Apollo 2012 dnes večer

Apollo 2012 dnes večer

05. 02. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Slavnostní večer předávání cen Apollo 2012 se odehraje pod taktovkou rappera Jamese Colea dnes večer v klubu SaSaZu. Druhý ročník soutěže bude od 20 hodin přenášet server iDnes.cz a vystoupí na něm všech 7 nominovaných skupin: Boris Carloff, Lenka Dusilová, Charlie Straight, Květy, The Prostitutes, Umakart a Zrní.
Desetičlenná porota složená ze zástupců tištěných periodik (Týden, Reflex, Respekt, MF Dnes), ale také webových hudebních portálů (Koule.cz, musicserver.cz) a nezávislých publicistů, nebude mít lehké rozhodování. Rok 2012 přinesl několik výrazných desek, navíc žánrově tak odlišných, že jejich srovnání někdy prostě vychází do prázdna.
 
„Nové tváře“ zastupuje brněnská kapela Květy, která natočila poetickou, folk-rockovou desku Divoké včely. Stejně jako kladenští Zrní (deska Soundtrack ke konci světa) se přitažlivým a osobitým způsobem zabývají „malými“ příběhy, které často mění životní cesty každého z nás. Obě kapely, také díky výrazným vokálům frontmanů (Martin E. Kyšperský, resp. Jan Unger), evokují spíš zasněný pohled do minulosti, kdy lesní duchové, ptáci a hýkalové měli moc měnit chod světa.



Ze stejné části lesa na to jde i „superkapela“ Umakart, která natočila podobně přitažlivou desku: tam, kde obě předchozí kapely svět rozebírají jakoby „dětskýma očima“ a připomínají naivní malíře, Umakart evokuje spíš soundtrack ke krizi středního věku. Ta tam je mladická nerozvážnost a s ní spojená těkavá životní radost: přišel čas hledat zdroje uspokojení nejen ve zdánlivě přízemních věcech (auto, dovolená, děti, peníze), ale nově definovat také staré vášně. Znovu objevit kouzlo přírody, prohlubovat dlouholetá přátelství, ze kterých jen zdánlivě vyprchal náboj, ale také na dřeň prožívat zklamání a krize (na povrch) dospělého života. No a pak je tu Bezprsťák.
 
 
Mezi nominacemi našly své místo ovšem i poněkud „profláknutější“ kapely. The Prostitutes přišli na své třetí desce s dosavadním vrcholem své tvorby. Silnější, robustnější, emotivnější, Deaf To The Call převálcovala své nedomrlé předchůdce a sebevědomě se přihlásila o slovo na českém rockovém nebi. Podobně sebevědomě, jen v jiném rybníčku, se pohybují další adepti na Apollo 2012, třinecká kapela Charlie Straight. Deska Someone With a Slow Heartbeat si prostřednictvím stejnojmenné skladby a doprovodného klipu našla cestu i na webové stránky Coldplay, a nebylo to vůbec náhodou. S The Prostitutes mají i přes všechny rozdíly společné dvě věci: silné producentské osobnosti a stejně silné skladby. Charlie Straight na poslední desce výrazně dospěli, našli se i v zádumčivějších polohách a vůbec, čím dál víc přerůstají hranice naší malé kotliny.
 
 
Poslední dva nominovaní hudebníci zastupují zcela specifickou oblast: Lenka Dusilová se svým poeticko-divoženským albem Baromantika posunula k osobitému hudebnímu experimentu a zároveň potvrdila kvality jedné z nejrespektovanějších českých zpěvaček. Spolu s Borisem Carloffem a jeho deskou Escapist ovšem svými jinak zvukově pestrými a nápaditými deskami nedosahují „impaktu“ ostatních nominovaných.
 
 
Vstupenky na dnešní slavnostní předávání cen Apollo 2012 jsou stále k dispozici v předprodeji za 150 Kč. Na místě, v klubu SASAZU pak za 190 Kč.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOLLO 2012

Středa 6. 2. 2013
Vstup: 150 Kč / 190 Kč
Vystupují:
JAMES COLE, BORIS CARLOFF, LENKA DUSILOVÁ, CHARLIE STRAIGHT, KVĚTY, THE PROSTITUTES, UMAKART, ZRNÍ
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika