D. Lepkoff a W. Houstoun na ImproEvents Prague

D. Lepkoff a W. Houstoun na ImproEvents Prague

19. 05. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Třetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvizátor Daniel Lepkoff a britská performerka, bývalá členka skupiny DV8 Wendy Houstoun.
Dva intenzivní workshopy jsou určeny pro profesionály a studenty z oblasti tance, divadla a performing arts. Program festivalu bude obohacen o diskuse a videoprezentace s umělci určené pro širší veřejnost. V letošním roce se také oba umělci předvedou ve svých sólových představeních. Daniel Lepkoff vystoupí 1. června ve Studiu ALTA a Wendy Houstoun s představením 50 ACTS 9. června v divadle Ponec v rámci festivalu TANEC PRAHA. Festival 2. června ve studiu ALTA uvede také premiéru nového projektu improvizační skupiny /na:u/ s názvem Ticho na stanici Bezpeří a 3. června pak představení kanadské improvizační skupiny Lila Ensemble.

„Našim cílem je poskytovat českým profesionálním umělcům a odborné i laické veřejnosti hlubší vhled do soudobé zahraniční tvorby v oblasti improvizace, umožnit poznat různé způsoby práce a využívání improvizace v taneční a divadelní tvorbě,“ uvádějí zakladatelky festivalu. ImproEvents Prague se zaměřuje na improvizaci a její techniky jako na prostředek pro rozvoj kompozičních zručností, intuice, tvořivosti a hravosti, imaginace, schopnosti dramatického jednání a interpretace.


Daniel Lepkoff

je tanečník, choreograf, improvizátor, pedagog a taneční teoretik. Vnímá pohyb jako neustále se jemně vylaďující fyzický dialog s okolním prostředím. Zkoumá formy a kompozice této interakce, které se stávají komunikačním prostředkem jeho tanečního umění. Ve své tvorbě se Lepkoff zaměřuje na proces přenosu živého pohybu na jeviště.
V sedmdesátých letech 20. století Daniel Lepkoff úzce spolupracoval s Mary Fulkerson na rozvoji „Release techniky“ a “Kontaktní improvizace” se Stevem Paxtonem. Paxton, společně s Lisou Nelson, Paulem Langlandem a Saira Blanche Theater v Moskvě patří k jeho dlouhodobým partnerům. Lepkoff je také jedním ze zakladatelů centra Movement Research v New Yorku.

lepkoff


Wendy Houstoun

je britská performerka a tanečnice. V její umělecké tvorbě se prolínají experimentální formy pohybové a divadelní práce, koncentruje se zejména na britskou divadelní formu „devised theatre“, která se dá charakterizovat jako tvořivý proces spolupráce všech účastníků představení.

houston

Wendy Houstoun spolupracovala například s Lloydem Newsonem a souborem DV8 Physical Theatre, Timem Etchellsem a souborem Forced Entertainment, tanečníkem Jonathanem Burrowsem či performerem Nigelem Charnockem.

ALT@RT je od roku 2007 provozovatelem Studia ALTA, které se postupně přetransformovalo z divadelní zkušebny na komorní divadlo. Ve Studiu ALTA se podařilo vytvořit skutečně otevřené divadelní prostředí, kterému nedominuje jen jedna umělecká osobnost, ale průběžně v něm pracuje většina výrazných skupin či jednotlivců v oboru nového divadla. Činnost ALT@RT zahrnuje mimo provoz divadla a zkušebny i organizaci festivalů, seminářů, pohybových kurzů a koprodukční zabezpečení divadelních a tanečních projektů.


Program:
Workshopy
Daniel Lepkoff / 28. května – 2. června 2012
Wendy Houstoun / 4. – 8. června 2012
(workshop denně od 10:00 do 17:00 s hodinovou polední přestávkou)
Zvláštní události
28. května / Daniel Lepkoff / Studio ALTA / 19:30
videoprezentace a přednáška na téma americké taneční improvizace – vstup volný
1. června / Daniel Lepkoff: Solo / Studio ALTA / 19:30
improvizované sólové představení – vstupné 150,-
2. června/ Ticho na stanici Bezpeří/ Studio ALTA/ 20:00
premiéra nového projektu improvizační skupiny /na:u/ - vstupné 150,-
3. června/ Lila Ensemble/ Studio ALTA/ 19:30
představení kanadské improvizační skupiny v rámci evropského turné – vstupné 150,-
6. června / Wendy Houstoun / Studio ALTA / 19:30
videoprezentace a přednáška o tvorbě – vstup volný
9. června / Wendy Houstoun: 50 ACTS / Divadlo Ponec / 20:00
sólové představení – www.tanecpraha.cz (uváděno v rámci festivalu TANEC PRAHA)
Cena workshopů
2 500,- za jeden workshop nebo 4 000,- za oba workshopy.
Místo konání
Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha 7 – Holešovice

Dodal: Ivana Svítková
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika