Swans ohlušili Brno

Swans ohlušili Brno

18. 03. 2013  |  Autor: Tchunia  |  Komentáře (0)
Ve čtvrtek 14. března se po dlouhých dvaceti šesti letech vrátili do Brna legendární post-rockoví Swans. Americká kapela zaplnila Flédu s pomocí předskakujícího Jamieho Stewarda z Xiu Xiu a dostála své pověsti hlučné a tak trochu jiné kapely.  
Když Swans vystupovali poprvé v Brně, psal se rok 1987 a já ještě nebyl na světě. Vlastně jsem o existenci kapely nevěděl do doby blízké koncertu na Flédě. K návštěvě mě zlákala pověst a předzvěst sonických zvěrstev. Vlastně bylo vcelku osvěžující jít si provětrat zvukovody nezatížen příliš konkrétní představou nebo očekáváními.
 
Nutno říct, že během vystoupení Jamieho Stewarda z Xiu Xiu se začala zhmotňovat myšlenka fatálního omylu a nesporné nepatřičnosti. Naštěstí bylo svébytné pojetí country, vybrnkávání na kytaru, útrpný zpěv a hudební podkres v podobě zurčení vody a cvrlikání ptáků v přímém kontrastu s pozdějším zvukem, který se valil z reprobeden. Nesmělé zamávání na rozlučku působilo stejně rozpačitě, jako jeho hudební projev.
 
Čtvrteční večer vytáhnul od večerních zpráv pamětníky a tatíky od rodin i brněnskou alternativu. Všichni se společně ušklíbali hojně propagovaným špuntům do uší k dostání na baru. Údajně nejhlasitější kapela je přece jen marketingová hříčka. Můj sluch naštěstí zachránila prozřetelnost a vlastní špunty. Sledovat opatrné zacpávání si uší prsty návštěvníků, aby je nikdo nespatřil, bylo potutelnou kratochvílí.
 
Hned začátek vystoupení Swans ukázal, kdo je na Flédě pánem. Autoritativní frontman Michael Gira stačil během prvních minut zjebat zvukaře na tři doby za špatné vyladění a pískot z reprobeden, aby na sebe následně strhl pozornost aurou kněze, zaříkávače, čaroděje či šamana. Úvodní To Be Kind byla „kind“ k publiku jen chvíli, načež první řady odfoukla tlaková vlna řežby kytar a bicích o dobrý metr dozadu. V ten moment jsme děkoval bohu za svoje špunty. Kosení lidu pod pódiem pokračovalo, nepolevovalo a nedávalo oddychnout snad dobrých dvacet minut. Odbýt tímto způsobem popis podpódiového zážitku by byla ovšem obrovská křivda.
 
Šestičlenná sestava Michael Gira – kytara, zpěv, Norman Westberg – kytara, Thor Harris – perkuse, Phil Puleo – bicí, Chris Pravdica – baskytara a Christoph Hahn – kytara formuje zvuk, který posluchačem na koncertě doslova prostupuje. Nemá smysl odporovat, to už můžete jít rovnou domů. Jediným přijatelným východiskem je to vzdát a nechat se jednou vláčet, podruhé unášet proudem sonické komplexnosti, který z dálky může připomínat jednotlivé písně, ale z bližšího pohledu jde o elementární fragmenty hudby, historie, lidstva, vesmíru. Pod dirigentskou taktovkou Giry se na pódiu rodí esence hluku. Zbytek skupiny zdárně nahrává a vytváří plasticitu, zatímco Gira tvrdohlavě chodí na jednu stranu stage, aby při cestě zpět skočil a s dopadem zatloukl sonický hřebík do hlav publika vždy o trochu více. Nekonečná repetitivnost tohoto úkonu nedává šanci se odvrátit a tak ti, kdo stále slyší, i ti, kteří už jsou ohlušeni společně doslova civí na ten výjev.
 
Výlet mimo svou kulturní komfortní zónu zanechal dojem na dlouhou dobu a je trochu smutné, že tímto fakticky skončil do léta programově letošní klubový kalendář na Flédě.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SWANS

Čtvrtek 14. 3. 2013
Vstup: 450 Kč / 550 Kč
Vystupují:
Swans
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika