Tráva: Tahle civilizace je na konci

Tráva: Tahle civilizace je na konci

20. 12. 2012  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (25)
Tráva a Risto vydávají novou live desku, jejíž křest proběhne současně s oslavou Trávových narozenin v klubu Chapeau Rouge 26. ledna. Především proto vznikl tento rozhovor pro čtenáře našeho serveru v kavárně klubu Cross.
Je toho hodně, o čem se dneska chceme bavit. Především to bude o muzice a o tvém novém projektu. Přesto zabrousíme i na vztahy na české taneční scéně a podobně.
Budu se snažit trochu krotit.

Tak se vůbec nekroť, já myslím, že nebude problém vydat rozhovor tak, jak vznikl.
Když řeknu, že jsou všichni banda č.. , tak to stejně nikdo nepochopí. Málo poctivejch.

trava

Nepochopí, ale už tak tě v podstatě nikdo nechápe.

Spousta lidí se diví a ptá se: „Tráva ještě žije?! Já vidím kolik hraní máš, protože sleduju tvůj fb profil, ale pro hodně lidí je překvapením, že tu stále jsi.
Asi spoustu lidí zklamu, ale ještě pořád žiju. Měl jsem kolem roku 2004 velký zlom, kterým byla těžká autonehoda, kvůli níž jsem byl deset měsíců v nemocnici.

To ale asi hodně lidí neví.
Kdo to vědět měl, ten se to dozvěděl. Po těch deseti měsících, kdy jsem se vrátil z nemocnice, jsem další asi rok a půl byl doma v rekonvalescenci.

Takže takový ty fámy, že si moc bral drogy a už si to nezvládal a odešel si ze scény..?
To jsou nesmysly.

Ale říká se to, proto to zmiňuju, aby ses k tomu mohl vyjádřit.
Říkat se to může, ale tohle je realita. Tu bouračku, ale beru tak, že jsem byl moc rozjetý a potřeboval jsem zastavit, takže mi to osud naštědřil takhle a ty dva roky, co jsem neúčinkoval hodně změnily můj život, a tím se i změnil můj přístup nejen k hudbě. S tvrdýma drogama jsem skončil a držím se svého jména. Jsem pro naprostou legalizaci.

Řekneš něco k té nehodě, jak se to stalo, proč, kdo byl na vině.
Vjel jsem do křižovatky a přejel přese mě tirák. Chvátal jsem na hraní, byla půlnoc, chybělo mi asi 80 km, jel jsem jak blázen, moje chyba.

Takže jsi řidič, já si tě tak vůbec nedovedla představit, spíš bych řekla, že používáš taxi.
Od té doby nemám auto a jezdit už nechci. Navíc si myslím, že auta fakt „zasmrádaj“ tady ten vzduch, a že by se s tím taky mohlo něco udělat.

trava

Přejdeme teda k veselejším tématům, chystá se vydání tvé desky, která je pouze tvá. O co se jedná, po jak dlouhé době něco vydáváš?
Po roce. Vloni vyšla deska. Je tam remix na Magic city Prague - Oceán. Tenhle nový projekt je výsledek mé spolupráce s Ristem, což je můj dlouholetý kamarád. Před cca deseti lety se mnou vydal Over3, dělal Kapitána Lásku, prostě všechny věci co dělá James ze Supercrooo.

Co Petr Mikulášek a tvorba s ním?
Significant Other máme už spoustu let u ledu. Od roku 2004 jsme po Mongolech udělali jen pár singlů.

Ještě s vámi byl Rusák.
Rusák s námi byl jen chvilku, 98-99, s tím jsem měl společné MM.

Já tě poznala v podstatě někdy kolem roku 01, kdy jsme chodili na party Atmospheric do Karlových Lázní. Chill outy s Petrem Mikuldou pro mě byly skvělé mejdany.
Můj zpětný pohled na věc je, že v té době jsme byli o dost napřed než spousty lidí kolem nás. My jsme nepatřili tolik mezi lidi kolem djingu, my jsme spíš patřili mezi živý projekty jako Ohm Square a Liquid Harmony. V tý době proběhla naše první turné. Tenkrát v Praze lidí, kteří tvořili muziku, bylo málo a všichni se znali a podporovali se.

Dřív se opravdu lidi podporovali?
Fakt jo, protože bylo jenom jedno studio, do kterýho chodili všichni, měl ho Dušan na Žižkově. Dušana jsem znal od 89 osobně, ale ne přes muziku. Jako třeba Loutku. Loutka chodil s kamarádkou mojí holky a znám ho už asi od 88. To byla spíš náhoda, že z toho vyplynulo, že jsme se pak sešli.

Kolik jsi znal djů kolem sebe, když si začínal? Já jako malá chodila na kreslení do KD Ládví, kde neustále visely letáky: Tráva, Loutka, Bidlo.
Znal jsem všechny, ono v podstatě těch lidí v Praze moc nebylo. Pár kluků kolem ještě hrálo, ale ty už měli mentální problémy to i smíchat, natož dnes. To je prostě realita.

Co to Ládví?
To a Shaky vymyslel Krampol, za to by mu Češi měli líbat ruce. Krampol byl jeden z vizionářů u nás, s ním Bleha, David Urban. Ostatní už prostě vykrádali jejich hudební nápady.

trávaOno dneska už není vcelku z čeho tvořit.
Proto si myslím, že tahle civilizace je na konci, a v pi.. Kulturně mi od 70. let nepřinesla nic nového. Když 70. léta projdu od začátku do konce, tak tam mám od hardrocku, space rock, punk, disco, ragga, techno, prostě všechno. Do roku 2012 se to kulturně nezměnilo, změnilo se to pouze v kvalitě zvuku, protože jsou lepší technologie, ale informace mi to nové nepřináší. Pouze je vše lépe zvukově uděláno, ale nového nic. To je to samé, jako dneska všichni mluví o dubstepu. Dubstep je pro mě stará šablona klasickýho dubu, tzn. dunivá basa, která tě přejede jako traktor a za tím je dubovej výbuch do něčeho. Tohle už vyčerpali Clash, protože když si vezmu jejich tvorbu od roku 76 do roku 79, tak je tam všechno (punk, dub, hiphop, funky, disco).

Umíš hrát na nějaké hudební nástroje?
Já jsem se učil na všechno, takže s tím nemám problém.

A co zpěv?
Tak to ne, dej mi do ruky cokoliv, to nějak zvládnu, ale zpěv nikdy.

V jedné skladbě na Mongolech máte skladbu, teď si nevybavím její název, kde si vokály vyrábíte sami svými různými, ze sebe vydávanými zvuky apod.
My jsme hodně vyráběli takové zvuky, to jsou ještě archaické doby, to jsou doby, kdy neexistovalo jít a koupit si banku bicích. V Close to your hard je nahráno mikrofonem, jak si tleskám dlaněmi o stehna. Tahle doba nám zase umožňovala experimentovat a já se naučil, co dokážeš zvukem.

Teď zpátky do budoucnosti, co ta nová deska, kdy se dočkáme?
Křest bude na mých narozeninách v Chapeau rouge 26. prosince.

Teď ještě k jedné stěžejní záležitosti, proč tenhle rozhovor vznikl.
Je tu nová deska, to je pro mě důležité. Nemám čas čelit kdejaké pomluvě, že já jsem chtěl připravit Sadlera o jeho party v Roxy. Proč bych to proboha dělal? Ať si položí tuhle otázku. Může o mně mít názor, že jsem zlý, špatný a neusměvavý člověk. Mě to nezajímá. Ale nemůže mě pomlouvat, že jsem mu chtěl vzít jeho party.

Na scéně se říká, že jsi velký kamarád Stanka, a proto máš více nocí než ostatní a chtěl bys jich možná ještě víc.
Na scéně se říkají asi pěkné nesmysly. Kdyby se tihle lidi podívali, zjistí, že jsem tam letos hrál – tuším – jednou a to na svých narozeninách. Co se asi některým nelíbilo, bylo dvou až tří měsíční období, kdy jsem zase začal hrát a Roxy si mě strkalo na různé party. Proto tím pádem přeci nebudu chtít víc nocí a už vůbec ne Sadlovu noc. To sepne i hlupákovi jako je on. Před nějakým časem jsem rozjížděl čtvrtky, stejně tak jako před deseti lety Free Mondays s Davidem Urbanem. Nevím, co všechno se říká na scéně, ale považuji to za naprostou pitomost. Z historie by lidi mohli vyčíst, že jsem tam několikrát přestal hrát. Jednou protože byl tak špatný a slabý zvuk, že bylo slyšet lidi pode mnou jak se bavěj. Podruhé protože jsem neměl rád produkčního Waltersteina, nebo jejich finanční chyby. Ke všemu si z toho udělal výměnný obchod jako dj. A teď naposled kvůli staronovému vedení, protože jeho model dojebal Roxy kulturně. Takže, ať si každej utře sádlo před svým prahem.

Děkuji ti za otevřený a upřímný rozhovor a 26. „navi“ a „nasly“ v Chapeau.
25 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
giordano
28. 12. 2012 | 18:11:47
+0 | -0

v roxy

Zajímavé číst ty komentáře....

Pamatuju si, když jsem prvně viděl Trávu v roxy, asi dělel rozhovor, nevím, tož jsem tama proletěl jak střela a měl jsem sádru na ruce, protože byl Kalkbrenner v roxy a to jsem si nemohl nechat ujít. Ten mě tak zmrdal pohledem,až to pěkné nebylo! Seč bylo mi to fuk, protože ten underground není nic veselého a aspoň se něco děje, mluví a nadává, což je dobře, protože až budete spokojení, tož to bude stát teprv za hovno. tváří v tvář i za zády...

Každopádně stahuji a bude to gut, kupuji....o co jde?
oldclubber
26. 12. 2012 | 18:32:09
+0 | -0

čtenář

Co měl Tráva naposledy svoji rezidenci v Roxy, tak vozil(nebo si zval) docela zajímavý jména- Steve Bug,KollektivTurmstrasse atd. Ale co jsem tak viděl na tyhle (podle mě velice kvalitní jména) nedojdou lidí. Možná je hodně svůj, ale popsal to celkem výstižně a není důvod mu nevěřit. Ale na tvem názoru si.myslím bude taky hodně pravdy...
Čtenář
26. 12. 2012 | 15:52:01
+1 | -0
Zbytečný rozhovor s undergroundovým arogantním primitivem, který se vyzná jen ve své hudbě a hulení. Slušnost mu nic neříká, pořádná práce taky ne. Když si dovolí urážet Chrise Sadlera nebo Dana Waltersteina, tak uráží i desítky dalších lidí, kteří se na této kultuře roky podílejí aktivně, něco tvoří, propagují jí pro další generace a nezáleží jim pouze na sobě a vlastním názoru. Zeptejte se ho, co kromě "tvorby hudby", hraní a napadání lidí udělal za posledních deset let pro taneční scénu a kulturu všeobecně on! Moc toho neřekne, ale určitě najde další lidi, které veřejně urazí nebo pomluví, protože kdyby to celé řídil on, tak by to prostě bylo super, zadarmo, bez problémů a úplně všichni by poslouchali jen tu správnou hudbu - tu jeho. Naštěstí v tomto směru neumí nic víc než kritizovat a je těm podstatným lidem k smíchu. Ale třeba brzy rozjede i středy :-)

Rika
26. 12. 2012 | 15:11:37
+0 | -0
.(
CallBoy
24. 12. 2012 | 22:10:49
+0 | -0

PRAVDA

Ja s Petrem naprosto souhlasim, vzdycky byl a je jiny nez ostatni svym zpusobem premysleni. Dnesni spotrebni svet sledujici hloupe trendy je slepou ulickou pro cele lidstvo, potazmo tanecni scenu u nas, i kdyz ta podle me uz dlouho skoro neexistuje. Komerce, trend a nasledovani falesnych hodnot. Krysy zamcene v krysim zavode. Prachy prachy prachy! Homo homini lupus! Jsem ale optimista a stale verim, ze se jednou poucime a snad i posuneme v nasich uvahach a cinech! Keep the fire burning !
Miras
23. 12. 2012 | 16:17:51
+0 | -0
Hezké a pohodové svátky všem ) Do nového roku bych přál naší scéně novou generaci cluberů. Je to na Vás !

23. 12. 2012 | 12:14:13
+0 | -0

To Linda:

Tos řekla moc krásně!V dnešní době to už umí málokdo...každej kecá hubou, je chytrej a když před ně postavíš člověka, kterýmu myl prdel, začne koktat a nemá koule na to říct do ksichtu, že je to kretén...
Andy
23. 12. 2012 | 11:50:20
+0 | -0
Milane, než začneš přispívat někam veřejně, zkus se naučit pravopis, nebo popros někoho z rodičů, ať ti to zkontroluje!

23. 12. 2012 | 06:53:22
+0 | -0

.....

.....Jsem zodpovědný zato co napíšu né zato jak to pochopiš!......

Jakej komerční šít? Až ti tohle někdo řekne ,, panker'' Tak ho vifoť a zeptej se ho kde pracuje! Ty co znám já a tohle říkaly tak těm bilo jedno že spí v kanále a nemakaj! Dneska na sobě nosí ten KOMERČNÍ ŠIT a makaji.

Chrisi jen v klidu dál dělej to co děláš, protože to děláš dobře!!!Můj názor! Každej má jinej vkus, chápu, akorád nepotkavam lidi z jim než z mým! Můj Názor! Plácat veřejně takový nesmysle je známka že tomu člověku jede mozek na nouzovej režim!Neměl tolik topit!!! Co jsem chtěl jsem sdělil končím tohle téma protože si velice dobře uvědomuju že tohle je internet veřejné čtení a nechci se nikoho dotknou špatně zvolenymi slovi. To bych bil normální NUKLEÁRNÍ IDIOT!!!!!

23. 12. 2012 | 06:24:09
+0 | -0

Jsem zodpovědný zato co napíšu né zato j

Jsem třicátník a fakt mu nerozumím! Před 12. lety sem taky dělal hovadiny ale člověk stárne a vyvíjí se mentálně,dneska sem jinde! Úplně stejný je to z hudbou nebo oblečením vyvíjí se, nikdo z vás si 12.let starý hadry neoblikne a nevytahne fungl feliciji a hurá na party. A tvrdě stát zatím co bilo a jak je hovadina! Názory mu neberu, ten člověk mě nepřekvapuje... Posoudil se sám! Chtěl sem mít nějakou jeho hudbu v autě, nemám, nic mě nesedí.Chrisovu několik hodin! Když sem půjčil 20 letýmu klukovi seznam ať si vybere hudbu ani jedna věc od pana DJ Trávi! Možná překvapí možná sám sebe až mu ten šrot dojde!!!!
seagate
23. 12. 2012 | 03:29:07
+0 | -0
Tráva je divnej,nedá se s ním bavit,ale respektuju ho a jeho muzika či DJing se mě víc líbila než u Sadlera,ale ten mě přijde jako člověk OK,ovšem v posl době se mě jeho ten komerční model nezamlouvá,to se mě na Trávoj líbí,že nepodlíhá komerčním trendům...

22. 12. 2012 | 19:39:04
+0 | -0
Každý má na současnou taneční scénu svůj názor. Důležité je, aby tady vůbec nějaká byla. V současné době vidím jen byznys a pak pár nadšenců, kteří dělají muziku a party z lásky k hudbě. Uznávám lidi, kteří něco přinesli a nebo stále přinášejí. Petr je v poho člověk a jsem rád za jeho osobitý hudební přínos. Když si vzpomenu na Trávu, slyším muziku. Když na Sádlera vidím brýle..
Linda
22. 12. 2012 | 18:32:17
+0 | -0
50% lidí, které znám a poslouchali a poslouchají Chrise říkají, že už to není co to bývalo, že hraje komerční shit, kdo z vás mu to dokáže říct do očí? Všichni tvrdí o Trávovi, že kretén, kdo z vás mu to dokáže říct do očí? Nikdo nic, pod anonymníma nickama na netu jsou všichni hrdinové :))
berdy
22. 12. 2012 | 18:13:27
+0 | -0
ŽABOMYŠÍ VÁLKY... Podle mého vkusu dělá dobrou Tráva i Chris. Tráva je pankáč, Chris není. Trávovi je to jedno. Chrisovi ne. Je něco z toho špatně? NE...

DĚLÁTE DOBROU HUDBU A TO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ
asdf
22. 12. 2012 | 17:46:05
+0 | -0
no ono staci ze tu nehodu mel 2006-2007 a tam placa 2004. je videt ze to ma v hlave srovnany :D jinak dokud ho cpali do roxy bylo to dobry ted kdyz ho tam nechtej tak nadava!
Jarda
22. 12. 2012 | 17:33:07
+0 | -0
POdívejte se,aspoň jako jedinej dokáže říct tu pravdu jak to tady opravdu je a z vlastní zkušenosti vím,že pravda,ta bolí a hodně,a dle mě ani nechtěl aby se tento rozhovor někomu líbil,nebo aby s Trávou někdo souhlasil,jen vám chtěl trošku otevřít oči,ale to většina lidí zaslepená komerečníma sračkama a podobnýma kokotinama nedokáže v životě uznat....... !!!!!!!!!
Jája
22. 12. 2012 | 16:58:12
+0 | -0

;)

známe se už 15let a ty mě neznáš? Každej člověk řeší věci po svém, někteří jsou jako Tráva, že člověk pošlou doprdele ještě dřív než ho poznaj a někteří jako ty, že jsou nekonfliktní, protože se jim to dozajista bude hodit a samozřejmě, že maj pocit, že tak je to správně. To však neznamená, že tě nerezpektuju. Tzn. že když tě potkám, tak tě pozdravím a vysvětlím co znamená slizkej had. Nic lichotivého to není, ale nenazval bych tě tak, kdyby jsi se dokazal v našem sporu o guettovi zachovat jinak než zmíněný had. A znovu, tak jak už jsem ti psal na fb, promin, že jsem byl v použitém slovníku až zlý a věřím že ti to nepokazí vánoční atmosféru.

Slyskej had
22. 12. 2012 | 15:09:52
+0 | -0
Komentar dole je urceny pro Jaju. Na vyroky Travy nema ani smysl vyjadrit.
Slyskej had
22. 12. 2012 | 15:00:48
+0 | -0
Tim ze potkame jednou za rok a jednou za cas nesouhlasis s myma nazorama znamena, ze mi znas natolik, ze mi muzes verejne pomluvit jo? O tobe taky myslim to svoje akorat neplacam to verejne. To chce mene drogu a vetsi nadhled pane Jezku.
Jája
22. 12. 2012 | 12:04:43
+0 | -0

;)

Náhodou mě přijde Petr s přibývajícím věkem veselejší ;) upřímnost, někdy zbytečná, někdy zbytečně zlá mu nechyběla nikdy, ale to je mnohem mnohem lepší než bejt slyskej had alá Sádlo. Jeden se však nemůže divit, páč bejt punkáč a slavnej je schyzofrení kombinace ;) A Sadlovi nevím co se odehrálo, ale narozdíl mu přibývající léta na mozek nepůsobí bláhodárně a doznaných změn si nelze nepovšimnout. Ale ono stačí si člověka poslechnout a slyší jakej je nebo kam se odebral. Což u Trávy je opravdu respektuhodné a věřím že nová deska bude jeho odrazem a opět něčím mile překvapí ;)
Michala
22. 12. 2012 | 11:05:03
+0 | -0
Málokdo dokáže být upřímný, nepřetvařuje se a neleze ostatním do prdele, tím je odlišný, v našem kraji = špatný. Smutné, nemyslíte?
mirda
22. 12. 2012 | 04:50:11
+0 | -0
OMG, uz zase tohle zlo od pohledu se svyma rozumama:(
misa
22. 12. 2012 | 00:52:17
+0 | -0
Mám ráda Trávovu hudbu a moc, ale veřejně na netu prohlašovat o někom že je idiot (byť by to byla sebevětší pravda) mi přijde ubohé, jsem zklamaná, ale je fakt, že ne překvapená. Prostě klasika, Tráva:-)
oldclubber
21. 12. 2012 | 21:31:38
+0 | -0
A to já mu zase věřím...starej poctivej punk. Nebejt jeho a jemu podobných kde bysme byli...jeho totiž nemůžou chápat už ani tricatnici.
Ondra
21. 12. 2012 | 20:45:49
+0 | -0
stále stejnej blázen!!!!! s většinou jeho názorů nesouhlasím v tomto rozhovoru,ale stejně si to vždycky rád přečtu.:))
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika