Hudební Stimul jménem Flying Lotus

Hudební Stimul jménem Flying Lotus

04. 11. 2012  |  Autor: Tchunia  |  Komentáře (0)
Formou neobvyklý, obsahem pozoruhodný Stimul festival vstupuje letos již do své osmé sezóny. Letošní program není o nic méně zajímavý než loňský, v podzimní části se představí Shearwater, Dj Shadow a především pak dvojice Flying Lotus a Lapalux. Ti zavítají 14. 11. do Meetfactory.
Radio Wave a Stimul spojili síly a přivezou do Prahy postupně ve dnech 6., 7. a 14. listopadu americkou indie rockovou skupinu Shearwater, průkopníka abstraktního hip-hopu DJe Shadow a jednoho z nejzajímavějších producentů současnosti Flying Lotuse. „Radio Wave stojí na propojování, ať už se jedná o společenská témata nebo hudbu. Na loňské spojení se Stimul festivalem teď navazujeme i propojením pražských klubů. Různorodá dramaturgie třídenního Radio Wave Stimul festivalu zároveň ukazuje pestrou škálu našeho hudebního vysílání,“ uvedl k programu festivalu šéfredaktor stanice Tomáš Turek.



Stejně široký a pestrý záběr jako Radio Wave má i producent Flying Lotus. Tento kalifornský beatmaker s rokem narození 1983 (stejné číslo je i názvem jeho debutové desky) ukazuje na svých čtyřech doposud vydaných albech neobvyklou všestrannost a eklektičnost. Nezáleží na tom, zda jeho tvorbu definujete pojmy jako abstraktní hip-hop, ambient, wonky nebo bass music, protože produkce samotná má vždy více vrstev, než aby snesla jednožánrové označení. To, co činí z Flying Lotuse možná nejprogresivnější pojem současné elektroniky, je právě kompaktnost tvorby v podobě molekulárních vazeb jednotlivých odlišných žánrů a motivů. Talent a potenciál viděli v mladém Američanovi i lidé z Warp Records, když jej stáhli pod svá křídla, aby u nich vydával. Z tohoto spojení vzniká nejprve v roce 2007 EP Reset, následované druhým studiovým albem Los Angeles o rok později.



Tušená kosmičnost i přiznaná galaktická produkce se zhmotnila na následující placce s všeříkajícím názvem Cosmogramma. Ta možná nejlépe poodhalila vesmír jeho imaginace. O zbytek se postarala všechna publikovaná interview, krátké filmy, dokumenty a sestřihy točící se kolem Flying Lotuse snažíc se zaznamenat onen malý moment v historii mezi uzavřenou kapitolou astrálního zkoumání a nově se rodící album. Tím je letošní hloubavé Until the Quiet Comes pitvající naše podvědomí. Desku předznamenal stejnojmenný krátký film režiséra Kahlila Josepha pojednávající snad o osvobození duše z fyzična těla.



Flying Lotus není ale jen vynikajícím producentem, jako by to samo o sobě nebylo dost. Pod hlavičkou jeho vlastního labelu Brainfeeder vychází to nejprogresivnější ze západu USA. Jména jako Daedelus, Jeremiah Jae, Lorn, Teebs, Tokimonsta, Lapalux nebo The Gaslamp Killer myslím hovoří za vše. A právě Lapalux bude druhým jménem, které se objeví na plakátě k Stimul festivalu. Tento Brit se dle čtyř vydaných EP baví zvukovými otisky roztříštěných emocí, mutací vědomí a kazetovými odkazy minulosti. Pokud se vám ale podařilo vidět jeho živé vystoupení na letošním Tauronu, jistě mi dáte za pravdu, že oproti studiové tvorbě se v Meetfactory návštěvníci dočkají poněkud odlišné textury skladem, která si mnohem více pohrává s ušními bubínky a snaží se narušit váš status mentálně příčetného jedince. Oba producenti ale za ten risk určitě stojí.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RADIO WAVE STIMUL FESTIVAL 2012

Středa 14. 11. 2012
Vstup: 490 Kč předprodej / 590 Kč na místě
Vystupují:
Lapalux
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika