Subgate: Všem se asi nezavděčím

Subgate: Všem se asi nezavděčím

05. 02. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (952)
Na hlavním pódiu únorové Citadely se představí i trojlístek českých djs, jenž tvoří Sonja, Segment a Subgate. Právě s posledním jmenovaným máte tu šanci seznámit se detailněji prostřednictvím následujícího rozhovoru, ve kterém jsme chronologicky rozebrali všechny Ondrovi aktivity a vize budoucnosti.
Ahoj Ondro, pojďme to vzít popořadě pro lidi, kteří tě tak úplně neznají. Kolik ti je a jak dlouho hraješ?
Je mi 27 a hraji od 15 takže už tomu bude 12 let... Uff, když se na to zpětně podívám tak je to docela doba:)

Co tě k tomu v těch 15 letech přivedlo? Začal jsi dřív hrát nebo chodit na mejdany?
Ty začátky jsou spojené s inline skatingem, který byl před odstartováním djingu mým velkým koníčkem a kterému jsem se věnoval od 3. třídy na základce. Ve 13 jsme jezdili s partou na závody a exhibice po celé republice a po jejich skončení se vždycky někam šlo... Abych to upřesnil, byl to agresivní inline skating – ježdění na rampě, na různých překážkách a zábradlích. Jezdívali jsme hodně do Olomouce, takže v té době jsme razili nejčastěji do Depa a Barumby, kde jsem se muzikou tohoto typu setkal naživo. Od 14 jsem začal chodit čas od času na mejdany i v Praze a pozorně jsem koukal DJům pod ruce, co dělají. Celkově mi to přišlo super a uvědomil jsem si, že toto je to pravé, čemu se chci v budoucnu věnovat. První den na střední vedly mé kroky do shopu, kde jsem koupil gramce, mix, pár desek a bylo to:)



Co sis v té době kupoval za desky? (mám namysli žánrově)
Úplně na začátku to byla taková všehochuť. Nějaké funky techno, techhouse, progressive a podobně. Postupem času jsem ale hodně inklinoval k technu. V rámci tohoto stylu mne hodně zásoboval vinyl shop Nula 2 a z počátku jsem byl oddaný Birmingham technu a Slovákům, ale pak jsem i díky liberecké partičce Dynamic Line objevoval i jiné interprety, takže v rámci techna jsem měl desky napříč spektrem.

Pokud vím, tak momentálně hraješ jen z CD. Nestýská se ti po té době vinylů, díky kterým se právě v různých lokalitách utvářely různý seskupení v rámci téhle kultury? Mám namysli právě kolem vinylshopů a tak...
No to víš že jo:) Mělo to svoje kouzlo a spoustě DJs mladší generace tahle škola chybí. Podle mne si ten, kdo modelem desek prošel, vybudoval k hudbě daleko bližší vztah... Vem si, že sis v případě ceny 300,- za desku musel opravdu vybírat a rozhodovat, po čem šáhneš a co si odneseš domů. Navíc když zavzpomínám na výlety do record shopů do Vídně nebo Berlína, tak to byl opravdu svátek. Na druhou stranu doba pokročila, takže já teď hraji buď z CD nebo flashek a koketuji i s pořízením technického zázemí pro hraní z počítače, kde se dá s jednotlivými tracky, accapelami a vším možným daleko lépe pracovat...

subgate

A teď ruku na srdce - stahuješ všechny tracky legálně?
Zeptej se mé kreditní karty:) Přiznám se, že se čas od času uchýlím ke stažení nějakého tracku zdarma v rámci různých serverů, ale to je opravdu nárazové a ojedinělé. Kromě toho mi chodí docela dost promáčů, které taky probírám.

V souvislosti s touto věcí se ke mně dostala i jedna historka, kdy do klubu na jednom mejdanu naběhla OSA a chtěla vidět faktury od nákupu těch tracků, takže legální cesta je asi určitě lepší variantou:)
 
Co je pro tebe tím kritériem, podle kterýho se rozhodneš jestli si ten daný track koupíš nebo stáhneš například na zippyshare?
Budget na kartě v daný den:) Pokud mám před nějakým hraním a chci třeba jenom jeden track, o který fakt stojím a vím, že na ní nic nemám, tak se po něm kouknu i jinde než na Beatportu:) Nicméně ve většině případů si ten track pak stejně koupím normálně:) V rámci českých producentů to platí dvojnásob...

OK. Který nebo kteří z českých producentů by si, podle tebe, zasloužil největší podporu?
Před nedávnem jsem se seznámil s jedním členem projektu Hory_Doly, který má opravdu super produkci a pro kterého jsem dělal i jeden remix. Jeho zvuk je stylově přirovnatelný k italským týpkům typu Dema nebo Uto Karem, které ostatně i sám zná a je s nimi v kontaktu. Kromě něj stojí určitě za zmínku Tibiza, Michael J, Miquel tedy pokud se budeme bavit o stylu, který je mi blízký. S klukama jsme v kontaktu, často spolu spolupracujeme na remixech nebo tracích. Kromě nich bych asi neměl zapomenout ani na starší bardy typu Schwa, Tráva nebo Chris Sadler. Asi bych to ani nebral tak, jako který z nich si zaslouží nějakou větší podporu. Podle mne každý, kdo si uvědomil, že vlastní produkce je v dnešní době nedílnou součástí DJingu nebo ho jednoduše produkování muziky baví a jeho tvorba má určitou úroveň, tak se na rozvoji naší scény vlastně podílí. Navíc pokud se mu podaří zaujmout v zahraničí prostřednictvím nějakého tracku, zase mají lidi z venku o důvod víc zazoomovat na dění u nás.
 
Takže cítíš, že té naší "scéně" chybí spíš podpora "zdola" nebo "seshora"?
Kde začít... Když jsem před pár týdny seděl se známým a bavili jsme se o podpoře kultury jako takové v různých zemích a říkal mi ta procenta, kolik jde na ten či onen sektor, tak jsme hodně ale opravdu hodně pozadu. Zmiňoval tuším Švédsko nebo nějakou severskou zemi, kde do malých dětí na základce ládují muziku a v určitém věku se pak zúčastňují hudebních soutěží napříč žánry od rocku přes pop až po elektroniku – to je ten základ, na kterém se dá dobře stavět. Tady to prostě tak není. Asi všichni víme, jak probíhala na základce hudební výchova:) Ono v českých luzích a hájích je trochu složitější najít vůbec nějaký kurz nebo školu, kde by tě naučili s hudebními softwary a dalšími důležitými věcmi spojenými s tvorbou muziky. A cesta samouka je pro některé vzhledem k času, za který se něco nového naučíš ve spolupráci s tutorialy na youtubeu, tedy pokud nemáš hudební vzdělání, trochu odrazující...

Pak u nás vydává málo lidí, málo naší muziky se exportuje do zahraničí a to se nemusím bavit jen o elektronické hudbě. Trh je tady pak tak trochu zabržděný a to má i dopad na návštěvnost některých akcí.

Máme spoustu eventů, na které se vozí skvělá jména světového formátu, ale i ty mnohdy nekončí v zelených číslech a i když je line-up opravdu nabitý a může se srovnávat se zahraničím, není zárukou velké návštěvnosti. Poměrně čerstvým příkladem je nedávná Decadance – Night of Heroes. Osobně jsem čekal, že na mejdan, kde se představí Armand van Helden, Mauro Piccoto, Sander Kleinenberg, Clamaran a další, dorazí víc lidí než jen 1500. Kromě velkých akcí se samozřejmě dění přesouvá do klubů a i tam je mnohdy těžké dostat třeba 200 lidí na super jméno.

Já v tuto chvíli pracuji už čtvrt roku v agentuře Touster Production, která je spojena s pražským Tousterem. Součástí agentury je producentská škola, která se finálně rozjede až příští měsíc. Tam se mohou lidé přihlásit a projít základním, pokročilým nebo individuálním kurzem v Abletonu. Kurzy povedou zkušení lektoři a v plánu je i několik workshopů, na kterých budou participovat i zahraniční producenti. Kromě školy je založen i label Touster Recordings a první československá kompilace by měla co nevidět vyjít ven, takže se vlastně společně s teamem snažíme tu scénu podpořit touto formou a doufáme, že to bude mít úspěch.

subgate
 
Ty seš organizačně celkem schopnej člověk – co vnímáš jako největší překážku nebo obtíž v tom když organizuješ nějkou party?
Těžko říct... například v říjnu jsem stál za mejdanem s Gregorem Tresherem v pražském Yes klubu, na kterého bylo například v Brně na Elektře narváno a já jsem byl rád za něco málo přes 200 lidí. On odehrál výborný set a atmosféra mejdanu byla nakonec fakt super, ale bohužel finančně to už tak slavné nebylo. Jako hodně přemýšlím nad tím, jak zaujmout party people, kteří chodí na komerčnější styly aby dorazili na kvalitní a pro ně trochu jinou muziku, která má své kouzlo. Proto se snažím najít rovinu v line-upu a tak se čas od času na takovém eventu objeví i někdo na první pohled nezapadající do konceptu...

To pak ale nahrává hnidopichům, kteří reagují jen na tu komerční hledisko a škatulkují si tě kdoví kam. Reaguješ nějak na tyhle lidi nebo to neřešíš?
Ano někteří si říkají, co tam dělá ten nebo ten a proč tam je, ale na druhou stranu když děláš akci bez sponzora nebo s minimálním sponzoringem a zároveň k nám přivézt někoho zajímavého, tak chceš zaujmout trochu širší spektrum lidí. Ve finále pak vidím i tu komerčnější část publika, jak čím dál tím častěji navštěvují tyto akce a poznávají koulo této muziky. A to je do budoucna dobře, nebo ne?:)
 
Máš nějaký promotérský sen?
Rád bych udělal něco většího, ale bez sponzora se do toho pouštět nebudu.
Radši se zaměřuji na menší, ale zajímavé akce. Ve spolupráci se zmiňovanou Touster Production chystáme 26. dubna mejdan na Žižkovské věži, kde vystoupí jako headliner Němec Oliver Klein. Kromě toho dělám v rámci své rezidentní noci Creative, která má svou základnu v pražském Chapeau rouge a se kterou vyrážím často i do jiných měst a Boat party, která má taky úspěch. Loni jsem udělal parníky dva a letos plánuji tři. V merku jsou i další zajímavá a netradiční místa a parties  s originálním konceptem, ale nebudu předbíhat a prozrazovat. Spíš než promotérský sen mám ambice v rámci své kariéry:)
 
Rozveď trošku tu ambice.
Tak určitě vystupovat více v zahraničí a makat na produkci. Co se zahraničí týče, tak jsem měl tu možnost zahrát v Německu, Švýcarsku, na Sri Lance nebo na Kostarice a je zajímavé pozorovat ty odlišné party people, jakým způsobem se baví. Kostarika byla opravdu zajímavá. Lidi si moc nepotrpí na BPM nad 127 a pokud zahraješ dobře, umí to opravdu ocenit. Pokud bych si mohl jednou, dvakrát  do měsíce zaletět někam mimo ČR, vůbec bych se nezlobil. Zrovna minulý týden se mi ozvala nějaká menší agentura z Německa, že by o mne měli zájem a že mě zkusí nabízet, tak za to jsem určitě hrozně rád a vidím, že jdu správnou cestou.

No a v rámci produkce vydávat, vydávat a vydávat.:) Pár počinů mám za sebou. Něco vyšlo na našich labelech MOSP, FS a Nightphunk rec. a něco i v zahraničí na labelech UNT!, One Way či Harkee rec. Teď se díky úzké kooperaci s projektem Hory_Doly otevírá i možnost vydávání v Itálii, takže doufám, že vše dopadne dobře.
 
Nevím, jestli sleduješ diskuse na rave.cz, ale po zářijové Elektře se tam pár diskutéru rozohnilo nad tím, že jsi před Umekem zahrál až moc rozjetej set.

Já tam teda nebyl, takže nemůžu posoudit, nicméně co bys takovým lidem vzkázal?
Tak všem se asi nezavděčíš:). Jak jsem to v ten okamžik cítil, tak jsem to podal...:)

U nás existuje obrovské množství nových DJů. Čím tě takový DJ, který toho ještě nemá moc za sebou, musí zaujmout, abys ho pozval na party?
V rámci rezidentní noci Creative, kterou mám společně se starým bardem – djem Nkypem, si čas od času mladé a talentované DJs zveme a dáváme jim prostor, aby se zde představili. Pokud bych měl říct, co mne musí zaujmout, tak je to jeho vztah k muzice, samozřejmě mne zajímá i jeho osobnost a v neposlední řadě styl, kterým se prezentuje...

Máš ty osobně nějaký vzor, ať už z českých nebo zahraničních Djs?
Těch DJs je celá řada a na někoho zapomenout by byl hřích....

Na hlavním pódiu Citadely se představíš poprvé. Které jméno z jejího line-upu tě oslovuje nejvíc? S kým bys chtěl v zákulisí prohodit pár vět?
Všichni headlineři hlavního pódia jsou super a mají něco do sebe:) Těším se na Johannese Heila, který mne svými šťavnatými tracky provází po velkou část mé kariéry. S ním bych určitě rád prohodil slovo, ale i s ostatníma si rád podám ruku nebo dám panáka:)
 
OK, pryč od hudby. Co takhle v zimě děláš, když nehraješ / neskládáš / neorganizuješ?
No bohužel je to v poslední době tak, že na jiné koníčky moc času není... Od pondělí do pátku kromě práce buď poslouchám nějaké nové tracky, skládám a nebo makám na nějakém mejdanu, na kterém se podílím a víkendy jsou ve znamení parties. Samozřejmě pokud se nějaký ten čas najde, tak je na prvním místě přítelkyně, se kterou se domluvím na nějakém příjemném programu.
 
Jak ti přítelkyně toleruje nikdy nekončící mejdany, který je zapotřebí dospávat ještě půlku pracovního týdne?
Samozřejmě, že je to pro ní mnohdy náročné to překousnout. Když se mi to občas sejde, tak kolikrát hraji i 5x za týden. Na některé večírky chodí se mnou a dělá mi doprovod. K muzice má taky velmi kladný vztah. Občas mi, když makám na produkci, řekne i svůj názor:) Takže je opravdu velkou oporou a těžko bych hledal někoho, s kým můžu mít plnohodnotný vztah a zároveň mohl dělat to, co mne baví a jít si za svým snem. S tím dospáváním to zas tak horké není:) V pondělí musím být nastoupen v plné polní v práci, takže dospávání připadá v úvahu maximálně do pondělního rána a případně po příchodu z práce:)  No až jí někdy potkáš, tak se jí zeptej, co ti na to řekne.... Schválně!:)

Subgata zpovídal v únoru 2013 Nois

http://www.citadela.info

Dodal: Nina Fialova, Olivier&Damian Praan
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CITADELA CUBE GAME

Pátek 22. 2. 2013
Vstup: 499 Kč, 599, 699 až 799 Kč, VIP 999 Kč
Vystupují:
Anthony Rother, Anja Schneider, Uto Karem, Johannes Heil (live), Dusty Kid (live), Sonja, Segment, Subgate, Boris S, Candy Cox , O.B.I.., Mario Ranieri, Sepromatiq, Golpe
Další informace
952 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Mira
09. 04. 2014 | 12:04:59
+0 | -0

Zdravice

Tak to je fakt dobrej fór:-))))))
Skvělej line-up a neskutečná video-pozvánka!
Přesvědčilo mě to a teda jedu...

Marman
09. 04. 2014 | 08:55:25
+0 | -0

Zdravice

Zdravice jak kráva :-))))))))))))

facebook
31. 01. 2014 | 11:37:40
+0 | -0
Jako sorry, jeste vcera vecer tu bylo vlakno ktere tu dneska neni ... tak jestli ma promoter tak obrovske ego ze ma problem s nazorem vetsiny - at se na to rovnou vysere protoze z nej nic pozitivniho nekouka ... ostatne to jak tady vystupuji to je taky vrchol drzosti a arogance.
To ze vetsine lidi je to jedno jen vykresluje v jake spolecnosti v soucasnosti zijem.

Kdepak maj to vlakno s line upem Citadely 2015?
To je tak chudacky sralo ze si z nich nekdo dela prdel? A co vlastne realne delaj pro zlepseni podminek na ceske scene? Nic? Tak jim presne takovyhle reakce patri a ja sam budu iniciovat dalsi a dalsi podobne reakce dokud jim nedojde ze takhle proste ne.

Bud delam akci pro lidi nebo pro sebe a vlastni penezenku - a pokud neco nedelam pro lidi, pro ktere je takovy produkt primarnwe urceny - tak at se na to rovnou vyserou. Protoze tohle je prace jednak na hovno a druhak naprosto dokonala ukazka neschopnosti prijmout jakykoliv jiny nez vlastni nazor. Viz ten pocet smazanych vlaken zde.

A pokud jim tak vadi ta vlna kritky, no tak at neco zmeni... proboha, vzdyt tady snad ti kreteni cekaj chvalu za to hovno co predvadi, za tu aroganci s jakou tady vystupuji?

Za to si zaslouzi maximalne po tlame a lopatou na plocho pres drzku aby se konecne probrali do reality.
https://www.facebook.com/
30. 01. 2014 | 06:42:09
+0 | -0
Lidi to ze jste burani kteri si nechaj vymyt mozky oficialnim proudem inforaci a je vam jedno ze betsina z toho ani nakonec nebude pravda - tim jen dokazujete jak vlastne ubohy a zaburaneny jste i v soucasny dobe, kdy neni problem si jakoukoliv informaci kdekoliv dohledat ... spis mi prijde ze ti, kteri jeste nic nezazili se tu snazi vnucovat svuj nazor na nejaky mainstreamovy sracky ostatnim.

Co vas tahne na jmeno ktere je tu kazdej rok? Vase neschopnost zajit si na nej driv? Nebo vase neschopnost si zajet na poradnbou akci do zahranici aby jste konecne videli jak se delaj party, jak organizacni tym komunikuje s navstevnikama a dalsi ... pokud schvalujete to co se deje kolem soucasne Citadely nejste vy sami nic vic nez obycejny cesti vesnicky burani, kteri nejsou schopni pouzit vlastni mozek a pouzit vlastni usudek.

A to co vas sere nejvic je to ze vetsina lidi ma jinej nazor bez vy kteri jste nikdy nebyli na kaci mimo uzemi CR a chcete moralizovat ... vy jste teprve ti kteri jsou nejkomictejsi.

Nezapomente ze vetsina z nich je tam kde je ne diky kvalite sve produkce, hrani nebo jinym vecem s tim spojenym, ale predevsim diky PR .... ale to by nejdriv ty vase zakrnele mozecky musely byt schopny uznat i jiny nez vlastni nazor - coz drtiva vetsina cechu nikdy ani nedokazala.
Pro ne je jakakoliv i dobre mirena vytka jako kritika ktera se musi umlcovat - vsude kde je kritika, neni spolneno to co bylo naslibovano a jen debil to muze neustale a slepe podporovat.
roboton
28. 01. 2014 | 07:04:07
+0 | -0
vostuda a jeste mazou prispevky lidi na jejich fb page..ja uz dostal ban :D je mi blbe z tehle promoteru....

techno
28. 01. 2014 | 11:11:26
+0 | -0
Svojšice to jistí!
M
28. 01. 2014 | 07:47:31
+0 | -0
ajaja tady je možné všechno....

Melounek
28. 01. 2014 | 02:20:21
+0 | -0
lístky věnuji, chce se mi samotnému blejt!! tel: +420 725 91 91 91

Pepe
27. 01. 2014 | 09:30:08
+0 | -0

9.misto na Beatportu

Tak ja osobne znam cloveka z CR co byl chvili i prvni. A pritom sedi doma na zadku a nehraje nikde po svete... Skoda...

Dan
27. 01. 2014 | 05:52:44
+0 | -0

Mekki Martin :)

Proboha tak to je ještě větší průser než PVD - stačí mít bohatého fotra a zahrajete si kdekoliv! A Dalin nám asi v Brně vybuduje další bezduchý Magnetic, původní Citadelu tohle pohřbí už úplně, bravo! peníze jsou peníze :-(

lesba
25. 01. 2014 | 08:15:38
+0 | -0
Přesně tak. Salačová lesba potřebuje prachy! A tak jí vydělá diskotéka.
Lukáš
24. 01. 2014 | 08:54:34
+0 | -0
techno party se mění v disco trance aka prague

Libor
27. 12. 2013 | 08:17:19
+0 | -0
Mohli by konecne dojed lidi ze staje Minus v cele s Richiem Hawtinem.... mimo to proc nejsou zadne dj sety z Carla Coxe, sice prostor nic moc ale hudebni zazitek byl mimoradny....


Octopus
03. 12. 2013 | 03:59:57
+0 | -0

Pre organizátorov

Prosím Vás, doneste Jamesa Zabielu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to je děs
02. 12. 2013 | 11:19:17
+0 | -0
Tak oni ještě nedaj jména a už jsou lístky v předprodeji, takže vlastně ty lidi si kupujou zajíce v pytli, ty jo, tomu říkám podnikání!

.....
27. 10. 2013 | 07:08:15
+0 | -0
To by se mohla Apokalypsa vyprodat!!

Moderátor
21. 10. 2013 | 05:17:45
+0 | -0
měli jsme tam jen 2 fotografy
rajda
18. 10. 2013 | 12:36:03
+0 | -0
prosim dalsi fotoreporty???
fuj
14. 10. 2013 | 02:56:58
+0 | -0
Odporný prostor Ronda..
Frantisek Vintr
14. 10. 2013 | 02:14:05
+0 | -0

Hleda se Zena

Prosim o pomoc najiti jedne slecny ..... A kdyby ses nahodou ozvala sama budu rad... Ps... Dekuju predem.... Budte tak hodni a kdo zna at da echo....
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4793133006572&set=a.12476025305 26.27601.1843323001&type=1&theater
Carl Cox Brno video
12. 10. 2013 | 08:01:57
+0 | -0
http://www.youtube.com/watch?v=Z1JiYNzyciw
Jiri
11. 10. 2013 | 11:34:53
+0 | -0

VIP za nakupni cenu 990,-

PRODANO! Jiz prosim nevolejte...

Tomáš
11. 10. 2013 | 11:27:33
+0 | -0

Prodám jeden lupen standard.

Prodám jeden lupen standard.cena 650,-Bohužel nemůžu na akci jít..osobní předání u arény.
Tel.739676688

Jan
11. 10. 2013 | 11:21:41
+0 | -0

Vip listek

shanim vip listek na dnes cena dohodou 732123460


Jiri
10. 10. 2013 | 12:12:41
+0 | -0

VIP za nakupni cenu 990,-

ver.bee@centrum.cz ci 724647293

Jiri
10. 10. 2013 | 12:06:48
+0 | -0

VIP za nakupni cenu 990,-

Prodam VIP listek za puvodni cenu 990,- Pri rychlem jednani sleva. Nemohu vyrazit :(

Jürgen
10. 10. 2013 | 08:59:24
+0 | -0

Lístek

Prodám lupen za 700,- Rakovník
Jurgen.swensson@gmail.com

Michael
09. 10. 2013 | 03:24:25
+0 | -0
Prodám lístek na Coxe, cena 590 Kč, spěchá. Tel. 722 673 594
Smazzak
08. 10. 2013 | 11:48:44
+0 | -0

Časový line-up

Zdraec všem,nevíte někdo náhodou přesný časový line-up? Sháním ho snad všude a nikde se nedá najít:-(

Mirdo je buh
08. 10. 2013 | 11:10:26
+0 | -0
Mirdo kolik ti je? 18?? Trpíš homofobií? Máš DEPRESE? Že nerozumíš tomu co je scéna?? Scéna není prašivé Roxy a Radost!!Již vůbec ne Trance a Trans..Magnetic a podobný.nesmysl!!!Scéna je třeba Nature one,Time-warp,TRESOR,...atd.....kde se paří na Techno v tisíci hlavém davu...a né na gay klubové úrovni...tak lup prášek na hlavu a přemýšlej co je scéna..v globálu...Praha je sockov!!!!
Zobrazit další komentáře   >>
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika