Ron Wilson: Nebudu hrát žádné hitovky

Ron Wilson: Nebudu hrát žádné hitovky

08. 10. 2012  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (0)
Hostem říjnového dílu klubovky Minimal people bude Berlíňan Ron Wilson. Rezident klubu Watergate a šéf djského kolektivu Tanzmichmal nám v následujícím rozhovoru mimo jiné prozradil jaký je život v mecce elektronické hudby a na co se v rámci jeho setu v klubu Touster můžeme těšit.
Jak dlouho už bydlíš Berlíně, pocházíš přímo z hlavního města?
Ano, pocházím z Berlína. Můj otec je Angličan, přišel do Německa v r. 1982, moje matka je přímo z Berlína. Vyrostl jsem zde ve dvoujazyčné rodině.

Aha, takže jsi „pravý Berlíňan“, to se tu jen tak nevidí.

To je pravda. Většina mých přátel v Berlíně totiž pochází překvapivě z Bavorska.

Z konzervativního Bavorska?
Ano, ti konzervativní tam zůstávají, ostatní se stěhují sem. Berlín je takovou zajímavou směsí lidí z Německa a celého světa.

ron

Jak ses dostal k muzice? Studoval jsi jí někdy?

Můj otec pracoval v radiu Fritz, díky tomu jsem měl přístup k muzice od dětství. Dostávali jsme lístky na koncerty atp. V 80. letech jsem vyrostl na popu, punku, wave. Hudbu jako takovou jsem ale nikdy nestudoval. Hrál jsem ale na kytaru, měli jsme s klukama kapelu. V 15 letech jsem začal hrát jako dj a pak přišly první parties…

To bylo zhruba někdy v 90. letech, znamená to tedy, že jsi zažil „zlatou éru“ techna v Berlíně?
Ne tak úplně. Samozřejmě jsem byl na Love Parade, zažil jsem různé ilegální parties v domech a bytech… Tehdy jsem to ale vnímal úplně jinak, můj hlavní cíl byla party, ne hudba…

Mohl bys srovnat scénu dříve a dnes?
Je to úplně jiné. Dřív rozhodně nebylo tolik komerčních parties jako teď, všechno bylo víc spontánní, neplánováné, divočejší a hlavně ilegální, free. Pařilo se všude, člověk mohl kalit od středy až do pondělí. Parties bylo sice mnoho, jejich kvalita ale zase nebyla až taková.. Udělat dneska nějaký takový spontánní open air jako dřív je čím dál těžší, dalo by se říci, že až nemožné.

Sama si myslím, že během dalších deseti let bude Berlín úplně někde jinde, svou podobou se bude (bohužel) blížit metropolím typu Londýn atp…

Tak to každopádně. Vše se teď mění strašně rychle, k tomu GEMA (německá OSA, pozn. autora) a jejich striktní pravidla… Pak jde také samozřejmě o osobní přístup každého dje a člověka z branže. U mě samotného se celý přístup ke scéně změnil, protože dřív jsem hlavně pařil, teď je hudba moje práce.



Zmínil jsi GEMU a jejich nová nařízení (navýšení měsíčních poplatků a tarifů, které může ohrozit existenci klubů), která mají platit od ledna 2013. Co si o tom myslíš, podepsal jsi petici?

Ano, samozřejmě jsem ji podepsal, protože tu jde také o mé pracovní místo, pracuji v klubu (Watergate) a hlavně kluby jsou tímto novým nařízením ohroženy . Jejich smýšlení je hlavně velmi nelogické. Je samozřejmě ok, když producent dostane zaplaceno za "použití" svojí skladby, ale peníze, které oni vyberou navíc, dostanou hlavně popoví umělci, ale djové z toho nebudou mít zhola nic. Kluby jako Watergate a Berghain si s nejvyšší pravděpodobností budou moci dovolit nové tarify zaplatit, přesto budou ohroženy ale menší kluby, které to vykompenzují dražším vstupem, zdražením sortimentu, což pak ohrozí ale celkovou návštěvnost a bude to znamenat konec klubu jako takového…

Pojďme se trochu vzdálit od tohoto nepříjemného tématu. Můžeš nám trochu představit tvůj koncept Tanzmichmal?
S Tanzmichmal jsme začali původně já a můj kamarád v klubu Lido. Nejdřív šlo jen o pořádání obyčejných parties bez jakéhokoliv konceptu. Během dvou tří let se ale můj přístup změnil, chtěl jsem jít jinou cestou. Pak se ke mně přidali další kamarádi, které jsem přizval a navrhnul jim, ať spolu něco uděláme jako malý nezávislý kolektiv. Já jsem něco jako neoficiální šéf - organizuji parties a starám se o promotion. Nejsme ale ani bookingová agentura, ani label. Uvidíme časem, jak se vše vyvine. Na narozeniny Tanzmichmal, které oslavíme v březnu ve Watergate, chceme pozvat např. Vakulu z Ukrajiny.

Kde vás mohou partypeople nejčastěji slyšet?
V Kater Holzig, Golden Gate, Loftuss Hall ve Watergate a mnoha dalších klubech.

Vím, že ve Watergate pořádáš ještě party Submarine.
Ano, ale to je něco jiného. Narozeniny s Tanzmichmal oslavíme v březnu 2013 v pátek, moje party Submarine probíhá 1x za 2 měsíce vždy ve středu na Waterfloor. Noc je zaměřená především na house music.

Tví oblíbení producenti?
Těžko říct, v každém případě Kerri Chandler, Omar S, Brawther, Nicholas, Glenn Underground, Kassem Mosse a Vakula patří mezi mé top.

Byl jsi už někdy v Praze?
Ano, ale je to už strašně dlouho. Vím, že byla tehdy plná šedivých neopravených domů, což ve mně vzbuzovalo zvláštní pocit melancholie. Na ten šedivý opar nezapomenu, moc se mi tam tehdy líbilo.

Na co se můžou čeští partypeople 13. října v klubu Touster těšit?

Na kvalitní house music, kterou nikde nikdy od nikoho jiného neslyšeli. V žádném případě nebudu hrát žádné hitovky. Prostě house z vinylů, který neznáte!

Facebook event
www.residentadvisor.net/dj/ronwilson
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MINIMAL PEOPLE

Sobota 13. 10. 2012
Vstup: 80 Kč
Vystupují:
Van Vega (RU), Test-R aka 69, Sonja, RON WILSON (DE), Keeper
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika