Bohren & der Club of Gore zahrají poprvé v Praze

Bohren & der Club of Gore zahrají poprvé v Praze

19. 02. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pátek 15. března se v Praze poprvé představí další hudební lahůdka -  své temné pohřební suity nabídne posluchačům v Paláci Akropolis německé doom jazzové kvarteto Bohren & der Club of Gore.
Kultovní kapela už přes dvě dekády propojuje atmosférický dark ambient s pomalými jazzovými baladami a estetikou noirových filmů a v České republice se představí vůbec poprvé. Funerálnímu jazzu Bohren bude dělat společnost americký ambient-popový projekt Arms and Sleepers.
 
Jak by zněl soundtrack k Twin Peaks v podání Black Sabbath hrajících na akustické nástroje? Nejspíš jako instrumentální kvarteto Bohren & der Club of Gore z německého Severního Porýní-Vestfálska, které se už dvacet let pohybuje mimo všechny žánrové škatulky i módní trendy a dávno se zařadilo k nejoriginálnějším kapelám starého kontinentu. Bohren & der Club of Gore vznikli v polovině osmdesátých let jako heavy metalová kapela, postupně ale Thorsten Benning (bicí), Robin Rodenberg (basa), Reiner Henseleit (kytara) a Morten Gass (kytara/klavír) začali odhazovat všechna žánrová klišé a na začátku deváté dekády se vydali na pozoruhodnou hudební cestu, která vyústila v nepravděpodobný, ale zcela originální žánrový kříženec lounge jazzu a doom/drone metalu.

V roce 1997 nahradil kytaristu Reinera Henseleita saxofonista Christopher Clöser a na následném albu Sunset Mission (2000) už Bohren & der Club of Gore zcela opustili elektrické kytary a od té doby využívají jen čistě jazzové prostředky (včetně stařičkých elektronických kláves). Na jedné straně tak zní ospalý saxofon, líný klavír, jazzové štětičky a na druhé se rozprostírá teskná atmosféra zkázy, pomalý rytmus a těžkotonážní baskytara, pozůstatky jejich doom metalové odysei.

Na albech jako Geisterfaust (2005) nebo Dolores (2008) jako kdyby se zastavil čas někdy mezi druhou a třetí hodinou ráno v opuštěném baru, jehož okna skrápí husté provazy nekonečného deště. Black Earth z roku 2002 se dočkalo celosvětové distribuce v péči americké značky Ipecac Recordings patřící hudebnímu všudybylovi Mike Pattonovi. Ambasadorovi rockové alternativy Pattonovi se pak dostalo cti být vůbec prvním vokalistou ve skladbách Bohren & der Club of Gore - v roce 2011 s nimi pro album Beileid natočil překvapivou coververzi jedné písně německých heavymetalových legend Warlock nataženou na velkorysých třináct minut.

„Posluchači musí mít při poslechu naší hudby pocit, jako kdyby leželi v hrobě,“ vysvětluje v jednom rozhovoru filosofii Bohren & der Club of Gore jejich kytarista Morten Gass a varuje všechny, kteří by k jejich nokturálním jamům přistupovali příliš lehkomyslně. Enigmatičtí jako filmy Davida Lynche a zádumčiví jako snímky Andreje Tarkovského, temné vibrace německého instrumentálního kvarteta Bohren & der Club of Gore ponoří 15. března Palác Akropolis do transcendentální temnoty.
 
V roli předkapely se představí americký ambientní a triphopový projekt Arms & Sleepers, který před sedmi lety založili Max Lewis a Mirza Ramic. V Praze se pod hlavičkou kapely tentokrát představí jen druhý jmenovaný, který se do Prahy vrátí po loňském únorovém koncertě na Sedmičce. Přiveze svoje atmosférické písně, kterým dominují křehké melodie, zasněné vokály a křupavé elektronické rytmy. Největší ohlas Arms & Sleepers sklidili za uhrančivou kolekci Matador z roku 2009, zatím poslední deskou je dva roky stará rozjímavá suita The Organ Hearts míchající delikátní soft pop a experimentální elektroniku.

http://www.palacakropolis.cz
 
Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BOHREN & DER CLUB OF GORE (DE)

Pátek 15. 3. 2013
Vstup: 399 Kč / 500 Kč
Vystupují:
Bohren & der Club Of Gore (DE) Support: Arms And Sleepers (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika