Dub Pistols míří na Prahu

Dub Pistols míří na Prahu

20. 02. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dub Pistols loni vydali velmi úspěšné album Worshipping the Dollar, s kterým okouzlili mimo jiné i český festival Rock for Churchill ve Vroutku. Návštěvníci této akce z nich byli tak nadšení, že se je pořadatelé festivalu rozhodli pozvat znovu na zimní klubovou edici, která proběhne 28. února 2013 v pražském Lucerna Music Baru.
Berte tento rozhovor se zakladatelem a hlavní postavou Dub Pistols, kterým je Barry Ashworth, jako ochutnávku před jejich blížícím se koncertem, který by vám neměl uniknout.

Ahoj Barry, díky za tvůj čas. Chytli jsme tě prý na turné po Asii, prozraď nám víc, kde se zrovna nacházíš?
Vždycky v lednu si plánuju turné do Asie, abych utekl studenému počasí. Teď jsem v Thajsku, kde máme naplánované čtyři koncerty. Předtím jsem byl v Dubaji a také v Indii, kde jsme hráli po boku Limp Bizkit, The Doors a The Wailers. Thajsko je jedna z mých nejoblíbenějších zemí na světě, je to krásné místo s fantastickými lidmi. Publikum je mix lidí z celé planety, co tu jsou na dovolený, a tak se skvěle odvážou, což je vždycky dobře.

Možná si ještě pamatuješ v létě 2012 jste vystoupili na festivalu Rock for Churchill po boku The Freestylers. I tam byli lidi doslova fascinovaní vaší show. Jak jste si to užili vy na podiu a jak se ti líbí české publikum?
Na Rock for Churchill jsme si to moc užili a lidé nám věnovali opravdu úžasné přijetí, které z toho udělalo hodně speciální koncert. Energie publika fakt doslova přeskočila na podium a inspirovala nás ke skvělému vystoupení.



Co můžeme očekávat od show v klubu? Je to pro vás jiné, než na festivalu?
Vždy se snažíme přenést nadšenou festivalovou atmosféru do klubu. Klubovky jsou vždycky legrace, protože publikum je mnohem blíže kapele a je jasný, že bude horko a pot z nás bude stříkat, což je vždy znamení skvělé noci. Dáme do toho sto procent, což je vlastně jediný způsob, jak to umíme. Budeme hrát na plný plyn!

Prozradíš nám víc o vašem novém albu?
Worshipping the Dollar je dosud nejlíp kritikou přijaté album, které jsme kdy udělali. Vracíme se s ním více ke klubovým kořenům. Většina tracků je rychlejších, ale mají více sociální a uvědomělý obsah. Poprvé jsem se rozhodl použít i trochu drum´n´bassu, když jsem objevil, že při hraní naživo publikum skáče jak smyslů zbavené. A právě o tom jsou Dub Pistols.

Kdo to celé produkoval?
Vždycky jsem produkoval má vlastní alba sám ve spolupráci s kamarádem, který se jmenuje Jason O´Bryan. Tuto novou desku jsem navíc dělal ještě s jedním starým kámošem Willem Hensalem.
 
Máte na desce nějaké hosty, co stojí za zmínku?
Na nahrávce se podílel Rodney P, který byl jedním z originálních pionýrů britského hiphopu. Dále s námi na tom dělal Ashley Slater, který společně s Normanem Cookem (Fatboy Slim) tvořil duo Beats International. Na desce si zazpívali i MC Darrison, hiphopový básník Akala (brácha Miss Dynamite) nebo Dan Bowskill, který má úžasný hlas a teď už s námi naplno jezdí všechny turné. A abych nezapomněl, pracoval na tom i Lindy Layton, který byl taky v Beats International a má v archívu velký #1 hit “Just Be Good to Me“

Styl Dub Pistols není vůbec snadné zařadit do jednoho žánru, jak bys ty sám popsal váš zvuk?
Nikdy jsem neměl rád kapely, které pohodlně sedí jen v jednom stylu. Myslím si, že vás to omezuje v kreativitě a zkracuje to vaší životaschopnost. Vždy se mi líbila punková etika, že můžete dělat úplně všechno, a tak rád míchám žánry a koukám, co z toho vyleze. Předpokládám, že naše hudba je fůzí reggae, hiphopu, elektroniky a ska. Abych ale byl upřímný, můžu to být cokoliv podle toho, jak se zrovna ten den cítím ve studiu. Prostě následuji flow a pozoruji, kam mně zavede…

Máš rád jamajskou muziku?
Ano, vyrostl jsem na jamajské hudbě a vždy jsem miloval nahrávky od Studio One, Trojan Records, Lee Perryho, Greensleves, The Skatalites, Altona Ellise , Duke Reida, Horace Andyho, Gregoryho Isaacse, Toots & The Maytals nebo Prince Bustera. Velký vliv na mou práci mělo, když jsme hráli s The Skatalites a když jsme jeli hrát do Indie po boku The Wailers.

Spolupracuješ vedle Dub Pistols i s dalšími zpěváky a umělci?
Měl jsem to štěstí, že jsem spolupracoval na projektu Dub Pistols i s mými hrdiny, jako jsou Busta Rhymes, Terry Hall z The Specials, Horace Andy nebo Gregory Isaacs, abych vyjmenoval alespoň pár.

Hudební byznys se v posledních letech díky internetovému stahování hodně změnil. Zároveň to ale dává hodně šancí nezávislým muzikantům. Jak ti vyhovuje aktuální situace a její výzvy?
Hudební průmysl potřeboval změnu. Velká vydavatelství jsou jako mafie, která manipuluje s prodeji, tím co hrají rádia a ve všech dalších aspektech. Digitální svět dal menším labelům a umělcům lepší možnosti, jak propagovat svou hudbu. Přesto si ty velké firmy opět nacházejí cesty, jak dominovat zájmu posluchačů i v nových oblastech. Facebook dnes nutí umělce platit za jejich vlastní fanoušky, aby viděli jejich příspěvky, což znovu znamená, že major labely jsou ty, kdo si můžou dovolit ovládat trh. Myslím si, že by Facebook měl promyslet svou strategii dříve, než se stane městem duchů, jako se to stalo Myspace.

Co jsou tvé plány pro rok 2013?
Máme už nasmlouváno hodně koncertů po celém světě včetně Indie, Thajska, Rakouska, Německa, Francie, Itálie, Řecka, Švýcarska, Rumunska, Maďarska. Nesmím také zapomenout na český Rock for Churchill a hodně britských festivalů. Pracoval jsem už také na novém album a doufám, že se mi povede jej vydat letos v září. Natočili jsme také titulní skladbu pro nový film Roba Loweho jménem Knife Fight, který jde do distribuce v únoru, takže to už teď vypadá na velký rok pro Dub Pistols.
Děkujeme za rozhovor a těšíme se na pražský koncert!

Připravil Lukáš Kolíbal, www.jahmusic.net

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ZIMNÍ ROCK FOR CHURCH(ILL)

Čtvrtek 28. 2. 2013
Vstup: 330 Kč
Vystupují:
Dub Pistols (UK) / Ucee & Flavour Band / The Spankers / DJ Suki
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika