Dokumentární pondělky v kině Světozor

Dokumentární pondělky v kině Světozor

11. 04. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Každe pondělí ve 20:00 se v kině Světozor uskuteční večer věnovaný dokumentárním filmům českým i zahraničním. Jednou za čas tam promítají své filmy i studenti dokumentární tvorby na FAMU. Vstupné za 80 kč.
Bez názvu Po 17. 4. 2006 20:00 80 Kč
Společná schůze dolní a horní komory parlamentu zrychleně poskakuje, vzápětí praská složené květenství, pařezy mluví a voda i tráva jsou blízko našim vlastním tělům. Zdá se, že vidina skutečnosti může být volně přeskupována, neboť nestálost je energií tohoto filmu, z nějž nenadále a prudce vypadávají obrazy, které chtějí obsáhnout všechny aspekty moderního života a nakonec pohlcují samy sebe. Režisér vidí civilizaci, přírodu i člověka v neustálých proměnách, v atomistické jednotě lidského okamžiku a věčných živlů, v jednotě změny a trvání. Úžas z přírody se snaží postihnout dynamikou básnických obrazů instinktivní metaforičnosti, v nichž se prolíná vědomí a podvědomí, svět vjemů a vize. Osvobozující proces tvorby vrcholí v kaskádách asociativních zřetězení, kdy režisér rozkládá celek na základní tvary a všemi prostředky se snaží obsáhnout vnitřní podstatu věcí, jevů a citů. K neustálé změně patří i dojem jisté nehotovosti, či, přesněji, neukončenosti. Autor mluví o koncertní verzi filmu – příště tedy může být film zahrán úplně jinak.

Režie: Radek Tůma, ČR, 2005, , 62 min


Kriste, ty víš Po 24. 4. 2006 20:00 80 Kč
Lidé vstupují do kostela, usedají na lavici a modlí se ke Kristu, který je jim vším – otcem, přítelem, spasitelem, mlčenlivým a milujícím naslouchajícím. Spočívají v modlitbách, které pozvolna přecházejí ve zpovědi. Pozoruhodný rakouský režisér Ulrich Seidl následoval šest věřících do intimity kostela a natočil oddělené portréty osamělých jedinců, kteří vkládají veškerou naději do své víry. Šest kondenzovaných životních příběhů je vloženo do vysoce puristické formy, kladoucí rozhodující důraz na slovo prostoupené hlubokou vnitřní bolestí. Režisér se s nezbytným souhlasem portrétovaných rozhodl pro naprosté odhalení jejich zasutých myšlenek, podmíněných nejrůznějšími pocity a dosud určených jen Kristu. Velmi odvážné a jen zdánlivě kontroverzní Seidlovo pojetí uchvacuje stupněm autenticity jednotlivých vyznání, od diváka však vyžaduje pohled oproštěný od předsudků a konvenčních představ o praktikování víry v Boha.

Režie: Ulrich Seidl, RAK, 2003, německá verze / české titulky, 77 min

rezervace vstupenek


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika