Sepultura po několika letech v Praze

Sepultura po několika letech v Praze

11. 04. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Sepultura letos vydává své osmé album „Come Clarity“ a na jeho podporu opět procestují celý svět během tradičně náročného a nekonečného turné. České fanoušky může těšit, že jedna ze zastávek bude po několika letech opět v Praze, 17. 04. v hale Folimanka v Nuslích.
Pětičlenná úderka IN FLAMES se v posledních letech stala doslova fenoménem a patří k nejlepším vývozním artiklům současné švédské metalové scény. Během uplynulých deseti let se stali respektovanou a na poměry metalové scény skutečně velkou kapelou. Sbírají hudební ceny, dobývají žebříčky i stadióny. Letos vydávají své osmé album „Come Clarity“ a na jeho podporu opět procestují celý svět během tradičně náročného a nekonečného turné. České (a středoevropské) fanoušky může těšit, že jedna ze zastávek na této šňůře bude po několika letech opět v Praze – 17. 04. 2006 v hale Folimanka v Nuslích.

sepultura

Vůbec živá podoba kapely, která byla důležitá již od 90. let, nabývá gigantických rozměrů a někdy se zdá, že je do určité míry zásadnější a pro IN FLAMES více určující než samotná studiová tvorba. Skupina jezdí na prakticky nekonečná turné, i několikrát za rok – ohromné popularity se jim (jako jedné z mála evropských kapel) daří dosáhnout v USA, samozřejmostí již před lety bylo dobytí Japonska, o Evropě nemluvě (za vše mluví vždy nabité sály při jejich pražských zastávkách). Jsou zváni na největší festivaly, kde patří k hlavním hvězdám. Bez nadsázky o nich lze hovořit jako o jedné z nejlepších koncertních metalových kapel současnosti. Za své předskokany si je vybrala i METALLICA, díky čemuž se každý mohl přesvědčit, že IN FLAMES bez problému utáhnou i stadión s padesátitisícovým kotlem, stejně působiví jsou ovšem i v malém klubu, kde mají kontakt s diváky doslova tělo na tělo. O tom, že IN FLAMES jsou v dnešní době skutečný „big band“, svědčí i fakt, že došlo k jisté „výměně“ rolí, když tento koncert bude co-headlinerovat brazilská legenda SEPULTURA – ještě před několika lety jistě nemyslitelný nápad. Vypichovat zde desky jako „Colony“, „ReRoute to Romain“, „Soundtrack to Your Escape“ či novinku „Come Clarity“ ani nedává smysl, neboť všechny počiny, které od In Flames spatřily světlo světa mají své bytostné opodstatnění. Novinka je postavena na maximálně hutných kytarách, které hrají skutečně první housle. V kontextu posledních let působí z tvorby IN FLAMES nejtvrději, nejmohutněji, došlo i ke zrychlení, přitom však nic z toho není na úkor melodií, které jsou opět v hlavní roli, podporovány tradičně explozivní rytmikou. Živé provedení skladeb se pak na koncertech stává opravdovou lahůdkou, což dokazuje i vysoké hodnocení živého DVD kapely, jež se umístilo na nejvyšších příčkách v hlasování posluchačů ve většině rockových magazínů jakožto DVD roku 2005.


Deset let po fenomenálním úspěchu ve vyprodané sportovní hale do Prahy znovu přijíždí jedna z mála opravdových metalových legend a v současnosti asi nejznámější (nejen metalová) kapela z Brazílie – SEPULTURA.

Dny desetitisícových návštěv koncertů jsou nenávratně ty tam, zato se skupina vrací do komornějšího prostředí, kam její energická show bezesporu patří – do menších hal a klubů. Při vší úctě k IN FLAMES, hlavní hvězdě večera, skupina se představí v roli co-headlinera, odehraje plnohodnotný set a bude opravdovým zážitkem sledovat souboj obou energických kapel, které obvykle stojí na pódiích každá v roli headlinera. Do Prahy přijíždí SEPULTURA propagovat studiovou novinku „Dante XXI“, která vychází 14. března a která v diskografii čtveřice představuje zcela novou kapitolu. Album je inspirováno Božskou komedií (jejím autorem je právě Dante, jedenadvacítka v názvu pak odkazuje na jedenadvacáté století) a stejně jako toto literární dílo je i deska rozdělena do tří částí, symbolizujících Peklo, Očistec a Ráj.

Nové jsou i elementy, které jedenáct písní přináší. Fanoušci alb z poloviny devadesátých let budou zvyklí na ledacos, ale lesní roh a viola tu opravdu ještě nebyli! Jádro souboru však zůstalo zachováno a tak si klasických uřvaných, hard corem načichlých vypalovaček i pomalejších, valivých kousků užijete ažaž.

I když je pro dnešní tvář SEPULTURY příznačná především pestrost, vždy tomu tak nebylo. Prvotiny (EP „Bestial Devastation“ a LP „Morbid Visions“) a následná „Schizofrenia“ (1987) hýřily brutálním thrash/death metalem, který si nezadal se špičkovými alby stylových souputníků. Následují desky „Beneath the Remains“ a „Arise“, obě dodnes uctívané encyklopedie daného žánru. Ale teprve LP „Chaos AD“ (1993) je deska, která zásadním způsobem změnila tvář tvrdé hudby. K tomu všemu angažované texty, zabývající se neutěšenou politickou a ekonomickou situací v rodné zemi působí na hudební scéně doslova jako rozbuška.

Následovník „Roots“ (1996) je jednou ze zásadních nahrávek (veškeré) hudby devadesátých let. Vlivy, které kapela absorbovala do své muziky, sahají od etnické hudby z domovské Brazílie přes hip-hop, hard core a punk.

Prodejní čísla alba sice dosáhla statisíců, ale pro množící se neshody se zbytkem teamu odchází Max Cavalera, do té doby neodmyslitelný mluvčí kapely, aby okolo sebe shromáždil nový projekt SOULFLY.

Zbylé trio nehází flintu do žita a do roka a půl představuje fanouškům album „Against“. Ve stejném duchu, tedy ve znamení návratu k přímočařejšímu, agresivnímu výrazu, se nese o i tři roky mladší CD „Nation“, ale až s albem „Roorback“ (2003) se SEPULTURA vrátila na výsluní. Vyrovnaná kolekce stylově rozmanitých skladeb nabízí vše, co SEPULTURU kdy činilo výjimečnou. Už podle průvodních nálad, kytarového zvuku, ale i vokálů si kapelu zkrátka zase s nikým jiným nemůžete splést. Fanoušci navíc konečně s respektem přijali zpěváka Derecka Greena, který Maxe Cavaleru nahradil.

SEPULTURA je zpátky v plné síle a přesvědčí vás o tom 17.04. na pražské Folimance.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika