Český debut The Kilimanjaro DarkJazz Ensemble

Český debut The Kilimanjaro DarkJazz Ensemble

23. 04. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Konečně v Praze! A už za dva týdny. Holandská vícehlavá saň The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, čerpající z dark jazzu, ambientu, rytmického noiseu i experimentální elektroniky, se odvážila i na dosud neprobádané území České republiky.
V rámci krátkého jarního turné vystoupí ve čtvrtek 2. května v pražském klubu MeetFactory.

„Kilimandžára“ dokáží být ve svých skladbách stejně epičtí a přitažlivě tajemní jako jejich název, který vymysleli jeho zakladatelé Gideon Kiers a Jason Köhnen: „Na úplném začátku, v roce 2000, jsem přišel se spojením darkjazz, protože jsme chtěli, aby naše tvorba byla temnější a zároveň obsahovala jazzové prvky. A protože Gideon má známého v Tanzánii, kde je hora Kilimandžáro, řekli jsme si, že by bylo skvělé pojmenovat se i tímhle tajemným slovem.“ Eponymní debut vyšel na labelu Planet Mu v roce 2006. Trefa do černého.
 
Trefy následovaly ještě dvě. První z nich, deska Here Be Dragons na berlínské značce Ad Noiseam v roce 2009, byla trefou spíš do temně šedého, a druhá, zatím poslední From the Stairwell, vyšla u labelu Denovali o dva roky později. Diskografii doplňuje několik EP a živák I Forsee the Dark Ahead, If I Stay. Zřetelný je vývoj zvuku kapely: „Zatímco Here Be Dragons byla taková cikánská, divočejší a nostalgičtější, desku From the Stairwell jsme chtěli mít víc temně romantickou a smyslnou. V pozadí naší tvorby existuje koncept, rád to přirovnávám k filmu. Máme stejného producenta a režiséra - to jsme Gideon a já, a stejné herce, což jsou naši spoluhráči. Ale pokaždé je jiný scénář, přestože některé prvky jsou pro naši hudbu typické.“
 
Živá, vizualizovaná vystoupení v sobě ukrývají všechny tváře a polohy studiových alb: ambientní, jazzovou, noiseovou, elektronickou, doomovou... Vždy ale s omnipresentní melancholií, jakousi nevyřčenou tísní, či snad dokonce tíživým strachem z neznámého. Skladby, které nejsou čistě instrumentální, doplňuje křehký vokál Charlotty Cegarry. Její hlas jako by byl stvořen pro pochmurnou atmosféru balad v duchu žánru film noir, kterým dodává potřebné záblesky světla. „Hudba souvisí s momentálními emocemi. Když prožíváte delší smutné období, skládáte neveselou hudbu, abyste vyjádřili, co se ve vás odehrává. A když jste šťastní nebo naštvaní, logicky se to odrazí na rytmičtější nebo agresivnější produkci. S Kilimanjaro Darkjazz Ensemble jsme v permanentní, několik let trvající depresi.“
 
Soundtrack k imaginárnímu, temnému snímku; David Lynch dark jazzu. The Kilimanjaro DarkJazz Ensemble ve čtvrtek 2. května v pražské MeetFactory. Událost jara. HC SVNT DRACONES.

http://www.meetfactory.cz
 
Dodal: Dmitry | KYEO Shows
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
Kilimanjaro DarkJazz Ensemble (nl)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika