Frontman Interpol Paul Banks vystoupí v Roxy

Frontman Interpol Paul Banks vystoupí v Roxy

11. 09. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po loňské úspěšné tuzemské premiéře amerických post-punkerů Interpol na Open Air Festivalu se k nám znovu chystá jejich frontman Paul Banks. Tentokrát však nikoli pod hlavičkou své domovské kapely, ale aby českému publiku vůbec poprvé představil svůj sólový projekt Banks. Stane se tak 5. února 2013 v pražské Roxy.
Paul Banks se narodil jak Paul Julian Banks 3. května 1978 v britském Essexu, nicméně už ve věku tří let se stal tak trochu světoběžníkem. Nejdříve se mu byl domovem Bloomfiled Hills v americkém Michiganu, odkud se však brzy přestěhoval s rodiči do Španělska a posléze do Mexika, kde dokončil střední školu a koketoval s divadlem (zahrál si mj. hlavní roli v muzikálu South Pacific). Vysokou školu pak vystudoval pro změnu v New Yorku, konkrétně New York University se zaměřením na angličtinu a literaturu.

Než se začal naplno věnovat muzice, byl mimo jiné novinářem či barmanem v kavárně. Traduje se, že inspirací k tomu stát se muzikantem na plný úvazek mu byla Nirvana, nicméně znám je také svou zálibou v hip hopu včetně toho, že se pod pseudonymem Fancypants chvilku živil také jako dj.

Ostatně záliba v pseudonymech je pro Bankse typická dodnes. Coby člen Interpol, s kterými hraje už od jejich začátků v roce 1997, ji sice držel celkem na uzdě, nicméně když se v roce 2009 rozhodl dát dohromady své první sólové album, vymyslel si sám pro sebe nové jméno Julian Plenty a svůj sólový debut nazval Julian Plenty Is… Skyscraper. Navíc hned vzápětí po vydání debutu dodal, že bokovek má v plánu mnohem víc a stejně tak i pseudonymů.



Samotný sólový debut, který dal Banks dohromady především z písní, jež vznikly ještě před jeho angažmá v Interpol, si u kritiky nevedl vůbec špatně a Banks byl ceněn především za zajímavý mix různých hudebních vlivů jdoucích od "boniverovského" folku až po art rockové experimenty. Jak ale sám Banks nyní říká, Julian Plenty je minulost.

"S druhým albem jsem chtěl věci trochu zjednodušit. Julian Plenty byl něčím, co jsem musel udělat, ale jakmile se tak stalo, nemám potřebu v tom pokračovat. S novou deskou se snažím odpoutat od vlivu nějaké i když třeba smyšlené osobnosti. Prostě dělám hudbu a doufám, že bude mluvit sama za sebe," komentuje Paul svou letošní novou sólovku Banks, s níž se představí 5. 2. v ROXY.

Novinka, kterou společně s Banksem produkoval Peter Katis, producent prvních dvou alb Interpol, ale také The National nebo Jónsiho, je podle Paula především hodně upřímnou až terapeutickou záležitostí. Celkem na ní najdeme deset písní a už otvírák The Base naznačuje, že se můžeme těšit na hudebně i textově hodně přímé album nesoucí se především na vlně alternativního rocku. Minimálně částečně se ale i zde projevuje Banksova záliba v hip hopu a to konkrétně ve formě řady různých samplů a vypůjčených dialogů, které jsou ke slyšení třeba v písních Lisbon nebo Another Chance.

"Samply používám ve všech svých nahrávkách, protože je miluju. Používání různých zvukových útržků dává písním takovou trochu tajemnou hloubku, určitý druh transcendence. Nemůžu se toho nabažit," vyznává se Paul, který až na drobnou výpomoc houslisty a cellisty Sebastiana Ischera celou desku, složil, otextoval, nazpíval a nahrál sám.

Je nasnadě, že v úterý 5. února v ROXY doplní Paula Bankse doprovodná kapela, protože sám by to zahrát celé zvládl asi dost těžko. Nic to ale nemění na tom, že se můžeme těšit na hodně zajímavý koncert velkého talentu současné rockové scény, který by neměl být povinností jen pro fanoušky Interpol, ale pro všechny, kdo si rádi svou porci kvalitního alternativního rocku s pozoruhodnými žánrovými přesahy.

www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: PAUL BANKS (USA/UK)

Úterý 5. 2. 2013
Vstup: 500 Kč + poplatky
Vystupují:
Paul Banks (USA/UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika