Lionel Richie po pěti letech opět v Praze

Lionel Richie po pěti letech opět v Praze

16. 10. 2012  |  Autor: Martinez  |  Komentáře (0)
Ano, čas letí a Lionel Richie, který naposledy koncertoval v Praze v březnu 2007, se opět chystá potěšit ušní bubínky bezpochyby vyprodané Arény v pražské Libni. Ještě než se rozezní první tóny největších hitů, pojďme si stručně připomenout Lionelovu kariéru.
Lionel Brockman Richie, Jr., jak zní občanské jméno tohoto Afroameričana, se narodil v roce 1949 ve městě Tuskegee, stát Alabama. V letošním roce tedy oslavil své 63. narozeniny, ale ruku na srdce, stále vypadá minimálně na 40. Přeskočme jeho kariéru jako zpěváka americké funk/soulové skupiny Commodores se kterou vystupoval v 70. letech 20. století a pojďme do roku 1982.

Raketový vzestup idolu 80. let
V srpnu roku 1982 totiž zahajuje svou sólovou kariéru vydáním singlu Truly. Ten se brzy po svém zveřejnění stal číslem jedna v amerických hitparádách (Billboard Hot 100 a Billboard Adult Contemporary) a Lionelovi Richie rovněž přinesl vítězství Grammy v kategorii Nejlepší mužský popový hlasový výkon (Best Male Pop Vocal Performance). Truly byl, spolu s dalšími písněmi jako You Are nebo My Love, zařazen na Richieho debutové album, které mělo jednoduchý název, Lionel Richie. Toho se prodalo více jak 4 miliony kopií.



Can´t slow down
, tak se jmenuje druhé album, které vydal v roce 1983. Album se stalo mnohonásobně úspěšnější, než jeho debutové album, a umístilo se na první příčce nejprodávanějších alb v USA (Billboard 200), ve Velké Británii (UK Albums Chart) nebo v Austrálii (Australian Albums Chart). Nutno poznamenat, že v roce 1985 rovněž získalo Grammy za album roku. Hity jako Hello, All Night Long, Penny Lover nebo Stuck on You vynesly Lionela mezi velikány popové hudby. Celosvětově se prodalo více jak 15 milionů kopií, některé zdroje uvádějí i 20 milionů.



I když nepatříte třeba mezi skalní fanoušky Lionela Richie, popřípadě nepatříte mezi fanoušky popové hudby vůbec, i vy určitě znáte píseň Say You, Say Me, která je dle mého názoru jeho nejznámějším počinem. Song je součástí alba Dancing on the Ceiling, které bylo vydáno v roce 1986. Píseň Say You, Say Me obsadila první místo v hitparádách v Norsku (Norwegian Singles Chart), ve Švédsku (Swedish Singles Chart), Švýcarsku (Swiss Singles Chart) a samozřejmě v USA (Billboard Hot 100, Billboard Hot Black Singles, Billboard Adult Contemporary). Rovněž velmi známou písní z tohoto alba je Dancing on the Ceiling, ta ovšem nedosáhla tak dobrých umístění v hitparádách jako Say You, Say Me. Celkově se album stalo spíše propadákem, protože po bezkonkurenčním úspěchu Can´t slow down se prodalo „pouze“ zhruba 4 miliony kopií.



Devadesátá léta znamenají neúspěch

Po neúspěchu alba Dancing on the Ceiling zaznamenala kariéra Lionela Richiho zpomalení na bezmála deset let. Do podvědomí se dostává až v roce 1996, kdy vydává své v pořadí čtvrté album s názvem Louder Than Words. Kdo by očekával raketový vzestup Lionelovy popularity, byl ovšem velmi zklamán. Prodalo se pouze 28 tisíc kopií a kariéra idolu 80. let stále padala dolů. Další pokus o comeback předvedl Lionel v roce 1998, kdy vydává album Time, kterého se ovšem prodalo ještě méně kopií, než alba předchozího. Není divu, 90. léta patřila především takzvaným boybandům jako Take That, East 17, Backstreet boys nebo dívčí kapele Spice Girls.

Nové tisíciletí a pomalý návrat na výsluní

V roce 2000 přichází na řadu v pořadí již šesté studiové album s názvem Renaissance, které sice nebylo takovým propadákem, ale i tak se nemohlo ani přiblížit úspěchu alb vydaných v 80. letech. Co se prodejů týče, umístilo se album v USA na 62. místě prodejnosti, ve Velké Británii na 10. místě a nejlépe si vedlo v Německu, kde ho prodeje vynesly na třetí místo mezi nejprodávanějšími alby. Prodeje, v pořadí již sedmého alba s názvem Just for You, sice nedosahovaly milionových čísel, ale i tak toto album zaznamenalo nejlepší prodejní čísla za posledních 10 let. Album bylo vydáno v roce 2004 a celkově se ho prodalo přes 207 tisíc. Definitivní návrat mezi popovou elitu zaznamenal Richie s albem Coming Home, které se stalo jeho nejprodávanějším počinem od roku 1986. Písně I Call It Love nebo All Around the World se sice nedostaly na první příčky hitparád, ale alespoň co se amerických žebříčků týče, nahlédly do první desítky. Po letech neúspěchu byl Lionel Richie zpět a v plné síle. Rok 2009 poté přinesl album s názvem Just Go. Na něj si ke spolupráci přizval například i RnB ikonu ze Senegalu Akona se kterým nazpíval hity Just Go a Nothing Left to Give. Album se ve Velké Británii stalo číslem jedna v R&B Chart a v USA obsadilo deváté místo v Top R&B/Hip-Hop Albums.

Rok 2012 a návrat ke kořenům
V roce 2012 Lionel Richie vydává v pořadí již desáté studiové album s názvem Tuskegee s kterým vyráží i na evropskou tour. Album nese název rodného města tohoto zpěváka a on sám o něm říká toto: „Tuskegee je tam, kde to všechno začalo, místo, kde jsem se cítil, že všechno je možné. Je to tam, kde jsem se učil o životě, o lásce a síle hudby, a místo, kde jsem postavil své hudební základy, které neznají hranice žánrů.“ Album považuje za jeden z nejzásadnějších počinů své kariéry.

Závěrem snad jen dodejme pozvánku na koncert Lionela Richieho, který se uskuteční v sobotu 20. října od 20:00 hodin v pražské O2 aréně. Lístky, ač již velmi omezená kapacita, jsou stále k dostání v terminálech Sazky. Celý koncert by měl nabídnout průřez třicetiletou sólovou kariérou tohoto amerického zpěváka a nabídnout nezapomenutelný zážitek všem milovníkům sladkých balad.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LIONEL RICHIE

Sobota 20. 10. 2012
Vstup: 1090 - 1990 Kč
Vystupují:
Lionel Richie
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika