IAMX představí v Roxy nové album

IAMX představí v Roxy nové album

26. 02. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po necelých dvou letech se do Prahy znovu vrátí dekadentní ansámbl Chrise Cornera (ex-Sneaker Pimps) IAMX. Kapela chystá 4. 4. v Roxy exkluzivní koncert, na němž představí zbrusu nové, v pořadí již páté řadové album The Unified Field.
Páté album IAMX, které vyjde na labelu 61seconds 22. března a už nyní jsou z něj venku první dva singly The Unified Field a I Come With Knives, dle Cornerových slov reflektuje "snahu akceptovat lidské bytí v celé jeho podstatě, naučit se ho milovat a odhalit jeho nekonečné frustrace a rozpory, které přináší".

Hudebně v sobě pak deska, která byla nahrávána na několika kontinentech, nezapře zvuk tolik typický pro tvorbu IAMX a doslova hýří zemitými rytmy a tanečními beaty, nad nimiž se nesou Chrisovi osobité a emočně vypjaté vokály. Na druhou stranu už od úvodní skladby I Come With Knives je zřejmé, že novinka pracuje s trochu odlišnou atmosférou, než bylo u IAMX zvykem. "Tiché ženské deklamování, jež se pozvolna promění v nepříjemný jekot, skvěle uvádí album jako takové. Je v tom temnota i světlo," komentuje to Corner.



Zásadní novinkou je fakt, že Corner album neskládal sám, tak jak bývalo zvykem u předchozích desek IAMX. "Přinutil jsem se ke spolupráci s dalšími lidmi. Kromě toho, že jsme se mohli podělit o nápady, musím přiznat, že pro mě bylo svým způsobem traumatické předat kontrolu nad výsledkem někomu dalšímu. Na druhou stranu, když dělám desku jen sám, vždy mě to emočně obrovsky vyčerpá a je to tak spíš čím dál větší starost než zábava," příznává Chris.

Jedním z těch, kdo se na novém albu podíleli byl producent a Chrisův starý známý Jim Abbiss (např. Adele, Arctic Monkeys či Sneaker Pimps). "Jimův přínos je především v tom, že dokáže z muzikantů dostat maximum. Dotlačil mě k tomu, že jsem hrál na nástroje, které jsem předtím nikdy nepoužíval jako vibrafon, zvonkohra, cembalo nebo celesta. Bylo to ohromně osvěžující a připomělo mi to, proč mám tak rád hraní. Celkovému zvuku desky to pak dodalo na organičnosti a komplexnosti, které bych nikdy nemohl sám dosáhnout," komentuje to Corner.

i am x
Podívejte se na fotky z pražského koncertu I AM X

Přítomnost Jima Abbisse ale není jedinou reminiscencí na Chrisovu bývalou kapelu Sneaker Pimps. Svou trochou do mlýna přispěl také její spoluzakadatel Liam Howe, který v několik písních nahrál doprovodné klávesy.
Jak Cornerova slova, tak nové věci IAMX sami o sobě potvrzují to, co je pro tenhle živelný ansámbl charakteristické - každé album od debutu Kiss + Swallow (2004), přes desky The Alternative (2006), Kingdom of Welcome Addiction (2009) a Volatile Times (2011) až po letošní novinku The Unified Field je jiné a při tom nepostrádá určitý nezaměnitelný rukopis.

Ten spočívá především v tom, jak umí IAMX křížit žánry od electra k dance, kabaretní burlesce, jímavým baladám až třeba po nakažlivý synth-pop, aniž by jejich hudba ztratila duši a pohlcující náboj. Ze všeho nejvíc je to pak patrné během jejich živých show, které jsou doslova strhující a dokáží publikum uvést do extáze. Ve čvrtek 4. dubna v ROXYto rozhodně nebude jinak, což je další z důvodů, proč si tohle hypnotické představení nenechat ujít!

http://www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

IAMX - ANIMAL IMPULSES TOUR 2013

Čtvrtek 4. 4. 2013
Vstup: 600 Kč
Vystupují:
IAMX (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika