertně skvělé indie kapely - a odešel basák.

Třetí album The Ideal Crash (1999) se točilo ve Španělsku a zastihlo kapelu ve fázi srovnávání s Radiohead či R.E.M. a v postavení velkých hvězd velkých festivalů. Ve studiu přibyly dechy a smyčce, na pódiu třetí kytarista a polykači ohňů - a pak se to celé zastavilo...Krom singlové kompilace No More Loud Music se nad dEUS na pár let zavřely vody.

Pět let prázdnin je ale definitivně fuč! Nové podzimní album, nová sestava, nové touhy, nové cíle. Jak praví klasik, "nezůstal na kameni kámen", ale do amen má kapela naštěstí velice daleko. Belgická supergroup, rafinovaně vycucnuvší výborné muzikanty ze Soulwax či Evil Superstars, vydala čtvrté album Pocket Revolution a právě absolvuje velmi ambiciózní
evropské turné.

Je to s nimi všechno docela jinak, ale v tom je to silné kouzlo. Dlouho postrádaní se naštěstí nevrátili s pouhou recyklací vlastního odkazu, byť sebeslavnějšího. Podstata jejich muziky se samozřejmě nezapře, ale to průběžné hledání nové tváře je opravdu vzrušující pro kapelu i posluchače - žádné chemické pokusy v domácí studiové laboratoři, ale krev, pot a slzy na
pódiu.

www.deus.be

Předprodej za 350,- Kč + poplatky, na místě za 450,- Kč.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika