FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Boskovice po roce opět ožijí festivalem

Boskovice po roce opět ožijí festivalem
11. 06. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Od čtvrtka 5. do neděle 8. července se v historickém centru města uskuteční již 20. ročník festivalu, který nese název tohoto města a je věnovaný zdejší urbanistické památce – židovské čtvrti. Festival proslul nejen kvalitní nabídkou hudby, výstav, divadelních představení, filmů či autorských čtení, ale především příjemnou atmosférou a dobrým zázemím, které si užívají i rodiny s malými dětmi.
Festival započne ve čtvrtek 5. 7. v 16.00 vernisáží výstav v Muzeu Boskovicka, oficiální zahájení pak obstará v 17.00 v zámeckém skleníku kapela HaChucpa. Tento brněnský Soubor se skládá z členů HaDivadla, studentů JAMU a brněnské konzervatoře, členů brněnské Židovské obce a dalších. Snaží se autenticky oživit a prezentovat publiku židovskou hudbu, jidiš a hebrejské písně, klezmer a scénickou četbu židovské literatury.

Během čtyř dnů festival nabídne bohatý program na následujících scénách i mimo ně:

LETNÍ KINO

Na hudební scéně v jednom z největších českých amfiteátrů zahraje například kapela Tata Bojs, izraelská kapela Acollectiv, Načeva se svým speciálním retro setem Nebe je rudý, česká ska kapela Sto zvířat, rovněž legendární Michal Prokop&Framus 5, američtí Paramount Styles, kladenská kapela Zrní, a skupina zrozená z popela legendárních berlínských Fatal Shore Dim Locator.

UNI SCÉNA ZA MUZEEM

Tato scéna nese, stejně jako minulý rok, název kulturního magazínu UNI, který vydává sdružení Unijazz. V UNI se psalo, píše a psát jistě bude o kapelách, které se zde ve třech dnech představí. Scéna se bude věnovat hudbě folkové, rockové i alternativní, a zahrají např. Kieslowski, stoupající hvězda Bonus, ukrajinské duo Zapaska, skupiny Tu v dome ze Slovenska, Rudovous, Ještě jsme se nedohodli, OTK, Vložte kočku, Nšoči, Zuby nehty, United Cans Unlimited a mnoho dalších.

BLUES ALIVE BOSKOVICE 2012

Bluesovou scénu pořadatelé opět chystají ve spolupráci s nejrozsáhlejší přehlídkou tohoto druhu – festivalem Blues Alive. Vystoupí zde Jan Spálený Trio, spolu s ním bude hrát Michal Gera a Filip Spálený. Dále hudební publicista Ondřej Konrád spolu s výtečnými instrumentalisty mladší generace, kteří vytvořili na debutovém CD ze směsice jazzu, rocku, blues, funky, folku i závanů šansonu jedinečný styl – jejich kapela se jmenuje Ondřej Konrád a Gumbo. Také se představí Pepa Streichl, který patří mezi první písničkáře v Československu. A v neposlední řadě kapela 2Wings, kterou založil v roce 2006 skladatel, kytarista, zpěvák a producent Dan Šustr, který se proslavil v 90. letech se svojí kapelou Tichá dohoda.

ČESKO-NĚMECKÁ JAZZOVÁ SCÉNA

Na česko-německé jazzové scéně ve skleníku se letos představí např. Poetic Filharmony. Tato kapela přináší na českou scénu neotřelé hudební zážitky mísící našláplý instrumentální post psychedelic rock, jazz fusion a drum´n´bass. Ikonická je pro zvuk kapely hutná bigbeatová kytara bandleadra Romana Hampachera. Dále pak kapela Pitch Bender, což je soul-jazzová formace hrající autorské skladby na pomezí soulu, jazzu a funky. Výraznou osobností je zpěvačka Simona Fehérová s velmi specifickým hlasem plným groovu a feelingu, která je též autorkou textů, a která vyhrála cenu za nejlepší sólový výkon v soutěži Jazz Talent roku 2009 v pražském Jazz Docku. Z dalších můžeme například jmenovat kapelu 10Dance nebo Jan Fečo Quartet.

SYNAGOGA

V synagoze se od čtvrtka do neděle opět uskuteční komornější koncerty. Vystoupí zde maďarské trio Vera Jonas Experiment, kteří balancováním na hranici akustické, experimentální a elektronické hudby, vytvořili svůj vlastní jedinečný styl, který publikum vždy uchvátí. Dále pak skupina Létající rabín, která hraje starodávné a okouzlující melodie židovské svatby, jakož i jedinečné písně v jazyce jidiš. Nově zde v pátek proběhne i autorské čtení z knihy Deník Hèlén Berrové v podání překladatelky Věry Dvořákové.

DIVADLA

I letos se můžete v příjemném prostředí hradu a farské zahrady těšit na velmi pestrou divadelní nabídku.
V sobotu na hradě uvidíte divadlo SKUTR – s představením Malá smrt – to je devět vztahů, setkání, zamilování a milování. Hnáni touhou propadají vášni, hledají sebe, hledají, ke komu patří.
Dále se představí divadlo URPOP s hrou Eden LDN, Lachtaní divadlo Honzy Kovaříka a jejich Pygmalion, Tichý jelen a hra Richard III.
V neděli se ve farské zahradě představí například divadlo T601 se svými dvěma hrami – Kráska a zvíře a O větrném králi, dále pak Anička a letadýlko a jejich hra Kill Will a v neposlední řadě Kuba Folvarčný s představením Pražská pověst „O nešťastném staviteli“.

FILMY

Již od prvního ročníku festivalu je nedílnou součástí boskovického festivalu filmová přehlídka. Dramaturgie se pravidelně zaměřuje jak na dokumenty, reflektuje zločiny minulého režimu, lidská práva či významné osobnosti naší kultury, studentské filmy různých škol v Čechách i na Slovensku, tak i na hrané filmy.

VÝSTAVY

Gymnázium Boskovice, Galerie na chodbě
Úhel pohledu
Fotografická výstava mapuje uplynulých 19 let festivalu očima návštěvníků, profesionálních fotografů, brigádníků i samotných umělců.
Byla zahájena 27. března a je v Galerii na chodbě k vidění do konce června.

Ostatní výstavy budou zahájeny ve čtvrtek 7. července v 16 hodin v Muzeu Boskovicka.
muzeum Boskovicka
Štěpánka Šimlová
Experimentuje s digitálním obrazem, vždy vytváří instalace pro určitý prostor, je označována jako multimediální umělkyně.
arkáda
Martin Vosáhlo
synagoga
Fotografický projekt Katedry fotografie FAMU, vedený Jaroslavem Bártou
V synagoze jsme dosud představovali zejména dokumentární soubory zaznamenávající různé lidské osudy odehrávající se na pozadí zlomových okamžiků zejména našeho státu. Současný projekt je postaven na stejném půdorysu, osudy však vypráví jako otisk člověka v krajině.
Stálá Expozice židovské čtvrti

Doprovodné programy
I letos zapojíme boskovickou Všehodílnu Blanky Matuškové do festivalového programu. Na pátek, sobotu i neděli je připraven doprovodný program, jako jsou výtvarné a řemeslné dílny, čtení pohádek pro nejmenší, besedy a přednášky a další překvapení. U scény za muzeem a na hradě budou připraveny výtvarné dílny pro děti i dospělé. Budete si moci vyzkoušet mokré i suché plstění ovčího rouna, různé techniky korálkování a šperkařiny, smaltování cedulek a zrcátek.

Obnovili jsme také spolupráci s Mateřským centrem, které bude v době festivalu přístupné veřejnosti. Maminky s dětmi zde můžou své ratolesti nakojit a přebalit.

ONLINE PŘENOSY / FREE WIFI

Po velmi příznivých ohlasech z minulého roku, jsme se i letos rozhodli přenášet koncerty z jednotlivých scén online. K dispozici všem návštěvníkům bude opět také zdarma wifi, s možností využití pevných PC s připojením.

Letos jsme se rozhodli pokračovat ve vydávání festivalových novin. Návštěvníkům tak nabídneme aktuální informace ke každému dni, zajímavé rozhovory, články a ankety.

www.boskovice-festival.cz/

Dodal: Petra Černá, Unijazz

BOSKOVICE

Čtvrtek 5. 7. 2012 až Neděle 8. 7. 2012
Vystupují:
Acollective (Izrael), Zrní, Tata Bojs, Načeva - speciální retro set live Nebe je rudý, Bonus, Sto zvířat, Zapaska (Ukrajina), Michal Prokop a Framus 5, Paramount Styles (USA), Dim Locator, OTK, Vložte Kočku, divadlo SKUTR a mnoho dalších
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |