Respect Music Festival

Respect Music Festival

05. 04. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Multižánrový festival Respect nabízí světové hvězdy reggae, afrobeatu i k hypermoderního klezmeru. První dva dny festivalu se budou konat na ostrově Štvanice, třetí den připravujeme ve spolupráci s Židovským muzeem v Paláci Akropolis.
Pátek 2.6. od 17hod. Ostrov Štvanice
DESMOND DEKKER – „KING OF SKA” (Jamaica, GB). Světový král ska Desmond Dekker konkuroval v hitparádách Beatles, inspiroval Specials, Selecter a Madness a loni v létě natočil společně s Apache Indianem remake svého hitu Israelites. Žádný jiný Jamajčan neproslavil svůj ostrov tolik jako Desmond Dekker - s výjimkou Boba Marleyho. Ale Dekker to udělal dříve, jeho hit Israelites je pro Jamajku tím, čím bylo Satisfaction pro Stones. Král jamajského ska Dekker odchoval už tři generace posluchačů a jeho počátky spadají do zlaté éry 60. let.

respect

TONY ALLEN – „EMPEROR OF AFROBEAT DRUMS“ (Nigeria). Z Nigérie pochází Tony Allen, poslední žijící veterán afrobeatu, nejhlasitější člen skupiny Fely Kutiho a spoluhráč Gingera Bakera z Cream, je nejen králem afrických bubeníků, ale také geniálním hudebním katalyzátorem, který byl od 60. let do současnosti vždy ve správnou dobu na správném místě. V Kutiho průkopnické sestavě, v níž měl roli druhého kapelníka, do Nigerie přilákal Paula McCartneyho, Bootsy Collinse i Jamese Browna.

Sobota 3.6. od 14hod. Ostrov Štvanice
JAMAICA ALL STARS - „GODFATHERS OF JAMAICAN ROOTS“ (Jamaica) Jamajská superskupina Jamaica All Stars je odborně namíchaná kombinace veteránů jamajské hudby, včetně původního trumpetisty Skatalites Johnny Moora, legendárního zpěváka a bubeníka Noela “Scully” Simmse i Sparrowa Martina, původního Marleyho bubeníka a pozdějšího hudebního ředitele kingstonské školy Alpha Boy School, kterou prošlo několik generací muzikantů ska a reggae. Nestárnoucí jamajští kmeti přivezou smršť karibských stylů: calypso, ska, rocksteady, reggae uslyšíte v 140% autentické podobě.

TINARIWEN – „SOUL REBELS OF DESERT BLUES“ (Mali). Tinariwen, mezinárodní špička saharského blues, přijíždí do Prahy už po třetí, jejich nové album produkoval kytarista Roberta Planta Justin Adams. "Když jsem je uslyšel poprvé, našel jsem hudbu, kterou jsem hledal celý život," řekl Robert Plant o těchto elektrických kočovnících ze Sahary. Jejich album Amassakoul bylo na 1. místě nejhranějších alb v Evropském žebříčku World Music za rok 2004, vystupovali v Glastonbury a získali cenu BBC World Music za Afriku.

Neděle 4.6. od 18hod. Palác Akropolis
DAVID KRAKAUER & SOCALLED WITH KLEZMER MADNESS! – „MASTER MAGICIAN OF KLEZMER CLARINET“ (USA, Canada). Po dvou open-air koncertech na pražské Štvanici následuje elitní večer v Paláci Akropolis s géniem židovského klarinetu a zakládajícím členem klezmer-superskupiny Klezmatics Davidem Krakauerem. Impozantní židovský showman zúročil svoji dvacetiletou dráhu v sólovém projektu. Krakauer je žádaným spoluhráčem Kronos Quartetu, Johna Zorna i světových symfonických orchestrů, jeho klarinet zpívá, křičí i skučí a zvukem se přinejmenším vyrovná ostří kytaristky jeho skupiny Klezmer Madness. Krakauerovou noblesu vyvažuje rebelanství a suchý humor druhého frontmana kapely, což je enfant terrible montrealské hudební scény, rapper, DJ a dadaista Socalled. Krakauer získal na univerzitě Juilliard titul MA a hru na klarinet vyučuje na prestižní Manhattan School of Music.

Mezinárodní program doplní ty nejlepší skupiny z domácí alternativy, klezmeru i worldmusic.

www.respectmusic.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika