Stars: Miluj fanoušky jako sám sebe

Stars: Miluj fanoušky jako sám sebe

16. 12. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Známá kanadská synth-popová partička vůbec poprvé zahraje v Praze. Využili jsme možnost krátce vyzpovídat zpěvačku Amy Millan, která zabrousila, mimo jiné, i do politiky.
Stars už nějaký ten pátek existují. Vnímáte to jako výhodu nebo spíš přítěž?
Řeknu to takhle: za tu dobu si člověk už pár věcí uvědomí. Kdybych to měla lapidárně shrnout, řeknu, že jediné. Nejdůležitější jsou fanoušci. Hýčkej je a miluj a oni ti to vrátí. Ve velkém stylu.

Četl jsem, že vaše nové album The North má taky politický podtext. Může být pro umělce vůbec politika důležitá?
Pokud platíš daně, jsi součástí politiky. Vláda za tebe rozhoduje, za co vybrané peníze utratí a určuje taky míru toho, kolik peněz si od tebe vezme. Když jsme začínali, v Kanadě byli u moci liberálové (Liberal Party of Canada, vedená zprvu J. Chrétienem, pak P. Martinem, pozn. red.). Do umění tehdy šly miliony dolarů, což se odrazilo i na nás. Jsme přímým důkazem toho, jak může být finanční pomoc poskytovaná umělcům prospěšná. Momentálně ovšem máme pravicovou, hodně konzervativní vládu a namísto do umění jdou peníze na nákup zbraní. Navíc, tahle vláda ničí léty prověřené dohody o ochraně naší krásné přírody, životního prostředí. Dala se na cestu masivní těžby přírodních zdrojů, které prodává do Číny. Nemusím dodávat, že největší zisk z toho mají ti největší hráči na trhu, už tak téměř všemocní.

stars

Zpátky k desce. Co jste poslouchali v době, kdy vznikala?

Pořád nám něco hraje v uších. Jsme velcí fanoušci Beach House, Franka Oceana, Miracle Fortress…

Zdá se mi, že tentokrát jste se s extrémní pečlivostí zaměřili na produkci. Je to tak?
Dlouho jsme hledali ten pravý zvuk. Chtěli jsme dodat zvukům na desce trochu toho lidského tepla, jestli víš, co tím myslím. Taky nám záleželo na tom, abychom mohli z fleku hrát na živo. Koncerty jsou pro nás to nejdůležitější, takže jsme dlouho pracovali na symbióze elektronických zvuků, hlasu a jednotlivých nástrojů.

Mám taky pocit, že pro tentokrát se opravdu podařily kytary. Nezvažovali jste někdy krok směrem k více rockovějšímu soundu?
Vždycky jsme spolupracovali s kytaristy. Neuvěřitelnou práci pro nás odvedl Apostle of Hustle (aka Andrew Whiteman). Spoustu dobrých riffů vymyslel taky Evan Cranley, který na ně má prostě nos. S Christopherem McCarronem přišla do kapely čerstvá krev, což je skvělé. Jeho talent vyniká nejvíc na koncertech, což je to, co jsme hledali. A ohledně plánů: bylo by ode mě pošetilé předvídat budoucnost, když hlavní slovo má stejně vždycky hudba sama. Ta nás vede, ne my ji.



Kdo má na starost texty, které jsou evidentně důležitou složkou vaší tvorby.

Jsme demokracií v tom pravém smyslu slova. Je to těžko uvěřitelné, ale funguje to opravdu tak, že na tom pracujeme společně.

Vaše koncerty předchází skvělá pověst. Prozradíte, na co se můžeme těšit v Praze?
Bude to určitě něco extra. Budeme v Praze hrát poprvé, takže si dáme záležet. Těšíme se samozřejmě taky na město jako takové. Obzvlášť nás zajímá dobré pití, takže pokud existuje něco speciálního, určitě to vemte na koncert s sebou. Bude to velká party, to můžeme slíbit.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

STARS (CAN) EUROPEAN TOUR 2012

Středa 19. 12. 2012
Vstup: 300 kč / 400 kč
Vystupují:
Stars (CAN), ZEUS (CAN)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika