Ikona hudební avantgardy John Cale v Roxy

Ikona hudební avantgardy John Cale v Roxy

05. 12. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Spoluzakladatel legendárních Velvet Underground, hudební čaroděj, originální multiinstrumentalista a již po několik desetiletí jedna z nejinspirativnějších osobností hudební avantgardy - to je John Cale.
Šarmantní sedmdesátník s obrovským charisma, který letos v říjnu vydal po sedmileté pauze zbrusu novou řadovou desku Shifty Adventures in Nookie Wood, se po několika letech znovu vrátí do své oblíbené Prahy na samostatný koncert, v jehož rámci představí jak svou aktuální tvorbu, tak zásadní věci ze své bohaté diskografie. Stane se tak 28. 2. 2013 v klubu ROXY a už teď je jasné, že to bude zážitek z kategorie výjimečných, který se může skvěle hodit i coby originální vánoční dárek!

Rodák z velšského města Amman Valley vstoupil na hudební dráhu coby student vážné hudby a právě jeho hudební vzdělání stejně jako multiinstrumentalismus se staly jedním ze základních stavebních kamenů kultovních Velvet Undergound, které založil společně s Lou Reedem v roce 1964 v New Yorku.



Po rozpadu Andy Warholem managovaných Velvet Underground v roce 1968, jež byl dán přílišnou koncentrací silných osobností v kapele, se Cale vydal na sólovou dráhu. Uplatnil se nejen jako veleoriginální tvůrce vlastních alb ale také jako vyhledávaný producent řady zásadních desek (mj. spolupracoval s lidmi jako Nico, Patti Smith, Siouxsie And The Banshees, Happy Mondays, Iggy Pop či Brian Eno) a autor spousty filmových soundtracků.

Ať už jsou to jeho ranější alba jako Paris 1919 (1973), Helen of Troy (1975), výjimečný společný opus s Lou Reedem Songs For Drella (1990) nebo novější počiny HoboSapiens (2003), blacAcetate (2005) či letošní Shifty Adventures in Nookie Wood, pro Calea je typické neúnavné experimentátorství a jinakost. Jeho talent a možnost opřít se o klasické hudební vzdělání mu umožňuje střídat styly, koncepty i nástroje s lehkostí, invencí a energií, jež jsou typické jak pro jeho studiové nahrávky, tak pro živé koncerty.

"John Cale je sice starý pes, umí toho však tolik, že dokáže každého mladého vlčáka strčit do kapsy," říká o Caleovi hudební publicista Josef Rauvolf a dodává: "Na Caleovi, stejně jako na Bobu Dylanovi, je strašně sympatická jedna věc: pokud hraje na koncertech starší věci - jako že je hraje, některé již skutečně léta - hraje je pokaždé jinak. Nestává se živým jukeboxem nebo, abychom byli up to date, empétrojkou."

Své o tom vědí návštěvníci vždy velmi vřele přijatých Caleových pražských koncertů. Sám mistr nás o tom pak jistě mile rád přesvědčí i 28. 2. 2013 v ROXY, kde vystoupí s doprovodnou kapelou v rámci tour k letošní novince Shifty Adventures in Nookie Wood, kterou natáčel ve svém vlastním studiu v americkém LA a jejíž úvodní píseň I Wanna Talk 2 U spoluprodukoval člen Gnarls Barkley a renomovaný producent Danger Mouse (Gorillaz, Beck, U2 a další.). Je tedy nasnadě, že 28. 2. 2013 můžeme v ROXY čekat hodně zajímavý kulturní zážitek. Vstupenka na koncert by mavíc mohla být pro všechny Caleovi příznivce výborným vánočním dárkem!

www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JOHN CALE

Čtvrtek 28. 2. 2013
Vstup: 700 Kč
Vystupují:
John Cale
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika