Nindža Yppah veze do Prahy báječný mišmaš

Nindža Yppah veze do Prahy báječný mišmaš

19. 12. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hostem lednových EuroConnections bude elektronický producent Yppah, stálice slavné britské značky Ninja Tune. V Paláci Akropolis představí společně se svojí kapelou originální zvukový koktejl, ve kterém s pomocí všežravé mashupové estetiky smíchal vlivy hip hopu, shoegaze a psychedelického rocku.
Je to hip hop, rock nebo snad nezávislý písničkářský pop? Žánroví puristé jsou možná z projektu Yppah (čti: jípah) nešťastní, jeho zakladatel Joe Corrales, Jr. si z hudebních škatulek ale rozhodně vrásky nedělá. Na svých třech studiových deskách vydaných na Ninja Tune míchá jednatřicetiletý rodák z Houstonu své oblíbence My Bloody Valentine s hiphopovými beaty a vůbec mu to nepřijde divné. A proč taky, že? Poslední lednovou středu zahraje Yppah v české premiéře v Paláci Akropolis na večeru Euroconnections.

Cesta Joe Corrales k Yppah (je to pozpátku „happy“) je stejně pestrá jako jeho hudba. Začínal coby kytarista a basák v rockových kapelách, o pár let později už ale roztáčel vinyly jako hiphopový a houseový DJ a zakládal turntablistickou skupinu The Truth. Žádný div, že jeho debutová deska You Are Beautiful At All Times zněla jako náladová mashupová koláž, která ale nepotřebovala krást samply z hitů. Novináři Yppah oslavovali jako nástupce DJ Shadowa či Aphexe Twina a písně z desky zazněly ve filmech, seriálech nebo počítačových hrách.

Pro následné turné Corrales sestavil živou kapelu, která zvuk další desky They Know What Ghost Know posunula více k rockové psychedelii.

Aktuální počin Ypahh nazvaný Eighty One (2012) je vzdušná pocta sluncem zalité Kalifornii, kam se Corrales nedávno odstěhoval. Na nahrávce se výrazně podepsala i seattleská zpěvačka Anomie Belle hostující ve čtyřech skladbách. Zpěvačku si pro její výrazný hlas oblíbili Tricky, Bonobo či Gustavo Santaolalla, zakladatel skupiny Bajofondo. S těmi všemi v minulosti Anomie Belle spolupracovala a vystupovala na živých koncertech. V současné době doprovází Anomie koncertně právě projekt Yppah a představí se společně s bubeníkem (Sean Lane) na svém prvním vystoupení v Praze.

www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Středa 30. 1. 2013
Vystupují:
ŽIVÉ KVETY (SK) + Bratři Orffové (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika