Natacha Atlas míří do Abatonu

Natacha Atlas míří do Abatonu

11. 04. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V dubnu letošního roku Natacha Atlas vydává své šesté sólové album Mish Maoul, které podporuje svým dalším turné jehož jednou ze zastávek bude 28.května také pražský Abaton.
Natacha Atlas (její skutečné jméno) je belgičanka marockého původu. Narodila se v arabské čtvrti Bruselu, kam se také po dětství stráveném v Northamptonu vrátila. Je známá díky spojení arabské a severoafrické hudby se západoevropským popem a elektronikou. Sama svou hudbu označuje za "cha`abi moderne" (upravená forma egyptské populární hudby). V její hudbě je ale slyšet mnoho dalších vlivů ze stylů jako jsou rap, drum’n’bass, R&B, hindi pop, francouzský chanson a tak dále.

Natacha Atlas

Poté, co se zapojila do několika krátkodobých projektů, zakotvila na začátku devadesátých let v londýnských Transglobal Underground, kde vynikala nejen svým zpěvem, ale i břišními tanci, které se v mládí naučila. V roce 1995 se však vydala na sólovou dráhu a za pomoci členů z Transglobal Underground vydala netrpělivě očekávané sólové album Diaspora, které bylo následováno alby Halim v roce 1997 a Gedida v roce 1999, díky nimž si získala evropské ale i blízkovýchodní publikum.

Velkou část roku 2000 strávila v Egyptě – tam také vykrystalizovalo její čtvrté album Ayeshteni. Pak přišel projekt s Marcem Eagletonem In the Language Of Dream. V roce 2003 vyšlo její další album Something Dangerous, na kterém zpívala v angličtině víc, než kdykoliv předtím. V květnu 2005 vydala oslnivou retrospektivu svých pěti sólových alb The Best of Natacha Atlas.

Natacha Atlas má reputaci jedné z nejoriginálnějších a nejinovátorštějších umělkyň naší doby. Úspěch na Středním východě i na západě ukázal jak úžasné může být hudební přemostění různých kultur; exotická arabština, rytmy a struktury hudby, která stále zůstává pro blízký východ nejen zábavou, otevírají nové obzory pro západní popovou scénu a vytváří možnosti pro rozmanitou hudební komunikaci.

Natacha Atlas vystupovala po celém světě – hrála na mnoha mezinárodních festivalech, divadlech i klubech. V roce 2000 bodovala ve Francii v TOP 10 se svým hitem Mon amie la rose a vyhrála cenu Nejlepší zpěvačka v prestižních hudebních cenách Victoires de la Musique Awards, francouzském ekvivalentu Brits Awards. V květnu 2004 Natacha získala ve Velké Británii ocenění Emma (Ethnic Multicultural Media Award) jako The Best World Music Act.

Natacha je také často zvána k učinkování v nejrůznějších projektech. Z mnoha můžeme připomenout napřílad u nás velmi dobře známého Jaz Colemana, kapelu FunDaMental, megastar reggae Apache Indiana, který bude vystupovat v Abatonu pár dní před ní (spolu natočili hit Arranged Marriage), spolupráci na velkolepém projektu Jean-Michel Jarreho Millennium Night pod egyptskými pyramidami, nebo fakt, že se její hudba a zpěv objevily ve filmech Jonathana Demmeho The Truth About Charlie a v bondovce Davida Arnoldse Die Another Day.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika