O. Children: hyperbola všedních dní

O. Children: hyperbola všedních dní

10. 02. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Britská kapela O.Children, která měla svůj debut minulý rok na pražském festivalu United Islands, se vrací, tentokrát do Paláce Akropolis. Přečtěte si rozhovor s frontmanem Tobi O´Kandim.
Jak to zatím šlape na turné? Jak to máte s únavou a ponorkovou nemocí?
O Children funguje jako svého druhu spojnice všech rozdílů, které si v sobě každý z nás zákonitě nese. Na jednu stranu to z nás dělá dost rozmanitý útvar, na druhou stranu možná díky tomu dobře zvládáme všechny krize během turné. Musím ale říct, že hodně paříme, což nás určitě taky sbližuje. Někdy se nám stane, že kalíme i několik dnů po sobě, hodně dlouho do rána. Nemáme ale problém toho pak na pár dní zase nechat a pořádně si odpočinout. Momentálně jsme dvě noci zavření a odpočíváme. Jak vidíš, řešíme to, jak se dá.

Jak vnímáš publikum na Ostrovech a v Evropě?
Myslím, že tam jsou obrovské rozdíly, obzvlášť, když jedeš víc na východ. V Británii se mi publikum zdá uzavřenější a málo expresivní, i když se třeba královsky baví. V Evropě se lidi nebojí dát najevo radost z toho, že se baví. Že si koncert užívají. Nemusím asi vysvětlovat, co je pro kapelu lepší.
 

Ve spojitosti s vaší poslední deskou Apnea často slyším odkazy na temnější nálady. Já ji vnímám úplně jinak: je to energií nabité, skoro povznášející album.
Jasně, každý si tam najde něco jiného a podle toho vypadají taky reakce publika. Pro některé je naše muzika, přesně jak říkáš, potemnělá a někdy i hodně depresivní. To je obzvlášť pravda, pokud se bavíme o naší první desce. Myslím ale, že jsme s albem Apnea ukázali trošku vlídnější a živější stránku naší tvorby. A musím říct, že to mnoho lidí taky tak vnímá.

Mají písně O.Children nějakého společného jmenovatele, něco, co třeba i hodně obecně inspiruje vaši tvorbu?
Řekl bych, že třeba moje texty jsou takovou hyperbolou každodenních, všedních událostí. Všichni jsme na tom v důsledku stejně: všichni se trápíme kvůli vztahům a touze, všichni se na všechno chceme někdy vykašlat a utéct. Ten rozdíl mezi mnou a ostatními je jedině v tom, že pod mýma rukama to celé nabývá podivně romantických rozměrů.

V souvislosti s tím mě napadá, jestli na tebe, jako člověka z Kalifornie, nemá vliv věčně upršený a zamračený Londýn.
No tak máš pravdu v tom, že pár týdnu po sobě pod kupou šedi nad tvojí hlavou člověku moc nepřidá. Není to ani moc déšť, toho tu zas tak moc není, spíš tyhle šedivé, těžké mraky, které se ti den co den převalujou nad hlavou. To potom máš fakt chuť zdrhnout někam za sluncem. Jenže na druhou stranu, Londýn je tak specifický a obohacující, že s tímhle se prostě musíš naučit žít.

Kde se v tobě vzalo frontmanství? Náhoda, rodina nebo kamarádi?
Všechno dohromady. Kdysi na škole jsme si z hecu založili kapelu, ve které jsem hrál na bicí. Hráli jsme jen covery, nic zásadního, jenže pak se jednou stalo, že jsme měli koncert pro naše kámoše a rodiče a zpěvák se na to uprostřed koncertu vykvák a odešel z pódia. Tehdy mě poprvé napadlo, že bych to možná sved´ daleko líp než on. No a pak to nabralo obrátky přesně v tomhle stylu: v další kapele už jsem se za mikrofon postavil sám a zjistil jsem, že to je ta nejpřirozenější věc na světě.
 

Už jsi zmiňoval, že kapela funguje jako katalyzátor všech osobních rozdílů. Jak je to se skládáním?
Od té doby, co jsme dávali dohromady naši poslední desku funguje víceméně podobný vzorec. Buď je to tak, že Gauthier (kytarista, pozn. red.) napíše základ a já do toho pak vymyslím texty, nebo se základem přijdu já sám a všichni to pak rozpracováváme.

V Praze budete podruhé. Jaký byl koncertní pražský debut na United Islands?
Naposledy to bylo na velkém pódiu na letním festivalu před kupou lidí, kteří možná tak úplně nevěděli, kdo jsme. Teď přijíždíme uprostřed zimy a budem hrát spíš v intimnější atmosféře pro lidi, kteří už možná tuší, kdo jsme a znají naši hudbu. Doufám, že podle toho bude koncert také vypadat!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: O.CHILDREN

Pondělí 11. 2. 2013
Vstup: 350Kč / 390Kč
Vystupují:
O.Children
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika