Trutnov navštívilo nejvíce lidí za poslední 4 roky

Trutnov navštívilo nejvíce lidí za poslední 4 roky

28. 08. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na známém a kultovním Open Air Festivalu Trutnov, jehož 25. léto skončilo z neděle na pondělí 20. srpna 2012 a který byl letos věnován náčelníkovi Václavu Havlovi a guruovi undergroundu Ivanu Martinu „Magorovi“ Jirousovi, se nejen protestovalo proti odsouzení dívčí skupiny Pussy Riot v Rusku, ale byl i nejvíce navštíveným za uplynulé čtyři roky.
Vyznačoval se ještě pestřejší dramaturgií a žánrovým rozpětím, byl silný svou ojedinělou atmosférou ale také byl nadmíru poklidný: hrála zde stovka kapel a sloužily se zde mše i bohoslužby. Přesto mu stejně jako vloni hrozí vysoká pokuta za hluk. Vyloučeno bohužel není ani stěhování. Důvodem je započatá komerční výstavba na loukách potřebných k pořádání festivalu.

Letošní Open Air Festival Trutnov se odehrával ve velmi poklidném duchu a pořadatelé jej považují za velmi zdařilý, klidný až uctivý s intimní atmosférou. Nebyly zaznamenány žádné stížnosti. Ani ze strany policie nebyly hlášeny žádné mimořádné události. „Kromě několika přestupků policisté nemuseli zásadním způsobem zakročovat,“ řekla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková a trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner k tomu uvedl: „Nedošlo k žádnému závažnému narušení veřejného pořádku.“ Bez zajímavosti není ani to, že ze 135 dechových zkoušek na alkohol bylo pouze šest pozitivních. I přesto pořadatelé hudební přehlídky v Trutnově, která vznikla v roce 1987 na undergroundových základech, očekávají také letos pokutu za překročení limitů hluku.

Poklidně se i demonstrovalo, transparent Free Pussy Riot nejprve nad sebou rozvinuli návštěvníci festivalu při společném focení a dvě hodiny poté, před koncertem Johna Calea, rozbalili ručně namalovaný nápis Freedom for Pussy Riot populární zpěvačka Eva Pilarová, která nepřijela zpívat, ale pozdravit jako festivalová královna své „poddané“, herci Tomáš Hanák a Jiří Lábus, písničkářka Dáša Voňková, nejstarší návštěvnice festivalu Dáda Fajtlová, hudebník Vratislav Brabenec, pořadatel festivalu Martin Věchet a také John Cale, zakladatel legendárních Velvet Underground.

„Ke klidnému průběhu festivalu zřejmě přispělo i letošní zasvěcení náčelníkovi a Martinu Magorovi, bohoslužby, mše, duchovní rozměr i vědomí toho, že jsme vzhledem k rozpínající se stavbě na jedné lodi a nikdo neví, kde se sejdeme příště,“ hodnotí zakladatel festivalu Martin Věchet. Návštěvníci festivalu letos v podstatě stanovali na staveništi, neboť trutnovská radnice před časem pozemky potřebné pro festival vyčlenila změnou územního plánu k zastavění, a tím určila striktní hranici jeho dalšího rozvoje. Na části pozemků se tři týdny před festivalem začalo stavět a bagrovat. „Samotný areál Bojiště s jediným pódiem a bez možnosti stanování, obklopený domy a komerční zástavbou dnes samozřejmě potřebám festivalu nemůže stačit. Festival potřebuje louky, lesy a prostor, nikoliv zástavbu,“ uvádí Martin Věchet.

„Okolo festivalu to opět houstne a dějí se 'zajímavé' věci. Z jedné strany se z potřebných luk pro festival rozhodnutím radnice stává staveniště, přitom o pár kroků vedle samotný areál chátrá a celoročně je více než ke kultuře využíván jako parkoviště. K tomu jsme vloni poprvé po čtvrtstoletí existence festivalu dostali pokutu za překročení limitů hluku ve výši 150 tisíc korun, která přišla jak blesk z čistého nebe,“ vyjmenovává zakladatel festivalu Martin Věchet. „Oznámení nám přišlo pouhý den před vánocemi do datové schránky a doba na odvolání uplynula těsně po Silvestru. Bez hluku se setkání tisíců lidí dělat nedá a žádný sebedirektivnější příkaz na tom nemůže nic změnit,“ říká mluvčí festivalu a hlavní pořadatelka Evi Navrátilová Lipová. Pořadatelé takto vysokou pokutu považují za nonsens a úřední zvůli. Není jim známo, že by nějakému jinému setkání s podobným rozsahem byla udělena pokuta v podobné výši. Podle informací pořadatelů měřila krajská hygienická stanice i na letošním festivalu z pátku na sobotu hlukové limity na známých a obvyklých místech.

Trutnovský festival se vyznačuje výjimečnou atmosférou a má několik specifik. Například nezveřejňuje dopředu program na jednotlivé dny a jeho brány se po celou dobu konání, na rozdíl od jiných akcí tohoto druhu, nezavírají. Festivalový návštěvníci tak mohou libovolně v jeho prostorách trávit neomezený čas. Pořadatelé rovněž již několik let nezveřejňují počty návštěvníků. „Jak je známo, čísla o počtech návštěvníků již několik let nezveřejňujeme na protest proti nadsazování a falšování těchto údajů, kdy si každý může samozřejmě říkat co chce, ale nikdo již tyto údaje neověřuje. Je to taková podivná hra pro sponzory a média. Co ale můžeme bez čísel říci je, že letošní festival navštívilo nejvíce squaw a spolubojovníků za poslední čtyři roky,“ uvádějí pořadatelé Trutnov Open Air Festivalu.

„I přes stahující se mračna nad festivalem Na Bojišti a očekávanou další pokutou jsme spokojeni a potěšeni. Letošní výroční 25. ročník festivalu považujeme za velmi zdařilý, klidný až uctivý, byla to důstojná oslava letošního zasvěcení Náčelníkovi a Martinu Magorovi. Duchovní rozměr a Momenty setkání jsou pro nás silnější než jakékoliv direktivní překážky,“ říkají pořadatelé nejstarší hudební přehlídky svého druhu u nás.

www.festivaltrutnov.cz/

Dodal: Iva Rejlová, Geronimo Agency
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika