Xindl X přichází s baladou Dočasná Svatá

Xindl X přichází s baladou Dočasná Svatá

20. 01. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dočasná svatá je dalším singlem z Xindlova aktuálního alba Lá$ka, které vyšlo vloni na podzim u Universal Music. Zajímavostí je, že píseň původně psali spolu s autorem hudby Daliborem Cidlinským jr. pro album Lucie Bílé, ale v průběhu Xindl s písní natolik srostl, že se rozhodl nechat si ji pro své vlastní album.
Po dvou letech koncertování s kapelou se opět vracíte na podia jako písničkář. Proč?

 Už od xindlovských začátků jsem střídavě vystupoval s kapelou nebo jen s kytarou. Bylo pro mne těžké rozhodnout se pro jednu z těchto variant. Obě měly svoje pro a proti. Pak jsem si před dvěma lety během koncertování pořídil zánět šlach na obou rukou a s hraním na kytaru byl utrum. Osud rozhodl za mne a od té doby jsem jezdil jen s kapelou. Ale velmi záhy mi došlo, že mi to písničkářské hraní vážně chybí.  Je sice pravda, že naše kapela má teď vrcholnou formu a festivalové léto jsem si loni užil jako žádné jiné předtím. Ale v momentě, kdy jsme začali s kapelou hrát po divadlech, mne přepadl pocit, že pod všemi těmi aranžemi, i když jsou parádní, se náhle ztrácí ta písnička jako taková.
 

Začal jsem si říkat, že hrát s kapelou je super pro letní festivaly, kde chtějí lidi tancovat a zazpívat si s námi songy, co už znají. Ale v klubech je prostě lepší vyjít před lidi sám s kytarou a se srdcem na dlani. Ted’, když se mi ruce snad už konečně uzdravily a mohu opět písničkařit, chci si patřičně vynahradit, co jsem za ty dva roky zameškal.

Co se vám na písničkářských koncertech líbí?

Myslím, že na písničkářských koncertech vládne jiná chemie než na koncertech s kapelou. Lidé na mě víc reagují a já můžu víc reagovat na ně. Když si to atmosféra žádá, mohu změnit tempo, přidat si pár taktů, úplně změnit formu písničky a nemusím se řídit playlistem a klidně zahrát pět let starou písničku, kterou jsem čtyři roky nehrál, ale kterou zrovna mám chuť zahrát. Samozřejmě bez kapely v zádech je daleko snazší poslat koncert do kytek. Je to tak trochu adrenalinový sport. Ale kdo se bojí, nesmí na podium.

Takže na koncertech turné budete vystupovat jen sám s kytarou?

Část koncertu budu hrát sám s kytarou a část zahrajeme ve dvou kytarách s mým kamarádem, kytaristou Martinem Volákem. Přece jen za tu dobu, co hraju s kapelou, se nedílnou částí některých písniček staly i instrumentální vyhrávky, co prostě člověk v jedné kytaře nezahraje. Takže jsem si mohl buď nechat implantovat další dvě ruce, nebo vzít někoho s sebou. Ta druhá varianta mi přišla schůdnější. Věřím, že ve dvou lidech dokážeme zahrát pestrý koncert, aniž by se ztratila intimita s publikem, kterou mám na písničkářských koncertech rád.

Představíte nám svého spoluhráče?

Martin Volák je můj dobrý kamarád, znát ho můžete z jeho působení v kapelách Harlej, Debustrol nebo z kapely Dana Landy. Se mnou si zatím zahrál ve studiu v písních Televizní vysílení a Bojovnice a napsali jsme spolu náš vánoční song Štědrý večer nastal. Na pódiu jsme spolu zatím moc času nestrávili, ale o to víc času jsme spolu strávili v hospodě, což věřím, že se v dobrém projeví na atmosféře koncertů.

Jaké písně budete hrát?

S Martinem máme nazkoušenou většinu písní z aktuální desky Lá$ka, ale také dost skladeb z obou předchozích desek. A co se týká části koncertu, co budu hrát sám, té nechávám úplně volný průchod. Budu hrát, co mě zrovna napadne, nebo to, co si publikum vyžádá.

A zazní i nějaké novinkové?

I když od vydání Lá$ky uběhly teprve čtyři měsíce, přípravy nové desky jsou v plném proudu. Zatím mám na ni napsaných deset nových písniček a určitě na některé z nich dojde.

Tvoje plány na letošní rok?

Turné s kytarou a Lá$kou nás v březnu zavede na Slovensko, v dubnu se podíváme do Čech a na Moravu. Od května do září budeme s kapelou objíždět letní festivaly. Pro Rock for People dokonce chystáme speciální big bandové vystoupení s patnáctičlennou dechovou sekcí.

V říjnu se opět vrátím ke klubovým písničkářským koncertům a odehraju posledních deset koncertů turné k albu Lá$ka.

Když půjde vše podle plánu, můžete se v roce 2014 těšit na další desku, která by stejně jako naše letošní klubové koncerty měla být návratem k písničkářské poloze Xindla X.

Dodal: Johana Turnerová, Turner PR
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika