Foo Fighters: bojovníci v Praze

Foo Fighters: bojovníci v Praze

19. 06. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Asi byste působili jako bojovníci proti UFO ze 40. let (ve vojenské hantýrce Foo Fighters), kdybyste se chtěli v době, kdy byla Nirvana těsně před rozpadem vsadit, že to demáče umaštěného Grohla dotáhnou někam dál než do šuplíku. A vida. Uběhlo 20 let, vyšla skvělá deska Wasting Light, Foo Fighters dostali Grammy a přijedou do Prahy.
100 + 15
Dlouhá cesta Grohla na vrchol rockového nebe začala hluboko v 80. letech. Vedla přes kapelu Scream, Nirvanu a 100 pásků, na které ke konci roku 1994 namačkal svou dosavadní sólovou tvorbu. Vše ostatní je jen historie.



Debut Foo Fighters s hitem This Is A Call z roku 1995 byl v USA krátce po vydání katapultován do platinového nebe. O dalších deskách se sice totéž říct nedalo, ale alba The Colour And Shape (1997), There Is Nothing Left To Loose (1999) nebo One By One (2002) si cestu k fanouškům stejně našly. Grohl mezi nahráváním s Foo Fighters stačil ještě založit mega-band Them Crooked Vultures (Josh Homme + John Paul Jones) a nadechnout se (doslova) k zatím poslední desce Wasting Light.

Prosíme neplýtvat
Produkci desky si pod křídla vzal Butch Vig a vrátil se též kytarista Pat Smear, který Foo Fighters opustil na začátku roku 1997, těsně před dokončením jejich druhé desky. Člověk nemusí být génius, aby mu došlo, že když se po téměř 20 letech dají dohromady producent Nevermind a Kurtův oblíbený kytarista, vypadne z toho buď úplný brak nebo nebroušený diamant. A bylo světlo.

Wasting Light je hrozně jednoduchá deska. Grohl uplatňuje svůj osvědčený recept piánko-recitál-kytary-řev-piánko-řev a stále mu to perfektně vychází. Bridge Burning se svým knight-riderovským úvodním motivem jasně vymezuje teritorium bojovníků proti ufonům. Ani v jedné z 11 skladbách nechybí silný až popový motiv a spousta hutných riffů a uřvaných etud Grohla. V metalové White Limo, která se i přes vykloubený zvuk přisaje po prvním poslechu, ho našla v nejextrémnější poloze – celou písničku ohlodal svým hlasem na kost a pak vyplivl na desku. Následují kvartet se dá poslouchat hodiny, pořád dokola: Arlandria, These Days, Back And Forth a Matter Of Time tvoří páteř. Věřím, že kdekdo může nad plánovitou zpěvností ohrnout nos a odsunout tuhle čtyřku do jiného, o něco víc mělčího žánru, já se ale nikdy neubráním. No a poslední Walk stojí za to dát si i s klipem:



Foo Fighters zahrají 15. 8. v Praze.

www. livenation.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: FOO FIGHTERS

Středa 15. 8. 2012
Vstup: 1190 - 1790 Kč
Vystupují:
FOO FIGHTERS
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika